À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2020-0020

1. Sökande

Sökanden är Svea Ekonomi AB, Sverige företrädd av Ports Group AB, Sweden (”Sökanden”).

2. Innehavare

Innehavaren är D-Max Limited, D-Max Ltd., Saint Kitts och Nevis (”Innehavaren”).

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <sweadirekt.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 1 april 2020. Innehavaren lämnade inte in ett svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna svar den 4 maj 2020.

WIPO Center utsåg Peter Hedberg som ensam tvistlösare i detta ärende den 5 maj 2020. Tvistlösaren har lämnat in en ”Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet”, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Innehavaren registrerade domännamnet <sweadirekt.se> den 21 maj 2009. Domännamnet innehåller sponsrade länkar som länkar besökaren vidare till tredje parts hemsidor.

Sökanden bedriver finansiell verksamhet i ett flertal europeiska länder och har flera kännetecken registrerade, bland andra det svenska varumärket SVEADIREKT från 2 juni 2004, registreringsnummer 371715.

Innehavaren har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet men har inte gjort det.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden är Svea Ekonomi AB inregistrerades 1994 och är en koncern med finansiell verksamhet i ett flertal europeiska länder.

Sökanden är innehavare av ett flertal rättigheter inklusive registrerade varumärken med lydelserna SVEADIREKT, SVEA men även ”Svea” i kombination med andra lydelser, samtliga med giltighet i Sverige. Domännamnet <sweadirekt.se> är nästintill identiskt med ”SVEADIREKT med den enda skillnaden av att ”v” är utbytt mot ett ”w”. Domännamnet bedöms därmed att vara förväxlingsbart med Sökandes registrerade varumärke.

Sökanden skickade ett varningsbrev till Innehavaren i vilket Sökandens rättigheter klargjordes och ett krav framställdes på en överföring av domännamnet <sweadirekt.se>.

Innehavaren var vid ond tro vid domänens registrering. Vid tidpunkten för domänens registrering hade Sökanden ett registrerat varumärke till lydelsen SVEADIREKT. Innehavarens domännamn innehåller denna lydelse. Då Sökanden hade en registrerade rättighet till lydelsen Sveadirekt sedan innan domännamnets registrering får Innehavaren anses ha registrerat domännamnet i ond tro med vetskap om Sökandens verksamhet.

Det finns inget som har framkommit som stöder att Innehavaren skulle ha någon rätt eller något berättigat intresse till domännamnet <sweadirekt.se>. Tvärtom kan inte Innehavaren anses ha varken en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet då denna innehåller sponsrade länkar som länkar besökaren vidare till tredje parts hemsidor. Vidare finns det inget som visar att domännamnet skulle vara allmänt känt för de varor eller tjänster som Innehavaren tillhandahåller, eller att det skulle förvärvat någon ensamrätt till den benämning som utgör namnet.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Sökanden har visat sig inneha en sådan rättighet som avses i Registreringsvillkoren punkt 7.2.1 för varumärket SVEADIREKT som är identisk med eller liknar domännamnet <sweadirekt.se>.

B. Baserat på det ovan nämnda finner Tvistlösaren att domännamnet <sweadirekt.se> används i ond tro.

C. Omständigheter till stöd för en rätt eller berättigat intresse till domännamnet <sweadirekt.se> för Innehavaren, har inte framkommit i ärendet.

8. Beslut

Domännamnet <sweadirekt.se> skall överförs till Sökanden.

Peter Hedberg
Datum: 15 maj 2020