À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0003

1. Sökande

Sökanden är MM Elteknik i Östergötland AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är M. J., Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <mmel.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 16 januari 2019. Innehavaren lämnade in ett Svar den 18 februari, 2019.

WIPO Center utsåg Petter Rindforth som ensam Tvistlösare i detta ärende den 26 februari 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden, ett svenskt aktiebolag, innehar sedan den 28 juni 2017 den registrerade firman (företagsnamnet) MM Elteknik i Östergötland AB, med verksamhet i form av “försäljning, montering och konsultation inom el och energiområden och därmed förenlig verksamhet”.

Domännamnet <mmel.se> registrerades av Innehavaren den 17 januari 2016.

5. Yrkanden

Sökanden har begärt att domännamnet <mmel.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har bestridit Sökandens yrkande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Det omtvistade domännamnet <mmel.se> är identisk med eller liknar Sökandens firma, vilken är förknippad med domännamnet sedan starten i juni 2017. Sökanden är marknadsförd som “MMEL”, vilket är en förkortning av Sökandens firma.

Domännamnet <mmel.se> har registrerats eller använts i ond tro. Innehavaren är anställd hos Sökanden och har begärt avsked. Innehavaren har inte blivit ombedd av Sökanden att registrera det omtvistade domännamnet i eget namn. Vid tiden frö Sökandens firmaregistrering ombads Innehavaren att ombesörja fakta och priser för en hemsida, samt attestera inkommande fakturor till Sökanden. Sökanden hade uppfattningen att det omtvistade domännamnet och tillhörande hemsida innehades av Sökanden.

Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till <mmel.se>. Sökanden har tre stycken bilar med hänvisning till Sökandens hemsida som är kopplad till det omtvistade domännamnet. Sökandens visitkort och övrig marknadsföring anger såväl mailadresser, som hemsidesadress, kopplad till det omtvistade domännamnet, vilket används dagligen i kommersiellt syfte via Sökanden. Enligt Sökanden har Innehavaren inte någon rätt till <mmel.se>, då det skadar Sökandens fortsatta verksamhet gentemot Sökandens kunder.

B. Innehavaren

När Sökanden bildades, var det beslutat att Innehavaren skulle bli delägare i Sökanden, vilket av olika av Innehavaren beskrivna skäl inte genomfördes, och vilket är anledningen till att Innehavaren sagt upp sig.

Vidare informerade Innehavaren (“M.”) vid bildandet av Sökanden att denne var innehavare av det omtvistade domännamnet sedan januari 2016, då “M” och en arbetskamrat “M” redan då planerat att starta ett bolag tillsammans.Eftersom domännamnet existerade, beslöts att Sökanden skulle kunna använda <mmel.se>.

Sökandens hemsida är nerplockad sedan den 17 januari 2019, Sökanden har inga bilar med hänvisning till <mmel.se>, samt har ändrat visitkort, logotyp och bildekaler.

Innehavaren har inget intresse av att skada Sökanden för fortsatt verksamhet gentemot dess kunder och kan vidarebefordra de e-mails som inkommer till Sökanden det kommande året. Då Innehavaren “M” skapade det omtvistade domännamnet i intresse av att bilda ett bolag med “M” finns fortfarande intresset hos Innehavaren av att kunna utnyttja <mmel.se> vid tillfälle när den ej längre kan associeras med Sökanden.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt “Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se fr.o.m. 6 februari 2019” ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om;

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar exempelvis ett ­varukännetecken, näringskännetecken eller ett släktnamn som har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och;

2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och;

3. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Alla tre villkoren måste vara uppfyllda för att en sökande ska kunna vinna framgång med sin talan.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökandens firma är MM Elteknik i Östergötland AB. Det noteras att den distinktiva delen av Sökandens firma är MM, direkt följd av branschbeskrivning (“Elteknik”) och geografiskt läge (“i Östegötland”), samt typ av juridisk person (“AB”).

Sökanden har också anfört att kortversionen av firman, MMEL, har inarbetatas på den aktuella marknaden som kännetecken för Sökanden, vilket inte har bestridits av Innehavaren.

Det är Tvistlösarens uppfattning att det omtvistade domännamnet <mmel.se> i varje fall liknar den inledande delen av Sökandens firmarätt, samt Sökandens inarbetade firmakännetecken/varumärke, vilka har rättsgrund i Sverige.

Det faktum att det omtvistade domännamnet <mmel.se> registrerades av Innehavaren innan Sökandens firma registrerades, har ingen betydelse i denna del, men kommer att belysas närmare nedan i avsnitt B och C.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Det är otvetydigt att Innehavaren registrerade det omtvistade domännamnet ca 1,5 år innan Sökandens firma bildades. Likaså att Innehavaren inte hade kännedom om Sökandens kommande firma vid tiden för domännamnets registrering. Tvistlösaren konstaterar mot bakgrund av detta, att <mmel.se> inte har registrerats i ond tro.

Frågan kvarstår då om <mmel.se> har använts i ond tro. Av vad som framgår av informationen från Sökanden och Innehavaren, har dessa använt <mmel.se> tillsammans, i syfte att marknadsföra och identifiera Sökandens verksamhet. Det är inte visat att denna användning och samverkan skulle innefatta överlåtelse av <mmel.se> från Innehavaren till Sökanden. Av det, visserligen osignerade, kompanjonsavtal från juli 2017 som Innehavaren redovisat finns ingen hänvisning till det omtvistade domännamnet.

Tvistlösaren tolkar därför Sökandens användning som baserad på en licens eller liknande samverkansrättighet, vilken upphörde när Sökanden och Innehavaren gick skilda vägar. Tvistlösaren ser därmed inte heller någon grund för att det omtvistade domännamnet använts i ond tro.

Med hänsyn till förhållandena enligt B ovan, saknas anledning för Tvistlösaren att ta ställning till om Innehavaren har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

8. Beslut

Tvistlösaren beslutar att ansökan om överföring av domännamnet <mmel.se> till Sökanden ska lämnas utan bifall.

9. Sammanfattning

Det omtvistade domännamnet liknar Sökandens firmadominant och inarbetade varumärke. Domännamnet registrerades dock långt innan nämnda namnrättigheter, och har använts av Sökanden enligt samarbetsavtal med Innehavaren, vilket avtal nu brutits och rättigheterna till domännamnet kvarstår hos Innehavaren.

Petter Rindforth
Datum: 28 februari 2019