About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Vermeulen Medical B.V. v. Daxtrio B.V.

Zaaknr. DNL2014-0033

1. Partijen

De Eiseres is Vermeulen Medical B.V. uit Ede, Nederland, vertegenwoordigd door Novagraaf Nederland B.V., Nederland.

De Verweerster is Daxtrio B.V. uit Broek op Langedijk, Nederland, intern vertegenwoordigd.

2. De Domeinnaam

De onderhavige domeinnaam <medischservicenederland.nl> is geregistreerd bij SIDN via Maxes.

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het "Instituut") op 12 augustus 2014. Het Instituut heeft op 13 augustus 2014 per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de onderhavige domeinnaam. In antwoord hierop heeft SIDN op 14 augustus 2014 bevestigd dat de Verweerster geregistreerd staat als de domeinnaamhouder en heeft SIDN de contactgegevens van de Verweerster overgelegd. Het Instituut heeft vastgesteld dat de Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de "Regeling").

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut de Verweerster formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 15 augustus 2014 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 4 september 2014. Het Verweerschrift is bij het Instituut ingediend op 26 augustus 2014.

Op 28 augustus 2014 heeft SIDN het mediation proces aangevangen. Op 3 oktober 2014 heeft SIDN het mediation proces verlengd tot 26 oktober 2014. Op 24 oktober 2014 heeft SIDN partijen geïnformeerd dat het geschil niet door middel van het mediation proces is opgelost.

Het Instituut heeft Alfred Meijboom op 6 november 2014 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

4. Feitelijke Achtergrond

Eiseres is een onderneming die actief is als groothandel in medische en tandheelkundige instrumenten, verpleeg- en orthopedische artikelen en laboratoriumbenodigdheden. Eiseres bestaat sinds 1993. Sinds 1998 maakt zij gebruik van de naam "Medisch Service Nederland", die ook in het Handelsregister als één van haar handelsnamen wordt vermeld. Eiseres is houdster en maakt gebruik van de domeinnaam <medischservice.nl>.

Blijkens het Handelsregister is Verweerster eveneens actief als groothandel in medische en tandheelkundige instrumenten, verpleeg- en orthopedische artikelen en laboratoriumbenodigdheden. Zij heeft op 21 januari 2014 de domeinnaam <medischservicenederland.nl> die voorwerp is van dit geschil (de "Domeinnaam") geregistreerd. De Domeinnaam linkt rechtstreeks door naar de website van Verweerster op het internetadres "www.daxtrio.nl". Dit betreft een webshop waar Verweerster een veelheid aan medische producten aanbiedt.

5. Stellingen van Partijen

A. Eiseres

Eiseres stelt dat zij veelvuldig en langdurig gebruik maakt van de handelsnaam Medisch Service Nederland (de "Handelsnaam"). Die Handelsnaam is beschermd, ook al bestaat die uit afzonderlijke generieke woorden. Ook beschrijvende handelsnamen komen immers voor bescherming in aanmerking, tenzij sprake is van monopolisering van taal. Dit laatste is hier niet aan de orde. Het samenstel van de elementen 'Medisch', 'Service' en 'Nederland' is niet gewoon in het Nederlandse taalgebruik. De Domeinnaam bestaat in zijn geheel uit de Handelsnaam en is daaraan dus identiek. Daarmee maakt de Domeinnaam inbreuk op de handelsnaamrechten van Eiseres. Zij stelt dat er verwarringsgevaar is, in de zin dat het publiek ten onrechte zal veronderstellen dat de Domeinnaam door Eiseres wordt geëxploiteerd, te meer nu partijen actief zijn op dezelfde markt en directe concurrenten zijn.

Eiseres voert aan dat Verweerster geen recht of legitiem belang heeft bij het gebruik van de Domeinnaam. Verweerster had evengoed een andere domeinnaam kunnen kiezen, waarin de Handelsnaam geen prominente rol speelt. Verweerster heeft geen merk- of handelsnaamrechten met betrekking tot 'Medisch Service Nederland' en is ook niet bekend onder die naam. Eiseres heeft bovendien geen licentie aan Verweerster verstrekt om de Handelsnaam te gebruiken. Ook anderszins bestaat geen relatie tussen partijen. Van een legitiem, niet-commercieel gebruik van de Domeinnaam is ook geen sprake.

Volgens Eiseres is het aannemelijk dat Verweerster op de hoogte was van de Handelsnaam toen zij de Domeinnaam registreerde, aangezien partijen directe concurrenten zijn. Verweerster maakt zich schuldig aan bewuste misleiding, nu zij met de Domeinnaam de consument die op zoek is naar Eiseres doorleidt naar haar eigen website. Aldus lift Verweerster voor haar eigen commercieel gewin mee op de bekendheid van de Handelsnaam. Verweerster trekt daarmee ongerechtvaardigd voordeel uit de reputatie van Eiseres en kan die reputatie beschadigen door de inhoud van de website. In dit kader concludeert Eiseres dat de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd en wordt gebruikt.

B. Verweerster

Volgens Verweerster was tot zeer recent de naam van Eiseres "msnvermeulen" door een fusie van de ondernemingen Msn en Vermeulen Medical. Dat Eiseres deze naam heeft veranderd in een generieke naam, is haar keuze en niet het probleem van Verweerster. Bovendien wordt volgens Verweerster Eiseres in de volksmond altijd "MSN" of "Msnvermeulen" genoemd. Daarnaast stelt Verweerster dat Eiseres onderdeel is van de onderneming Mediq, in welk kader Verweerster verwacht dat Eiseres binnenkort haar naam zal veranderen. Deze zaak zal dan geen issue meer zijn.

Verweerster stelt dat generieke woorden als "medische service" en "Nederland" niet kunnen worden geclaimd als merkrecht of andere rechten. Het stond Verweerster dan ook vrij die woorden te gebruiken. Verweerster heeft tientallen domeinnamen geregistreerd die bij haar bedrijfsvoering passen. Zij heeft daartoe onderzoek naar zoektermen gedaan, waarbij vele woorden naar boven kwamen, waaronder de woorden "medisch", "service" en "Nederland" die bij haar kernwaarde horen.

De Domeinnaam brengt Verweerster geen schade toe. Eiseres heeft dat ook op geen enkele wijze bewezen of onderbouwd. Eiseres en Verweerster zijn twee topspelers in hun markt en beide zeer gekend, waardoor het onwaarschijnlijk zou zijn dat Verweerster voordeel zou kunnen trekken uit de Domeinnaam. De stelling van Eiseres dat er geen commerciële relatie zou bestaan tussen partijen is onjuist. Volgens Verweerster koopt Eiseres al jaren producten bij haar.

6. Oordeel en Bevindingen

A. Identiek of Verwarringwekkend Overeenstemmend

Een handelsnaamrecht ontstaat door het voeren van een handelsnaam. Op grond van artikel 1 Handelsnaamwet is een handelsnaam de naam waaronder een onderneming wordt gedreven, dat wil zeggen de naam waaronder de onderneming in het handelsverkeer optreedt en zich bij het publiek ter identificatie aandient. De wet stelt aan de (bescherming van een) handelsnaam niet de eis dat deze onderscheidend vermogen heeft. In dat verband is de drempel voor handelsnaambescherming doorgaans laag. Zelfs zuiver beschrijvende namen kunnen geldige handelsnamen zijn, zo volgt uit de rechtspraak. Anderzijds mogen beschrijvende aanduidingen niet door een handelsnaam worden gemonopoliseerd.

Uit de door Eiseres overgelegde stukken, waaronder website-uitdraaien, facturen, een catalogus, een visitekaartje, bestelformulieren en folders, blijkt genoegzaam dat zij - naast de naam MSN - onder de naam "Medisch Service Nederland" in het handelsverkeer optreedt. Die Handelsnaam bestaat weliswaar uit afzonderlijke generieke elementen, maar dat betekent niet dat de naam als geheel handelsnaambescherming ontbeert. Ondanks de generieke trekken heeft de Handelsnaam wel degelijk enig - zij het beperkt - onderscheidend vermogen en is zij niet uitsluitend beschrijvend. De samenstelling van de op zich zelf beschrijvende elementen is meer dan de som der delen en beschrijft bovendien niet de concrete activiteiten van Eiseres. De samenstelling is ook niet gangbaar in het normale taalgebruik, zeker niet door het ontbreken van de letter 'e' aan het einde van het woord 'medisch', zodat van monopolisering van taal geen sprake is. In dit kader neemt de Geschillenbeslechter aan dat de Handelsnaam geldt als een naar Nederlands recht beschermde handelsnaam in de zin van artikel 2.1(a) sub I van de Regeling.

Om te beoordelen of de Domeinnaam identiek is of verwarringwekkend overeenstemt met de rechten waarop Eiseres zich beroept, moet volgens vaste jurisprudentie onder de Regeling bij deze beoordeling het top-level domain ".nl" buiten beschouwing worden gelaten (zie bijvoorbeeld Roompot Recreatie Beheer B.V. v. Edoco LTD, WIPO Zaaknr. DNL2008-0008). In dit verband is de Domeinnaam identiek aan de Handelsnaam, zodat aan de eerste eis van artikel 2.1 van de Regeling is voldaan.

B. Recht of Legitiem Belang

Conform de stellingen van Eiseres is niet gebleken dat Verweerder bekend is onder de Domeinnaam, wordt de Domeinnaam niet gebruikt voor legitieme niet-commerciële doeleinden en is geen sprake van gebruik te goeder trouw van de Domeinnaam om producten of diensten aan te bieden. Hiermee is prima facie aannemelijk gemaakt dat Verweerster geen recht op of legitiem belang heeft bij de Domeinnaam. Het is dan aan Verweerster om aan te tonen dat zij wel beschikt over een recht of legitiem belang (zie bijvoorbeeld Technische Unie B.V. and Otra Information Services v. Technology Services Ltd., WIPO Zaaknr. DNL2008-0002). Verweerster is daarin niet geslaagd. Niet valt in te zien waarom zij een domeinnaam zou moeten registreren en gebruiken die identiek is aan juist de handelsnaam van een directe concurrent. Zij gebruikt de Domeinnaam slechts om door te linken naar haar eigen website. De stelling dat de afzonderlijke elementen van de Domeinnaam relateren aan de activiteiten van Verweerster, biedt nog geen rechtvaardiging voor registratie en gebruik van een - niet gebruikelijke - samenstelling van die elementen die identiek is aan de Handelsnaam van Eiseres. Dat Eiseres een klant zou zijn van Verweerster biedt die rechtvaardiging evenmin. Als onbestreden staat ook vast dat Eiseres Verweerster nimmer toestemming heeft gegeven om de Domeinnaam te registreren.

In het licht van het voorgaande concludeert de Geschillenbeslechter dat Verweerster geen recht heeft op of legitiem belang bij de Domeinnaam.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

Het ligt voor de hand dat Verweerster op de hoogte was van Eiseres en de Handelsnaam toen zij de Domeinnaam registreerde. Partijen zijn immers beide actief op de specialistische markt van medische producten en directe concurrenten. Dat Verweerster op de hoogte was van Eiseres heeft zij ook in het Verweerschrift met zoveel woorden erkend: "Daxtrio en MSN [zijn] de 2 topspelers in onze markt en beide zeer gekend". Voor zover Verweerster de stelling zou innemen dat zij slechts op de hoogte was van MSN (de afkorting van Medisch Service Nederland waaronder Eiseres tevens naar buiten treedt) en niet van 'Medisch Service Nederland', acht de Geschillenbeslechter die stelling ongeloofwaardig. Zoals uit de Eis en bijbehorende stukken blijkt, voert Eiseres de Handelsnaam veelvuldig en gaat dat gebruik terug lang voordat Verweerster de Domeinnaam in januari 2014 registreerde.

Gezien de aard van het gebruik van de Domeinnaam, het doorlinken naar de webshop van Verweerster, acht de Geschillenbeslechter het aannemelijk dat Verweerster de Domeinnaam gebruikt om commercieel voordeel te behalen door internetgebruikers naar de website van Verweerster te leiden, met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan met de Handelsnaam van Eiseres, waaraan de Domeinnaam identiek is. De verwarring kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de oorsprong, de sponsoring, het verband met of de goedkeuring van de website van Verweerster of van producten of diensten op de website van Verweerster.

Er is derhalve ook aan de derde eis van artikel 2.1 van de Regeling voldaan.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande en in overeenstemming met de artikelen 1 en 14 van de Regeling beveelt de Geschillenbeslechter de wijziging van de domeinnaamhouder van de domeinnaam <medischservicenederland.nl> zodat de Eiseres in plaats van de Verweerster domeinnaamhoudster wordt.

Alfred Meijboom
Geschillenbeslechter
Datum: 14 november 2014