À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2018-0062

1. Sökande

Sökanden är Palikka Oy,Finland.

2. Innehavare

Innehavaren är J.N., Tyskland.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <palikka.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 26 november 2018. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 27 december 2018.

WIPO Center utsåg Monique Wadsted som ensam Tvistlösare i detta ärende den 8 januari 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Palikka Oy är ett finskt företag som tillverkar byggsystem för energisparhus. Företaget är registrerad innehavare av det svenska varumärket PALIKKA med registreringsnummer 530450 samt EU-varumärket PALIKKA med registreringsnummer 014777643. Båda varumärken är registrerade i klasserna 6, 19 och 37 för olika byggrelaterade varor och tjänster. Varumärkena registrerades år 2016 innan domännamnet <palikka.se>, som registrerades 4 maj 2018.

Innehavaren av <palikka.se> är J.N. från Tyskland. På hemsidan säljs damkläder.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <palikka.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har till grund för sitt yrkande anfört att PALIKKA är Sökandens firmanamn samt registrerade varumärke. Sökanden har sedan länge använt domänen <palikka.se> och domännamnet har synts på marknadsföringsmaterial.

Sökanden har försökt kontakta Innehavaren via kontaktuppgifterna på den aktuella hemsidan, men Innehavaren har inte svarat. <palikka.se> är en fake-sida och innehavaren har kapat Sökandens domännamn för att utnyttja Palikka Oy:s välrenommerade varumärke och dess inarbetade goodwill. Innehavaren har således agerat i ond tro.

Innehavaren har därtill ingen rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

B. Innehavaren

Innehavaren har beretts tillfälle att svara på ansökan, men har inte inkommit med något svar.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Domännamnet är identiskt med såväl Sökandens firma som varumärke med rättsgrund i Sverige. Kravet är därför uppfyllt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Sökanden har anfört att Innehavarens hemsida ger intrycket av att inte vara seriös. Sökanden har också anfört att det inte gått att få kontakt med Innehavaren med hjälp av kontaktformuläret på Innehavarens hemsida. Handlingarna i ärendet stöder det som Sökanden anfört.

Därtill finns ingen information om Innehavarens företag på hemsidan och det framgår inte heller varför Innehavaren, som är en privatperson bosatt i Tyskland, behöver en .se-domän. Vidare skapades Innehavarens mejladress genom en kinesisk server och består endast av en serie bokstäver (tqvxvn@sina.com). Det är ovanligt att använda sig av en sådan mejladress i professionella sammanhang. Mot bakgrund av detta finns det skäl att godta Sökandens påstående om bristande legitimitet i Innehavarens verksamhet.

Innehavaren har inte heller besvarat ansökan om Alternativt Tvistlösningsförfarande trots flera kontaktförsök från Wipo Center.

Samtliga dessa omständigheter talar för att Innehavaren har registrerat och använt domännamnet <palikka.se> för att störa Sökandens verksamhet och hindra Sökanden från att använda sitt varumärke som domännamn. Innehavaren får således anses ha registrerat och använt domännamnet i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

I ärendet är inte visat att Innehavaren har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

8. Beslut

Domännamnet <palikka.se> ska överföras till Sökanden.

Monique Wadsted
Datum: 18 januari 2019