À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0015

1. Sökande

Sökanden är Langeler & Co. AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är F. B., Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <mamabear.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 2 april 2019. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 3 maj 2019.

WIPO Center utsåg Bengt Eliasson som ensam Tvistlösare i detta ärende den 7 maj 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden, Langeler & Co. AB, har den 28 mars 2019 ansökt om Alternativt Tvistlösningsförfarande för domännamnet <mamabear.se> hos WIPO Arbitration and Mediation Center (”WIPO Center”). Ansökan har kommunicerats med Innehavaren via e-mail och via bud/DHL. Innehavaren har inte besvarat Ansökan och budet via DHL kunde inte levereras till Innehavaren.

Den 1 april 2019 fick Sökanden bekräftelse på att Ansökan uppfyllde de formella kraven. Samtidigt gavs Sökanden en möjlighet att senast den 6 april 2019 komplettera Ansökan. Samma dag meddelade Sökanden att man inte avsåg att inkomma med någon komplettering.

Sökandens verksamhet avser bl.a. att bedriva café-verksamhet och försäljning av bröd, bakverk och enklare luncher under den registrerade bifirman Mama Bear, registrerad den 13 april 2018. Det omtvistade domännamnet, som inte användes vid tiden för Ansökan, registrerades den 7 april 2016.

5. Yrkanden

Sökanden yrkar att domännamnet <mamabear.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Till stöd för sin Ansökan har Sökanden åberopat bifirman Mama Bear, registrerad den 13 april 2018 samt ett figurvarumärke, under nr 548387, registrerat den 9 oktober 2018. Varumärket avser en björnfigur med benämningen Mama Bear till höger.

Vidare anför Sökanden att Innehavaren inte använder domännamnet utan synes ”sitta” på domänen enbart för att kunna sälja den till Sökanden när de verkligen vill ha den.

Sökanden har, utan framgång, försökt komma i kontakt med Innehavaren via registraren.

B. Innehavaren

Innehavaren har inte besvarat Ansökan om Alternativt Tvistlösningsförfarande och underrättelsen med bud via DHL har inte kunnat levereras.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt paragraf 7.2 i Registreringsvillkoren ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om:

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar

a) ett varukännetecken;
b) ett näringskännetecken;
c) ett släktnamn;
d) ett konstnärsnamn (om namnet inte syftar på någon sedan länge avliden);
e) en titel på annans skyddade litterära eller konstnärliga verk;
f) ett namn som skyddas genom förordning om vissa officiella beteckningar (1976:100);
g) en geografisk beteckning eller ursprungsbeteckning som skyddas genom Rådets förordning (EG) 510/2006;
h) en geografisk beteckning som skyddas genom Rådets förordning (EG) 110/2008;
i) en geografisk beteckning eller ursprungsbeteckning som skyddas genom Rådets förordning (EG) 1234/2007; eller
j) ett namn på statlig myndighet som tas upp i det register Statistiska centralbyrån ska föra enligt SFS 2007:755 (förordning om det allmänna myndighetsregistret), eller dess vedertagna förkortning, vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och.

2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökanden är innehavare av den registrerade bifirman Mama Bear, som är identiskt med det omtvistade domännamnet <mamabear.se>. Vidare är Sökanden även innehavare av ett figurmärke där den med det omtvistade domännamnet identiska benämningen Mama Bear ingår. Det första rekvisitet i paragraf 7.2 Registreringsvillkoren är därmed uppfyllt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Det är Sökanden som har att visa att Innehavaren registrerat eller använt det omtvistade domännamnet <mamabear.se> i ond tro.

Det omtvistade domännamnet <mamabear.se> bygger på benämningen ”Mama Bear” (på svenska Mamma Björn) som i sig inte är beskrivande men heller inte särskilt unikt. Innehavaren registrerade domännamnet 2 år innan Sökanden registrerade den åberopade bifirman respektive varumärke och detta även innan Sökanden registrerade sitt företag. Det är därför inte troligt att Innehavaren registrerat domännamnet i ond tro. Sökanden har inte heller visat eller på annat sätt argumenterat för att Innehavaren registrerat domännamnet i ond tro.

Vare sig Sökanden eller WIPO Center har lyckats komma i kontakt med Innehavaren och då domännamnet inte användes eller är kopplat till någon webbsida kan det inte heller anses vara använt i ond tro.

Med beaktande av vad som framkommit i ärendet anser Tvistlösaren att det inte är visat att Innehavaren, i Registreringsvillkorens mening, registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Innehavaren har inte besvarat Ansökan, men då det inte visats att Innehavaren registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro, finns det ingen anledning att pröva frågan om Innehavaren har något berättigat intresse eller ej.

8. Beslut

Tvistlösaren avslår Sökandens begäran om överföring av domännamnet <mamabear.se>.

9. Sammanfattning

Det omtvistade domännamnet är identiskt med av Sökanden åberopad bifirma och ingår även i den av Sökanden åberopad varumärkesregistrering. Det är i ärendet dock inte visat att Innehavaren registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro.

Bengt Eliasson
Datum: 23 maj 2019