À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0011

1. Sökande

Sökanden är Dealy Sweden AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är KGK Motor AB, Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <hisunmotors.se> och <hisun.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen .se (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 13 februari 2019. Innehavaren lämnade in ett Svar den 8 mars 2019.

WIPO Center utsåg Monique Wadsted som ensam Tvistlösare i detta ärende den 26 mars 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

Den 2 och 9 april 2019 uppmanade Tvistlösaren parterna att lämna in en komplettering och kommentarer.

4. Bakgrund

Dealy Sweden AB är ett svenskt företag som sedan 1 januari 2019 är importör och distributör av Chongqing Huansong Industries (Group) Co. Ltd.:s produkter under namnen Hisun och Hisun Motors i Sverige. KGK Motor AB var importör och distributör av dessa produkter innan den 1 januari 2019.

Chongqing Huansong Industries (Group) Co. Ltd. är innehavare av den internationella varumärkesregistreringen HSUN i figur, nr. 0897764. I figuren utgör H i HSUN även ett i, så att det visuella intrycket liknar “HiSUN”.

<hisun.se> registrerades den 7 december 2009 och <hisunmotors.se> registrerades den 29 maj 2013. <hisun.se> dirigerar besökaren vidare till <hisunmotors.se>.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnen <hisun.se> och <hisunmotors.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har till grund för sitt yrkande anfört att Sökanden sedan 1 januari 2019 är exklusiv importör och distributör av Hisun Motors produkter i Sverige. Innehavaren var tidigare distributör och har registrerat domänerna <hisun.se> och <hisunmotors.se>. Sedan distributörsbytet har Innehavaren inte överlämnat domänerna till Sökanden.

Till grund för att Sökanden är exklusiv importör och distributör av Hisun Motors produkter har Sökanden ingett ett “Authorization letter” signerat av Chongqing Huansong Industries (Group) Co. Ltd., som anger att Sökanden är distributör av Hisun i Sverige och att Sökanden har tillåtelse att registrera produkterna med varumärket Hisun.

B. Innehavaren

Innehavaren har medgett bifall till Sökandens yrkande, dock specificerar Svaret endast domännamnet <hisunmotors.se>. Innehavaren hade agenturen för Hisun Motors innan Sökanden tog över år 2019. Domännamnen registrerades under tiden som Innehavaren var distributör för Hisun Motors. På grund av distributörsbytet är Innehavaren villig att överlåta domänen <hisunmotors.se> till Sökanden.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Domännamnen liknar Chongqing Huansong Industries (Group) Co. Ltd.:s varumärke med rättsgrund i Sverige. Sökanden har genom ingivande av “Authorization letter” visat rätt till detta kännetecken.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Innehavaren har haft vetskap om bytet av distributör. Det styrks av Innehavarens svar på de omständigheter som presenterats i Sökandens ansökan, där Innehavaren skriver att Sökanden har tagit över agenturen år 2019. Domännamnen får således anses ha använts i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

I ärendet är inte visat att Innehavaren har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnen.

8. Beslut

Domännamnen <hisun.se> och <hisunmotors.se> ska överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Domännamnen liknar ett varumärke till vilket Sökanden har rätt. Innahavaren har haft vetskap att Sökanden har tagit över agenturen och får således anses ha använt domännamen i ond tro.

Monique Wadsted
Datum: 26 april 2019