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1. When the amounts of the international fee (Rule 15) and the handling fee (Rule 57) 
were fixed by the Assembly, in its first session (April 1978), “it was agreed that the amounts 
of the fees fixed in the Regulations in US dollars and Swiss francs are to be considered only 
as a basis on which the amount of the fees in the various national currencies (other than US 
dollars and Swiss francs) are fixed by the Director General after consultation with the country 
of each currency.  Such agreement is based on an interpretation of Rule 15.3(b) and similar 
provisions of the Regulations which vest the right of expressing fees in national currencies in 
the receiving Offices.  The said amounts are the rounded up or rounded down equivalents of 
the amounts indicated in the Regulations.  The Director General was asked to propose to the 
next session of the Assembly a revision of the relevant provisions of the Regulations so that 
they spell out this interpretation” (PCT/A/I/14, paragraph 98). 
 
2. It was noted in the proposals presented to the second session (1st Ordinary) of the 
Assembly, that in order to enable the receiving Offices to avoid any responsibility in 
connection with the search fee which each of them will generally collect in its own currency 
but whose original amount is established by each International Searching Authority in a 
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currency of its own choice analogous changes seem to be required in Rule 16.1(b) 
(PCT/A/II/2, paragraph 2). 
 
3. At the said second session, the Assembly discussed the said proposals but, due to the 
limited time available and certain proposals for changes made by Delegations, did not adopt 
amendments, other than to change the amounts of the fees as expressed in Swiss francs and to 
clarify the application of Rule 15.1(ii) in the case of “double designations” of States, and 
invited the International Bureau to prepare revised drafts (PCT/A/II/5, paragraphs 19 to 26). 
 
4. The Annex to this document contains the said revised drafts, relating to Rules 15.1, 
15.2, 15.3, 16.1(b) and 57, and further proposals relating to Rules 15.1 (ii), 15.4 and 15.5. 
 
5. The said revised drafts attempt to respond, in particular:  
 

to the wishes of certain of the said Delegations that the amount of fees, if not specified 
by the applicable Rules, should be included in an annex forming an integral part of the 
Regulations (PCT/A/II/5, paragraphs 12 and 17): by the proposed new Rule 2bis and the 
proposed new Fees Schedule; 
 

to the wishes expressed by certain of the said Delegations that the amount of fees fixed 
in currencies not used in the Regulations be subject to review not only upon the occurrence of 
a 10% (ten percent) variation from the applicable exchange rate but also periodically to take 
into account smaller variations in the exchange rate applied when the amounts were fixed 
(PCT/A/II/5, paragraphs 13 and 17): by provisions for a periodic review in the event of a 3% 
(three percent) change where a rate has been in force for two years, in Rules 15.2(b), 16.1(b) 
and 57.2(b); 
 

to the wishes expressed by certain of the Delegations that new amounts should take 
effect only after a longer period than 15 days after publication of the new amounts in the PCT 
Gazette (PCT/A/II/5, paragraphs 14, 15 and 17): by provisions in Rules l5.2 (b) and 57.2 (b) 
for the application of new amounts two months after their publication in the PCT Gazette 
subject to the possibility of shorter periods being fixed by agreement with the interested 
Offices; 
 

to the wish expressed by the Assembly, having regard to a statement by the 
representative of the European Patent Organization that the possibility that the International 
Searching Authority might fix the amount of the search fee in several currencies be taken into 
account (PCT/A/II/5, paragraph 19): by appropriate provision in Rule 16.2{b) to take this 
possibility into account. 
 
6. The other proposals of the International Bureau relate: 
 

to Rule l5.1(ii): a simpler, clearer wording of that Rule permitting double designation of 
the same State for the purposes of a national and a regional patent; 
 

to Rule 15.4: to permit those receiving Offices which are accustomed to allowing 
applicants an additional period of grace for the payment of fees to allow such a period, not 
exceeding one month, also in the case of the designation fee, and; 
 

to Rule 15.5: to align the wording of that Rule more closely to the suggested new 
wording for Rule 15.1(ii). 
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7. The proposed new Fees Schedule is contained in document PCT/A/III/5. 
 

8. The Assembly is invited to adopt new 
Rule 2bis and to amend Rules 15.1, 15.2, 
15.3, 15.4, 15.5, 16.1(b) and 57, as set out in 
the Annex. 

 
 
 

[Annex follows] 
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ANNEX 
 

RULE 2BIS 
 

THE FEES SCHEDULE 
 
2BIS.1 LEGAL NATURE OF FEES SCHEDULE 
 

The Fees Schedule annexed to these Regulations forms an integral part thereof. 
 
 
2BIS.2 CURRENCY IN WHICH AMOUNTS ARE EXPRESSED 
 

All amounts in the Fees Schedule shall be expressed in Swiss currency. 
 
 

RULE 15 
 

THE INTERNATIONAL FEE 
 
15.1 BASIC FEE AND DESIGNATION FEE 
 

Each international application shall be subject to the payment of a fee for the benefit of 
the International Bureau (“international fee”) collected by the receiving Office and consisting 
of, 

 
(i) a “basic fee,” and 

 
(ii) as many “designation fees” as there are States designated in the international 

application for the purposes of national patents and as there are groups of states designated for 
the purposes of regional patents. 
 
 
15.2 AMOUNTS 
 

(a) The amounts of the basic fee and of the designation fee are as set out in the Fees 
Schedule. 
 

(b) The amounts of the basic fee and of the designation fee shall be established, for 
each receiving Office which, under Rule 15.3, prescribes the payment of those fees in a 
currency or currencies other than Swiss currency, by the Director General in consultation with 
that Office and in the currency or currencies prescribed by that Office; the amounts so 
established shall be published in the Gazette.  The amounts in each such currency shall be the 
equivalents, in round figures, of the amounts in Swiss currency set out in the Fees Schedule.  
Where, at any time, the exchange rate between Swiss currency and any such other currency 
differs by more than 10% (ten percent) from the exchange rate applied when the amounts in 
the said other currency were last established, the Director General shall, after consultation 
with the receiving Office having prescribed that latter currency, establish new amounts for the 
said fees.  He shall proceed in the same manner if, at the end of two years from the date on 
which the amount in the said other currency was established, the exchange rate between the 
Swiss currency and the said other currency differs by more than 3% (three percent) from the 
exchange rate that was applied at the said date.  New amounts shall also, to the extent 
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necessary, be established by the Director General, after consultation with the interested 
receiving Offices, whenever the amount of the basic or designation fee is changed in the Fees  
Schedule.  All such new amounts shall become applicable two months after the date of 
publication of the, new amounts in the Gazette, provided that any interested Office and the 
Director General may agree on a date falling during the said two month period in which case 
the new amounts shall become applicable for that Office on that date. 
 
 
15.3 MODE OF PAYMENT 
 
The international fee shall be payable in the currency or currencies prescribed by the 
receiving Office, it being understood that, when transferred by the receiving Office to the 
International Bureau, it shall be freely convertible into Swiss currency. 
 
 
15.4 TIME OF PAYMENT 
 

(a) Subject to paragraph (c), the basic fee shall be due on the date of receipt of the 
international application. 
 

(b) Subject to paragraph (c), the designation fee may be paid on the date of receipt of 
the international application or on any later date prior’ to the expiration of one year from the 
priority date. 
 

(c) The national law may permit applicants to pay either the basic fee or the 
designation fee or both of the fees later, or the receiving Office may, where the national law 
so permits, notify, at its discretion, the applicant of any lack of receipt or insufficiency of any 
amount received in respect of the basic fee or the designation fee and permit applicants to pay 
either the basic fee or the designation fee or both of the fees later, provided that: 
 

(i) permission shall not be given to pay the basic fee later than one month after 
the date of receipt of the international application; 

 
(ii) permission shall not be given to pay the designation fee later than one 

month after the expiration of one year from the priority date; 
 

(iii) permission may not be subject to any extra charge. 
 
Such later payment of the said fees shall be without loss, in the case of the basic fee, of the 
international filing date or, in the case of the designation fee, of the designations to which the 
payment relates. 
 
 
15.5 PARTIAL PAYMENT 
 

(a) If the applicant specifies the states designated for the purposes of a national patent 
or groups of States designated for the purposes of regional patents to which he wishes any 
amount paid to be applied as designation fee, the amount shall be applied according to the 
number of States or groups of States which are covered by the amount in the order specified 
by the applicant.  A group of States designated for the purposes of a regional patent shall be 
considered to have been so specified whenever at least one of the States in the group 
designated for such purposes is so specified. 
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(b) If the applicant does not specify any such wish, and if the amount or amounts 

received by the receiving Office are higher than the basic fee and one designation fee but 
lower than what is due according to the number of States designated for the purposes of a 
national patent and groups of States designated for the purposes of a regional patent, any 
amount in excess of the basic fee and one designation fee shall be treated as designation fees 
for the States, or groups of States, following the State, or group of States, first named in the 
request and in the order in which the States, or groups of States, are designated in the request 
up to and including that designated State, or group of States, for which the total amount of the 
designation fee is covered by the amount or amounts received.  A group of States designated 
for the purposes of a regional patent shall be considered to have been reached whenever the 
first State in the group, designated for such purposes, is reached. 
 

(c) [deleted] 
 
[15.6: No change] 
 
 

RULE 16 
 

THE SEARCH FEE 
 
16.1 RIGHT TO ASK FOR A FEE 
 

(a) [No change] 
 

(b) The search fee shall be collected by the receiving Office.  The said fee shall be 
payable in” the currency or currencies prescribed by that Office, it being understood that if 
any currency so prescribed is not that or one of those (if more than one) in which the 
International Searching Authority has fixed the said fee; it shall, when transferred by the 
receiving Office to the International Searching Authority, be freely convertible into the 
currency of the State in which the International Searching Authority has its headquarters.  The 
amount of the said fee in a currency or currencies prescribed by the receiving Office other 
than that or one of those (if more than one) in which the International Searching Authority has 
fixed the amount of the search fee shall be established by the Director General in consultation 
with that Office; the amounts so established shall be published in the Gazette.  The amount in 
each such currency shall be the equivalent, in round figures, of the amount established by the 
International Searching Authority in a currency of its choice.  Where, at any time, the 
exchange rate between the latter currency and any such other currency differs by more than 
10% (ten percent) from the exchange rate applied when the amount in the said other currency 
was established, the Director General shall, after consultation with the receiving Office 
having prescribed that latter currency, establish a new amount for the search fee.  He shall 
proceed in the same manner if, at the end of two years from the date on which the amount in 
the said other currency was established, the exchange rate between the Swiss currency and the 
said other currency differs by more than 3% (three percent) from the exchange rate that was 
applied at the said date. New amounts shall also, to the extent necessary, be established by the 
Director General, after consultation with the interested receiving Offices whenever the 
amount of the search fee is changed by the International Searching Authority.  All such new 
amounts shall become applicable two months after the date of publication of the new amounts 
in the Gazette, provided that any interested Office and the Director General may agree on a 
date falling during the said two month period in which case the new amount shall become 
applicable for that Office on that date.  Where, in respect of the payment of the search fee in a 
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currency in which the International Searching Authority has not fixed the amount of that fee, 
the amount actually received by the said Authority in the currency of the State in which it has 
its headquarters is less than that established by it, the difference will be paid to the  
 
International Searching Authority by the International Bureau, whereas, if the amount actually 
received is more, the difference will belong to the International Bureau. 
 
[16.2, 16.3: No change] 

 
 

RULE 57 
 

THE HANDLING FEE 
 
57.1 REQUIREMENT TO PAY 
 

(a) Each demand for international preliminary examination shall be subject to the 
payment of a fee for the benefit of the International Bureau (“handling fee”) to be collected by 
the International Preliminary Examining Authority to which the demand is submitted. 
 

(b) Where, because of a later election or elections, the international preliminary 
examination report must, in application of Article 36(2), be translated by the International 
Bureau into one or more additional languages, a “supplement to the handling fee” equal to the 
amount of the handling fee shall be payable for each such additional language and shall be 
collected by the International Bureau for its own benefit. 
 
 
57.2 AMOUNT OF THE HANDLING FEE 
 

(a) The amount of the handling fee is as set out in the Fees Schedule.  The amount 
payable in any particular case shall be the amount as so set out, increased by as many times 
the same amount as the number of languages into which the International Preliminary 
Examination report must, in application of Article 36(2), be translated by the International 
Bureau. 
 

(b) The amount of the handling fee shall be established for each International 
Preliminary Examining Authority which, under Rule 57.3(c), prescribes the payment of the 
handling fee in a currency or currencies other than Swiss currency, by the Director General in 
consultation with that Authority and in the currency or currencies prescribed by that 
Authority; the said amount shall be published in the Gazette.  The said amount shall be the 
equivalent, in round figures, in the said currency or currencies of the amount specified in the 
Fees Schedule.  Where, at any time, the exchange rate between Swiss currency and any such 
other currency differs by more than 10% (ten percent) from the exchange rate applied when 
the amount in the said other currency was last established, the Director General shall, after 
consultation with each International Preliminary Examining Authority having prescribed that 
latter currency, establish a new amount.  He shall proceed in the same manner if, at the end of 
two years from the date on which the amount in the said other currency was established, the 
exchange rate between the Swiss currency and the said other currency differs by more than 
3% (three percent) from the exchange rate that was applied at the said date.  New amounts 
shall also, to the extent necessary, be established by the Director General, after consultation 
with the interested International Preliminary Examining Authorities, whenever the amount of 
the handling fee and the supplement to the handling fee is changed in the Fees Schedule.  All 
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such new amounts shall become applicable two months after the date of publication of the 
new amounts in the Gazette, provided that any interested Office and the Director General may 
agree on a date falling during the said two month period in which case the new amount shall 
become applicable for that Office on that date. 
 
 
57.3 TIME AND MODE OF PAYMENT 
 

(a) The handling fee shall be due at the time the demand is submitted. 
 

(b) Any supplement to the handling fee under Rule 57.1(b) shall be due at the time 
the later election is submitted. 
 

(c) The handling fee shall be payable in the currency or currencies prescribed by the 
International Preliminary Examining Authority to which the demand is submitted, it being 
understood that, when transferred by that Authority to the International Bureau, it shall be 
freely convertible into Swiss currency. 
 

(d) Any supplement to the handling fee shall be payable in Swiss currency. 
 
 
57.4 FAILURE TO PAY (HANDLING FEE) 
 

(a) Where the handling fee is not paid as required, the International Preliminary 
Examining Authority shall invite the applicant to pay the fee within one month from the date 
of the invitation. 
 

(b) If the applicant complies with the invitation within the prescribed time limit, the 
demand shall be considered as if it had been received on the date on which the International 
Preliminary Examining Authority receives the fee, unless, under Rule 60.1(b), a later date is 
applicable. 

 
(c) If the applicant does not comply with the invitation within the prescribed time 

limit, the demand shall be considered as if it had not been submitted. 
 
 

57.5 FAILURE TO PAY (SUPPLEMENT TO THE HANDLING FEE) 
 

(a) Where the supplement to the handling fee is not paid as required, the International 
Bureau shall invite the applicant to pay the supplement within one month from the invitation. 
 

(b) If the applicant complies with the invitation within the prescribed time limit, the 
later election shall be considered as if it had been received on the date on which the 
International Bureau receives the supplement, unless, under Rule 60.2(b), a later date is 
applicable. 

 
(c) If the applicant does not comply with the invitation within the prescribed time 

limit, the later election shall be considered as if it had not been submitted. 
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57.6 REFUND 
 

In no case shall the handling fee, or the supplement to the handling fee, be refunded.  
 
 
 

[End of Annex and of document] 
 
 


