À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

İDARİ HAKEM KARARI

FİNANSBANK A.Ş. v. Halil Onuk

Dava No. D2012-2247

 

1. Taraflar

Şikâyet Eden, Türkiye’de yerleşik Nilay Arabacıoğlu tarafından temsil edilen, FİNANSBANK A.Ş.’dir.

Şikâyet Edilen, Türkiye’de yerleşik Halil Onuk’dur.

2. Alan Adı ve Tescil Eden Kuruluş

İhtilaflı alan adı <enparam.com> IHS Telekom, Inc. (“Tescil Eden Kuruluş”) tarafından tescil edilmiştir.

3. Usuli İşlemler

Şikâyet 11 Kasım 2012 tarihinde WIPO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezine (“Merkez”) sunulmuştur. 15 Kasım 2012 tarihinde Merkez ihtilaflı alan adı ile ilgili olarak Tescil Eden Kuruluş’a tescil teyidi talebini göndermiştir. 15 Kasım 2012 tarihinde, Tescil Eden Kuruluş ihtilaflı alan adını tescil ettiren ve tescil ettirenin iletişim bilgileri ile, Şikâyet’te belirtilen Şikâyet Edilen ve Şikâyet Edilen’in iletişim bilgileri ayni olduğunu berlirtmiştir.

Merkez’in Şikâyet’in idari açıdan eksik olduğunu 26 Kasım 2012 tarihinde bildirmesi üzerine, Şikâyet Eden 29 ve 30 Kasım 2012 tarihinde değiştirilmiş Şikâyet’i Merkez’e sunmuştur.

Merkez, Şikâyet’in değiştirilmeleri ile, Şikâyet’in, Alan Adı Uyuşmazlıkları Çözümü Politikası (“Politika” veya “UDRP”), Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Politikası için Yeknesak Kurallar (“Kurallar”) ve Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Politikası için Yeknesak Kurallara Ek Kurallar (“Ek Kurallar”)’da öngörülen şekil şartlarına uygun bir Şikâyet olduğunu teyit etmiştir.

Kurallar’ın 2(a) ve 4(a) maddelerine göre, Merkez, Şikâyet Edilen’e usulüne uygun şekilde Şikâyet’i bildirmiştir ve idari işlem süreci 30 Kasım 2012’de başlamıştır. Kurallar’in 5(a) maddesine göre, Cevap sunumu için son tarih 20 Aralık 2012 olarak belirlenmiştir. Şikâyet Edilen tarafından Cevap, 30 Kasım 2012,8 ve 14 Ocak 2013 tarihlerinde, e-posta mesajıyla Merkez’e sunulmuştur. Cevap’a Şikâyet Eden 14 Ocak 2013 tarihinde, e-posta masajıyla yanıt vermiştir. Merkez, Şikâyet Edilen tarafından gönderilen iletişimin alındığını ve İdari Hakem ataması prosedürün’e başladığını 21 Aralık 2012 tarihinde taraflara bildirmiştir.

Merkez, 8 Ocak 2012 tarihinde tek Hakem olarak Kaya Köklü’yü atamıştır. Hakem, atamanın uygun olduğu kararına varmıştır. Hakem, Kurallar’in 7 maddesi uyarınca Kabul Bildirimi ve Tarafsızlık ve Bağımsızlık Beyanı’nı Merkez’e sunmuştur.

4. Vaka Bilgileri

Şikâyet Eden, Türkiye’de özel banka olarak 1987’de kurulmuştur ve o tarihten bu yana faaliyet göstermektedir. Şikâyet Eden’in Türkiye’de 450’den fazla şubesi bulunmaktadır ve ‘Finansbank’ adı altında yaygın bir şekilde tanınmaktadır.

Ek 5’te belirtildiği gibi, Şikâyet Eden Türk Patent Enstitüsü nezdinde 10 Eylül 2012 tarihinde “www.finansbankenpara.com.tr” ve “www.enparafinansbank.com.tr”, 9 Ekim 2012 tarihinde “finansbank www.enparam.com.tr” ve 12 Aralık 2012 tarihinde “finansbank enpara www.enpara.com.tr” ibareli marka tescil başvurularında bulunmuştur.

Ayrıca, Şikâyet’te belirtilmiş olduğu gibi, Şikâyet Eden 13 Eylül 2012 tarihinde “enpara” ibaresini içeren <finansbankenpara.com.tr>, <enparafinansbank.com.tr>, <enpara.com.tr> ve <enparam.com.tr> alan adların tescili için başvuruda bulunmuştur.

Şikâyet Edilen, ihtilaflı olan alan adı <enparam.com>’u 1 Ekim 2012 tarihinde tescil ettirmiştir.

5. Tarafların İddiaları

A. Şikâyet Eden

Şikâyet Eden, Politika’nin 4(b)(i) maddesi uyarınca, ihtilaflı alan adı <enparam.com>’un kendisine devrine karar verilmesini talep etmektedir.

Şikâyet Eden, Şikâyet’i özellikle aşağıdaki hususlara dayanmaktadır:

Şikâyet Eden, ihtilaflı alan adının kendi marka başvurularıyla aynı ya da iltibas oluşturacak kadar benzerliğinin var olduğunu iddia etmektedir. Şikâyet Eden, ihtilaflı alan adının tek önemli farkı eklerin olduğunu ve ekler yalnızca alan adının gTLD’ye kaydını gösterdiğini, iddia etmektedir. Şikâyet Eden’in görüşüne göre, alan adların “com.tr” yerine “.net” ve “.org” uzantısının kullanımı, marka başvurularla karıştırılma ihtimali yaratan benzerliği ortadan kaldırmaz.

Üstelik, Şikâyet Eden, Şikâyet Edilen’in ihtilaflı alan adı üzerinde herhangi bir hak veya meşru bir menfaati bulunmadığını iddia etmektedir. Bu konuda, Şikâyet Edilen’in Şikâyet Eden ile herhangi bir ortaklığı bulunmadığını ve Şikâyet Eden, Şikâyet Edilen’e kendi marka başvuruların kullanımı için izin veya lisans vermediğini iddia etmektedir.

Ayrıca, Şikâyet Eden’in iddiasına göre, ihtilaflı alan adı Şikâyet Edilen tarafından kötü niyetle tescil edilmiş ve kullanılmıştır. Şikâyet Eden, ihtilaflı alan adının Şikâyet Eden’e ait olan marka başvurularıyla aynı veya iltibas oluşturacak kadar benzer olduğunu ve ihtilaflı alan adının tescilinin sadece bu maksatla gerçekleştirildiğini, haksız menfaat elde etmeye ve kullanıcıları yanlış yönlendirmeye gayret edildiğini iddia etmektedir. Ayrıca, Şikâyet Eden ihtilaflı alan adının kendisine satışı için “enparam.com alan adı bize aittir. Dilerseniz bu alan adını size satabiliriz...” diye bir teklif yapılmış olduğunu iddia etmektedir ve bunun Şikâyet Edilen’in kötü niyetini gösterdiğini düşünmektedir.

B. Şikâyet Edilen

Şikâyet Edilen, Merkez’den Şikâyet’in red edilmesini talep etmektedir. Şikâyet Edilen, Cevap’ını aşağıdaki iddialara dayanmaktadır:

Öncelikle, Şikâyet Edilen “para” ibaresinin “global bir terim” olduğunu ve ihtilaflı alan adının Şikâyet Eden’in marka başvurularıyla bir benzerliği olmadığını iddia etmektedir.

Üstelik, Şikâyet Eden tarafından yapılmış ve “para” ibaresini içeren marka başvurularının tümü ihtilaflı alan adı tescil edildikten sonra yapılmış olduğunu öne sürmektedir.

Ayrıca, Şikâyet Edilen, kötü niyetli olmadığını iddia etmektedir. Özellikle, ihtilaflı alan adını hiç bir zaman satış için teklif etmemiş olduğunu iddia edip, Şikâyet Eden’den ‘sözde yapmış oldukları görüşmelerin ses kaydı ve IP logları ile ispat etmesini talep etmektedir.

6. Değerlendirme ve Tespitler

Kurallar‘in 15(a) maddesi uyarınca, Hakem kararını Politika, Kurallar ve hukukun uygulanabilir tüm diğer kural ve prensipleri ile ilgili yapılan Şikâyet kapsamında verecektir.

Politika’nın 4(a) maddesi uyarınca, Şikâyet Eden, aşağıdaki üç hususun mevcudiyetini ispat etmek zorundadır:

(i) ihtilaflı alan adının, Şikâyet Eden’in markalarıyla aynı veya iltibas oluşturacak kadar benzer olduğunu; ve

(ii) ihtilaflı alan adı ile ilgili olarak hiçbir hakkı veya meşru menfaati bulunmadığını; ve

(iii) ihtilaflı alan adının kötü niyetle tescil edildiğini ve kullanıldığını.

Politika’nın 4(a) maddesine göre, bütün bu şartların yerine getirilmesi konusunda ispat yükü Şikâyet Eden’dedir.

Ancak, Şikâyet Edilen, Şikâyet Eden’in iddialarına itiraz etmediği taktirde, bu iddiaları Hakem tartışılmayan vaka olarak değerlendirebilir, Belupo d.d. v. WACHEM d.o.o., WIPO Dava No. D2004-0110.

Ayrıca, Hakem, WIPO’nun seçilmiş Politika soruları ile ilgili Hakem görüşlerinin ikinci baskısını (WIPO Overview of WIPO Panel Views on Selected UDRP Questions, Second Edition (“WIPO Overview 2.0”)) dikkate almıştır.

A. Aynı veya Karıştırılma İhtimali Yaratacak Kadar Benzer

Hakem, Şikâyet Eden’in Politika madde 4(a)(i)’de öngörülen ilk şartı yerine getirmediği kanaatine varmıştır.

Şikâyet Eden, “enpara” ibaresini içeren tescilli marka sahibi olduğunu yeterince kanıtlamamıştır.

Şikâyet’te sunulmuş belgelere göre, Şikâyet Eden’in başvurmuş olduğu ve “enpara” ibaresini içeren markalar henüz tescil edilmemiş durumdadır. Tescil edilmemiş marka başvurulardan genelde sadece rüçhan hakkı doğar. Ancak marka tescil edildikten sonra, marka sahibi marka haklarına tecavüz fiillerin durdurulmasını talep edebilir.

Bu nedenle, Şikâyet Eden “enpara” ibaresini içeren bir tescilli markanın sahibi olduğunu yeterince kanıtlamamıştır.

Bundan dolayı, Hakem, Şikâyet Eden’in Politika madde 4(a)(i)’de öngörülen ilk şartı yerine getirmediği kanaatine varmıştır.

B. Haklar ve Meşru Menfaatler / C. Kötü Niyetli Tescil ve Kullanım

Şikâyet Eden Politika madde 4(a)(i)’de öngörülen ilk şartı yerine getirmediği için, Hakem, Politika madde 4(a)(ii) ve (iii)’de öngörülen ikinci ve üçüncü şartların yerine getirilmesi hakkında açıklamalarda bulunması gerekmediği kanaatine varmıştır.

7. Karar

Yukarıda belirtilen sebepler çerçevesinde Hakem, Şikâyet’in reddine karar vermiştir.

Kaya Köklü
Tek İdari Hakem
Tarih: 14 Ocak 2013