À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2018-0029

1. Sökande

Sökanden är Handla Upp Sverige AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är J. N., Nordlund Entreprenad AB, Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <handlaupp.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se ("Registreringsvillkoren") och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen ".se" ("Förfarandereglerna").

WIPO Arbitration and Mediation Center ("WIPO Center") verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 18 maj 2018. Innehavaren skickade in en e-post kommunikation till WIPO Center den 15 juni 2018. Samma dag skickade WIPO Center information till parterna om hur en förlikning kan gå tillväga. Då parterna inte begärde att förlikas, meddelade WIPO Center parterna den 26 juni 2018 att processen att utse en tvistlösare hade startats.

WIPO Center utsåg Jan Rosén som ensam Tvistlösare i detta ärende den 13 juli 2018. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Domännamnet <handlaupp.se> registrerades av Innehavaren den 18 juni 2014.

Sökandens firma registrerades vid Bolagsverket den 29 december 2016.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <handlaupp.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har bestritt yrkandet om överföring.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden anser sig ha rätt till det omtvistade domännamnet därför att det förknippas med Sökandens firma och därför att "det blir svårt för någon annan att skapa ett varumärke under samma namn och att därvid använda domännamnet ifråga." Sökanden torde mena härmed att domännamnet är identiskt med eller liknar Sökandens firma.

Innehavaren har frågat hur mycket Sökanden är villig att betala för domännamnet, vilket tyder på ond tro hos Innehavaren.

Innehavaren har inga tydliga kopplingar till domännamnet <handlaupp.se>. Innehavaren har inte heller använt domännamnet under den tid som innehavet varat. Den som besöker hemsidan som anknyter till domännamnet får en varning om så kallat nätfiske, något som följer av att sidan inte är uppdaterad.

B. Innehavaren

J. N., såsom företrädare för Innehavaren, Nordlund Entreprenad AB och för vad som omtalas som "Fiberportalen.se" har skickat följande meddelande den 15 juni 2018 till WIPO Center:

"Vi har registrerat handlaupp.se för att användas i Fiberportalen.se som är ett forum för den Svenska fiberbyggnationen. Vi har betalt pengar i flera år för detta och kan tänkas att släppa detta domän med en ekonomisk kompensation, annars är det planerat att vi kommer att använda domänen under Fiberportalens tak."

7. Diskussion och Slutsatser

Ett domännamn ska enligt 7.2 i Registreringsvillkoren, överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet, om

A. domännamnet är identiskt med eller liknar bl.a. ett varumärke eller ett näringskännetecken med rättsgrund i Sverige till vilket den som begärt tvistlösningsförfarandet kan visa rätt,

B. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

C. innehavaren av domännamnet saknar rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet (till exempel varumärke eller firma) vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt.

Innehavarens domännamn <handlaupp.se> liknar i känneteckensrättslig mening Sökandens registrerade firma till vilket Sökanden visat rätt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Innehavaren registrerade domännamnet <handlaupp.se> mer än två år innan Sökanden registrerade sin firma vid Bolagsverket i Sverige. Vidare har Sökanden inte visat på att det skulle ha funnits någon annan rättighet i namnet vid tiden då domännamnet registrerades. Någon ond tro vid registreringen kan således inte ha förelegat. Någon egentlig användning av domännamnet tycks inte ha förekommit hos Innehavaren, varför Tvistlösaren inte heller kan finna att någon användning skett i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Eftersom ond tro inte förelegat hos Innehavaren så är C-frågans besvarande inte nödvändig för att avgöra ärendet.

8. Beslut

Domännamnet <handlaupp.se> ska inte överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Innehavarens domännamn <handlaupp.se> liknar i känneteckensrättslig mening Sökandens registrerade firma till vilken Sökanden visat rätt, men registreringen av domännamnet har skett flera år före registreringen av Sökandens firma. Innehavaren har varken registrerat eller använt domännamnet i ond tro.

Jan Rosén
Datum: 28 augusti 2018