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Questions and answers

concerning the examination/refusal procedure under the Madrid system,

following the recent amendments to the Common Regulations

Q. 1
Why were the Common Regulations amended and new Rules introduced?

The changes were introduced in order to simplify the structure of the Common Regulations and, in particular, to provide users with more information regarding the eventual status of protection of their marks in designated Contracting Parties.

Q. 2
When did the changes come into effect?

The changes came into effect on September 1, 2009 (but, in this regard, see also Question 9, below).
Q. 3
Previously, Rule 17 was the Rule dealing with provisional refusals and statements of grant of protection.  In what way has Rule 17 changed?

The scope of Rule 17 has been narrowed.  Previously, Rule 17 dealt with a number of matters, including the notification of a provisional refusal, along with the communication of information regarding the interim and final status of protection of a mark.  Amended Rule 17 is now confined primarily simply to the act of notification of a provisional refusal and prescribes the requirements that an Office must comply with in that regard.  However, those requirements have not, in themselves, changed.

Q. 4
What are the most important changes that have occurred?

The most important change to the Common Regulations is the introduction of new Rule 18ter.  This new Rule is entitled “Final Disposition on Status of a Mark in a Designated Contracting Party”.  To a large extent, the changes introduced in Rule 18ter are changes in terminology, rather than changes in substance.  There is also a new Rule 18bis.  For further information regarding these new Rules, refer to the following questions.
Q. 5
What does new Rule 18ter deal with?

New Rule 18ter has maintained most of the features (of previous Rule 17) concerning the communication by an Office of information concerning the interim and final status of a mark.  However, it has reorganized and given new titles to those features.  It has also introduced one important new compulsory feature, which deals with the communication of the status of protection of a mark when, prior to the expiry of the refusal period, all the Office procedures have been completed, and the Office has decided to protect a mark.  This new feature is contained in new Rule 18ter(1).
Q. 6
Can you summarize what new Rule 18ter provides?

You will remember that if an Office has decided, ex officio, to refuse to grant protection to a mark, or if a mark is the subject of a third party opposition, the first step is the communication by the Office, to the International Bureau, of what is called a notification of provisional refusal.

This must take place with the applicable refusal period.  In accordance with the principles of the Madrid system, if a provisional refusal has not been notified within this period, the mark is automatically protected in the Contracting Party concerned.

Once this notification has occurred, there is then no time limit or restriction for the Office to continue with the examination/refusal procedure.  However, as soon as all the procedures before the Office have eventually been completed, the Office must communicate to the International Bureau the final status of protection of the mark.

It is the communication of this final status of protection that is covered by paragraphs (1), (2) and (3) of new Rule 18ter.

What an Office must communicate to the International Bureau will depend upon the eventual outcome of the examination procedure and can be viewed as a type of hierarchy of information.

Q. 7
Can you outline the hierarchy of information that must be communicated under Rule 18ter?

· Statement of Grant of Protection Where No Notification of Provisional Refusal Has Been Communicated
In simple terms, where, before the expiry of the refusal period, all the procedures before the Office have been completed and the Office has decided to grant protection to the mark, the Office should (also before the expiry of the refusal period) send this statement to the International Bureau.  This is provided for by paragraph (1) of Rule 18ter.

· Statement of Grant of Protection for all Goods and Services, Following a Provisional Refusal
If an Office has earlier notified a provisional refusal and later withdraws that refusal, with the effect that all the goods and services are now protected, then a statement to that effect should be sent to the International Bureau.  This is provided for by paragraph (2)(i) of Rule 18ter.

· Statement of Grant of Protection for Some of the Goods and Services, Following a Provisional Refusal
If an Office has earlier notified a provisional refusal and later partially withdraws that refusal, with the effect that some of the goods and services are now protected, then a statement to that effect should be sent to the International Bureau.  This is provided for by paragraph (2)(ii) of Rule 18ter.

· Confirmation of Total Provisional Refusal

If an Office has earlier notified a total provisional refusal and later totally confirms that refusal, then a statement to that effect should be sent to the International Bureau.  This is provided for by paragraph (3) of Rule 18ter.

· Further Decision

It sometimes occurs that subsequent to the conclusion of the procedures before an Office, there are further proceedings affecting the protection of a mark, for example, before an outside tribunal.  If an Office is aware of such further decision, then it should communicate that information to the International Bureau in accordance with paragraph (4) of Rule 18ter.

Q. 8
When the Office sends the statement of grant of protection for some of the goods and services, following the notification of a provisional refusal, the Office is required to indicate the goods and services that are protected.  However, is the Office permitted to indicate, instead, the goods and services that are not protected?

No.  The Office is required to indicate the goods and services that are protected, in positive fashion.  However, where all the goods and services in a given class are protected, it is not necessary to itemize the goods and services in question.  In such a case, it is sufficient to say “all goods (or, all services) in class X”.
Q. 9
The compulsory communication of a statement of grant of protection when there are no grounds for refusal and it has been decided to grant protection to the mark (Rule 18ter(1)), is a new feature of the Madrid system.  Must an Office implement this procedure immediately as from September 1, 2009?
No.  While the provision imposes an obligation upon an Office to issue such a statement (before the expiry of the refusal period), the obligation has been deferred until January 1, 2011, so that Offices who might have difficulty implementing this provision will have time to prepare for it.  However, this postponement affects only the statement of grant of protection covered by paragraph (1) of Rule 18ter.

Q. 10
When sending a statement of grant of protection under paragraph (1) of Rule 18ter, may the Office indicate the goods and services that are the subject of protection?

No.  By definition, a statement of grant of protection that is sent in accordance with Rule 18ter(1) is a statement to the effect that protection has been granted to all of the goods and services.  It is therefore not appropriate to list goods and services, and if there is such a list, it will not be checked by the examiners at the International Bureau.

Q. 11
May an Office still send a statement of grant of protection under paragraph (1) of Rule 18ter even if the date of expiry of the refusal period has passed?
No.  In that case the statement serves no purpose as, in the absence of the communication of a notification of provisional refusal within the refusal period, a mark is automatically protected under the Madrid system.

Q. 12
If the obligation to send a statement of grant of protection under paragraph (1) of Rule 18ter is not fully compulsory until January 1, 2011, does that mean that an Office should wait until that date before commencing to send such statements?
No.  Many Offices had already begun to send such statements, even before the requirement under paragraph (1) of Rule 18ter came into existence.  If an Office is in a position to send such a statement even before January 1, 2011, it is strongly urged to do so.  By sending such a statement, the Office enables the holder of a mark to establish definitively that the mark is protected, without the holder having to wait until the refusal period has expired.
Q. 13
Are there sanctions if an Office neglects to send a statement of grant of protection under paragraph (1) of Rule 18ter?
No.  The general principle remains that in default of the notification of a provisional refusal within the time limits provided for by the treaties, the mark shall be protected in the territory of the designated Contracting Party concerned. This is often referred to as tacit acceptance.  However, by failing to send a statement of grant of protection under paragraph (1) of Rule 18ter, the Office is depriving holders of valuable information regarding the definitive status of protection of their marks. 
Q. 14
Prior to the revision of the Common Regulations, the International Bureau made available to Offices a range of model forms for use in connection with the refusal procedure.  Have those model forms been updated in order to take account of the new and revised Common Regulations?

Yes.  The model forms have been updated and the range of model forms has been expanded.  The forms may be found on the Madrid website at the following url:

http://www.wipo.int/madrid/en/contracting_parties/model_forms.html

Q. 15
Is an Office obliged to use the model forms?

No.  An Office is not obliged to use the model forms, but is strongly urged to do so.  The forms have been devised in such a way as to reflect fully the contents of the relevant Rules of the Common Regulations.  If the model forms are adopted by an Office, there is therefore little risk of an Office encountering an irregularity.

Q. 16
May an Office modify the model forms?

Yes.  An Office may modify the model forms, in order to adapt them to the specific circumstances pertaining in any given Office.  However, the International Bureau strongly advises that an Office that is proposing to modify the model forms do so in liaison with the International Bureau, which will be happy to assist Offices in this regard.  If you propose to modify the model forms, you should ensure that the revised model forms follow as closely as possible the models made available by the International Bureau.  Also, please make sure that your forms refer to the new Rules and not the Rule prior to the amendments.  In particular, please make sure that your forms contain an indication of the Rule concerned, and equally important, the paragraph and subparagraph of the Rule.  Additionally, please try to follow the numbering sequence as set out in the model forms.
Q. 17
What is the purpose of new Rule 18bis, concerning the interim status of a mark?

Even before the revision of the Common Regulations, it had always been possible for an Office which had not notified a provisional refusal within the applicable refusal period, to issue, at its own option, a statement to the effect that the ex officio examination had been completed favorably, but that protection of the mark was still subject to opposition.  This was considered by some users of the system to be useful information and the practice of sending those statements had been adopted by a number of Offices.

This optional facility has been continued in the revised Common Regulations and is to be found in paragraph (1)(a) of Rule 18bis.

However, this optional facility has also been expanded to provide also for the sending of a statement even after an Office has notified a provisional refusal, following its ex officio examination, and then has subsequently withdrawn such refusal.  In effect, therefore, as far as the office is concerned, the examination has been concluded favorably, but again, the protection of the mark is still subject to opposition.

This additional optional facility is contained in paragraph (1)(b) of Rule 18bis.

Q. 18
Referring to the optional statement regarding the interim status of protection of a mark, and in particular, paragraph (1)(b) of Rule 18bis, may an Office send such a statement also where it had earlier notified an ex officio provisional refusal, but then subsequently partially withdrew such refusal?
No.  For example, if the ex officio examination led to the Office notifying a provisional refusal in respect of classes 9, 15 and 17 and the Office subsequently withdrew its refusal in respect of classes 9 and 15 but maintained it in respect of class 17, then, in such case, it would not be appropriate to send to the International Bureau a statement under paragraph (1)(b) of Rule 18bis.  The optional statement should be sent only where an ex officio refusal has been totally withdrawn.
Q. 19
Why has Rule 16 been amended and what is the consequence of that amendment?

Rule 16 concerns only those Offices that have made a declaration extending the refusal period to 18 months, and to a period longer that 18 months in the case of refusal based on opposition.

An Office that has informed the International Bureau of the possibility of a notification of provisional refusal based on opposition is obliged to inform the International Bureau of the dates of the beginning and end of the opposition period.  Sometimes those dates are not known at that particular time and, in that case, the previous provision (paragraph (1)(b) of old Rule 16) stated that the Office should send the information, at the latest, at the same time of any notification of a provisional refusal based on opposition.  In many cases, no opposition was filed and consequently, frequently the dates of the opposition period were also not sent to the International Bureau.  This led to uncertainty for holders and was remedied by amending the requirement, so that if the dates of the opposition period are not known at the particular time, then they are required to be sent to the International Bureau as soon as they are known (rather than previously, at the latest, at the time of any notification of a provisional refusal based on opposition).

Q. 20
If, for example, an Office wishes to send to the International Bureau the dates of the opposition period (in accordance with Rule 16(1)(b)) and, at the same time, a statement as to the interim status of a mark (in accordance with paragraph (1)(a) of Rule 18bis), may the Office communicate with the International Bureau in one single document?

No.  It is preferable for the handling of procedures by the International Bureau that a separate form be used by Offices for each individual communication with the International Bureau.  For example, in the above case, the Office could avail of model form 2 and also model form 8.

Q. 21
Has the International Bureau made available a model form for use by Offices for the purpose of the notification of an invalidation under Rule 19 of the Common Regulations?

No.  There is not any model form available for this purpose.  An Office should not seek to adapt the model forms for the notification of an invalidation.

