À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2018-0053

1. Sökande

Sökanden är InfoCaption AB,Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är Domain Synergies, Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (“Förenade konungariket”).

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <infocaption.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (”Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (”WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 3 september 2018. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 4 oktober 2018.

WIPO Center utsåg Jan Rosén som ensam Tvistlösare i detta ärende den 11 oktober 2018. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden har sedan år 2002 varit innehavare av domännamnet<infocaption.se>, men missade genom eget förbiseende att förnya registreringen vid IIS år 2018, då Innehavaren trädde in i sådan egenskap per den 26 juni 2018.

Sökandens firma, InfoCaption AB, registrerades vid Bolagsverket den 8 januari 2002.

Sökanden har begärt att ärendet ska behandlas enligt bestämmelserna om Påskyndat Förfarande såvida Innehavaren inte avger svar på Sökandens begäran om tvistlösning inom föreskriven tid, något Innehavaren underlåtit att göra.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <infocaption.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har underlåtit att besvara begäran om tvistlösning.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden registrerade sin firma InfoCaption AB i januari 2002 och registrerade hos IIS samma år det med firman identiska domännamnet <infocaption.se>. Domännamnet har därefter förnyats via IIS kontinuerligt men eftersom Sökanden hade pappersfaktura och inte hade uppdaterat sin företagsadress hos IIS vid Sökandens senaste geografiska flyttning missade Sökanden att förnya registreringen år 2018. I samband därmed registrerade Innehavaren domännamnet. Sökanden innehar också domännamnen <infocaption.com>, <infocaption.net> samt <infocaption.no>.

Innehavaren har registrerat och/eller använt domännamnet <infocaption.se> i ond tro. I augusti 2018 erbjöds Sökanden genom en s.k. sponsoring client, Internet Vikings International AB, att mot 2000 euro plus 15 % på detta belopp till förmedlaren få köpa domännamnet. Detta är ett pris långt över registreringskostnaden av ett domännamn.

Någon rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet <infocaption.se> förekommer inte hos Innehavaren.

B. Innehavaren

Innehavaren har inte meddelat sig med WIPO Arbitration and Mediation Center.

7. Diskussion och Slutsatser

Ett domännamn ska enligt 7.2 i Registreringsvillkoren överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet, om

1. domännamnet är identiskt med eller liknar bl.a. ett varumärke eller ett näringskännetecken med rättsgrund i Sverige till vilket den som begärt tvistlösningsförfarandet kan visa rätt,

2. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. innehavaren av domännamnet saknar rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet (till exempel varumärke eller firma, se paragraf 7.2 i Registreringsvillkoren) vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Innehavarens domännamn <infocaption.se> är i känneteckensrättslig mening identiskt med Sökandens registrerade firma till vilken Sökanden visat rätt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Redan vid registreringen har Innehavaren högst sannolikt känt till Sökandens kännetecken. Registreringen och innehavet synes bara ha skett för att söka ekonomisk vinning vid en överlåtelse av domännamnet till Sökanden, vilken innehaft domännamnet under c:a sexton år innan Sökanden genom ett förbiseende råkade missa att förnya sin registrering. Innehavarens erbjudande om försäljning av domännamnet till Sökande kom kort tid efter det att Innehavaren registrerat domännamnet. Någon annan användning av domännamnet hos Innehavaren torde inte ha skett. Innehavarens registrering och användning av domännamnet <infocaption.se> får därför anses ha skett i ond tro i den mening som avses i Registreringsvillkoren.

C. Innehavaren saknar rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Av vad som framkommit i saken kan Innehavaren inte anses ha någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet.

8. Beslut

Domännamnet <infocaption.se> ska överföras till Sökanden.

Jan Rosén
Datum: October 27, 2018