À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2019-0022

1. Sökande

Sökanden är Svenska Brandsäkerhetsföretag SVEBRA, Sverige, företrädd av Wistrand Advokatbyrå, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är Västmanlands Brandservice AB, J. E., Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <brandfarligaarbeten.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 20 juni 2019. Innehavaren lämnade inte in något Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 23 juli 2019.

WIPO Center utsåg Henry Olsson som ensam Tvistlösare i detta ärende den 30 juli 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden har anfört att den är en branschorganisation för företag som arbetar med brand- och skyddsmaterial samt med utbildnings- och konsultverksamhet inom brand- och utrymningssäkerhet. Domännamnsinnehavaren, som är medlem hos Sökanden, är ett konsult- och serviceföretag inom området brand- och utrymningssäkerhet och erbjuder bland annat utbildningar inom brandsäkerhet. Enligt Sökandens uppgifter beslutade dess styrelse den 4 juni 2018 att erbjuda sina medlemsföretag en utbildning under namnet „Brandfarliga arbeten“ och gav en av sina styrelseledamöter, J.E., i uppdrag att „reservera“ domännamnet. Enligt Sökanden registrerade emellertid J.E. domännamnet i den nuvarande Innehavarens namn och angav sig själv som kontaktperson; Sökanden har vidare anfört att J.E. vid tillfället var vice VD hos domännamnsinnehavaren och operativt ansvarig för denna.

Av handlingarna i ärendet framgår att Sökanden den 5 april 2019 ansökte om en svensk registrering av figurmärket „Brandfarliga Arbeten“, vilken registrering beviljades den 31 maj 2019. Sökaden har uppgett att den också har ansökt om registrering av ett ordmärke innehållande samma ord.

Av ingivna handlingar framgår att domännamnet registrerades den 12 juli 2018.

Sökanden har begärt att ärendet vid uteblivet svar ska avgöras enligt reglerna för påskyndat förfarande.

5. Yrkanden

Sökanden har begärt att domännamnet <brandfarligaarbeten.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har anfört att domännamnet är identiskt med eller liknar Sökandens i Sverige registrerade rättigheter, att domännamnet har registrerats i ond tro samt att domännamnsinnehavaren saknar berättigat intresse till domännamnet. I sin argumentering har Sökanden anfört att „Domännamnsinnehavaren agerar i ond tro vid användning av domännamnet“. Sökanden har också anfört att „Domännamnsinnehavaren använder även hemsidan för att bland annat erbjuda utbildningen Heta Arbeten, vilken är direkt konkurrerande med SVEBRA:s utbildning Brandfarliga Arbeten“. Sökanden har gett in en omfattande dokumentation till stöd för sina påståenden och sitt yrkande om överföring av domännamnet.

B. Innehavaren

Innehavaren har som nyss har nämnts inte kommit in med något svar på Ansökan.

7. Diskussion och Slutsatser

Efter sin genomgång av de omständigheter och den utredning som Sökanden har åberopat och som har lämnats obestridda av Innehavaren gör Tvistlösaren följande bedömning.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

B. Domännamnet har registrerats i ond tro

Som nyss nämnts registrerades domännamnet den 12 juli 2018 medan ansökan om registrering av Sökandens varumärke gavs in den 5 april 2019 med påföljande registrering den 31 maj 2019. Av det utdrag av protokollet från det styrelsemöte där J.E. fick i uppdrag att sköta registreringen av domännamnet framgår inte att någon diskussion då ägt rum också om registering av varumärket. Mot bakgrund av dessa omständigheter kan det inte anses visat att Innehavaren har registrerat domännamnet i ond tro i Registeringsvillkorens mening. Däremot är det utrett att användningen av domännamnet har skett i ond tro.

C. Innehavaren har inte någon rätt till eller berättigat intresse i domännamnet

8. Beslut

Tvistlösaren föreskriver att domännamnet <brandfarligaarbeten.se> ska överföras till Sökanden Svenska Brandsäkerhetsföretag, SVEBRA.

Henry Olsson
Datum: 31 juli 2019