À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2019-0001

1. Sökande

Sökanden är SmartMarket Sweden Holding AB, Sverige företrädd av B.H, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är J.R.K, Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <smartmarket.se> (“Domännamnet”).

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

4. Bakgrund

Sökanden är ett svenskt aktiebolag som bedriver konsultverksamhet och som innehaft företagsnamnet SmartMarket Sweden Holding AB sedan den 23 mars 2015. Domännamnet registrerades den 9 mars 2015. Registreringen av Domännamnet löpte ut ett år senare utan att Sökanden förnyade. När så skett lät Innehavaren registrera Domännamnet.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att Domännamnet ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har anfört att Sökanden lät registrera dominanten i Sökandens företagsnamn, SmartMarket, som domännamn för användning i Sökandens verksamhet. Med anledning av en längre vistelse utomlands förnyade Sökanden inte registreringen av Domännamnet i tid, varpå registreringen löpte ut. När Sökanden vid ett senare tillfälle sökte registrera om Domännamnet upptäcktes att Innehavaren låtit registrera det. Innehavaren använder inte Domännamnet idag, utan det står parkerat, men Innehavaren har förnyat registreringen av Domännamnet sedan år 2016. Innehavaren har ingen koppling till Domännamnets lydelse och har inte brukat Domännamnet under de år Innehavaren ägt registreringen. Det är således antagligt att Innehavarens syfte är att sälja Domännamnet för en större summa pengar.

B. Innehavaren

Innehavaren har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet men har inte gjort det.

7. Tvistlösarens skäl

Av Registreringsvillkoren följer att ett domännamn, på yrkande av den som ansöker om alternativt tvistlösning vid Internetstiftelsen i Sverige, ska avregistreras eller överföras till sökanden om följande tre rekvisit är uppfyllda.

Sökanden har en rättighet, som har rättsgrund i Sverige, med vilken domännamnet ifråga är identiskt eller liknar,

Domännamnet ifråga har registrerats eller använts i ond tro, och

Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet ifråga.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökanden har inkommit med ett registreringsbevis från Bolagsverket som visar att Sökanden innehaft företagsnamnet SmartMarket Holding AB sedan den 23 mars 2015. Ett företagsnamn är en sådan rättighet, med rättsgrund i Sverige, som kan ligga till grund för en överföring enligt Registreringsvillkoren. Vidare är Domännamnet identiskt med förledet, vilket är det mest särskiljande och dominerande inslaget, i Sökandens företagsnamn.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Av vad som framkommit i ärendet har Innehavaren aldrig använt Domännamnet, trots att det varit registrerat av Innehavaren i nästan tre år. Domänamnet länkar till registrarens hemsida där webbhotell erbjuds till försäljning. Innehavaren har låtit registrera det strax efter Sökandens registrering förfallit. Det har inte framkommit att parterna haft någon kontakt avseende Domännamnet; Sökanden har inte inkommit med underlag på att Sökanden påtalat för Innehavaren att Sökanden anser sig ha en bättre rätt till Domännamnet, eller med underlag som visar att Innehavaren försökt sälja Domännamnet till Sökanden. Det ska vidare beaktas att Domännamnet består av sammansättningen av orden ”smart” och ”market”, vilket får anses två generiska ord vilka kan användas för olika verksamheter, avseende olika branscher. Det har inte framkommit någonting till stöd för att Innehavaren registrerat eller använt Domännamnet i ond tro. Tvistlösaren finner mot denna bakgrund att stöd för Innehavarens onda tro saknas.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Beaktat att det inte har visats att Innehavaren registrerat eller använt Domännamnet i ond tro saknas anledning att pröva huruvida något berättigat intresse finns eller inte.

8. Beslut

Domännamnet ska inte överföras till Sökanden.

Peter Hedberg
Datum: 2019-03-12