À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2019-0021

1. Sökande

Sökanden är AB Kvällstidningen Expressen, Sverige, företrädd av Danowsky & Partners Advokatbyrå KB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är M. N., Frankrike.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <exppressen.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 12 juni 2019. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 15 juli 2019.

WIPO Center utsåg Gunnar Karnell som ensam Tvistlösare i detta ärende den 17 juli 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Innehavarens domännamn <exppressen.se> registrerades den 1 februari 2019.

Sökanden innehar de svenska varumärkesregistreringarna nr 508937 EXPRESSEN (ordmärke), registrerat 2012-11-23, och i figurmärkes form finns det nämnda varumärkets enda ord i de svenska varumärkesregistreringarna nr 508938, 508939, 321791 och 102953. Sökanden äger även domännamnen <expressen.se> och <expressen.com>.

5. Yrkande

Sökanden yrkar att domännamnet <exppressen.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Tidningen Expressen grundades år 1944 och har idag ungefär 500 000 läsare per dag. Dess websida med domännamnet <expressen.se> har ungefär 2,5 miljoner dagliga besökare. EXPRESSEN är ett av de mest kända svenska varumärkena.

Domännamnet <exppressen.se> är förväxlingsbart med Sökandens registrerade varumärke EXPRESSEN liksom med Sökandens registrerade domännamn.

Den som skriver in <exppressen.se> i sin webbläsare omredigeras till en annan websida, som efterliknar tidningen Aftonbladets på webben, bl. a. med kopiering av dess layout och varumärken. Den sist nämnda websidan innehåller en påhittad nyhetsartikel, skriven på svenska och som riktar sig till svenska läsare. Artikeln redogör ”i det falska skenet av en redaktionell miljö” för hur läsaren kan tjäna pengar på att investera i bitcoins. Genom att klicka på någon av de länkar som finns på websidan leds besökaren till en ytterligare websida, där den uppmanas att registrera sig för köp av bitcoins. Artikeln är uppenbarligen falsk.

Innehavaren av domännamnet <exppressen.se> har i ond tro registrerat det med vetskap om att dess websidesanvändning skulle påverka och störa Sökandens verksamhet. Expressens läsare besöker ofta den digitala tidningen genom att skriva in <expressen.se> i sina webläsares adressfält. Genom ett enkelt feltryck, ett extra p, hamnar läsaren oönskat på domänen <exppressen.se>. Innehavaren utnyttjar Sökandens anseende, marknadsposition och kännetecken för att i kommersiellt syfte driva trafik till sin egen websida.

Det finns inget samband mellan Sökandens och Innehavarens verksamheter. Innehavaren har inget registrerat varumärke eller annan rättighet som är identiskt med eller liknar domännamnet <exppressen.se>. Innehavarens otillbörliga användning av sitt domännamn inverkar negativt på trafiken till Sökandens websida <expressen.se> och skadar Sökandens rätt till dess kännetecken och anseende.

Domännamnet <exppressen.se> är resultatet av s.k. fulregistrering.

B. Innehavaren

Sökandens ansökan har inte besvarats av Innehavaren.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken Sökanden kan visa rätt.

B. Mot bakgrund av vad som anförts i ärendet anser Tvistlösaren att domännamnet <exppressen.se> har registrerats eller använts i ond tro.

C. I beaktande av vad Sökanden obestritt har anfört beträffande omständigheterna kring Innehavarens registrering och användning av domännamnet <exppressen.se> finner Tvistlösaren att Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet <exppressen.se>

8. Beslut

Domännamnet <exppressen.se> ska överföras till Sökanden.

Gunnar Karnell
22 juli 2019