À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Decizia Completului Administrativ

BDR Thermea Group B.V v. Stoican Andrei

Numărul de caz DRO2018-0006

1. Părțile

Reclamanta este BDR Thermea Group B.V din Apeldoorn, Olanda reprezentată de către SafeNames Ltd., Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Pârâtul este Stoican Andrei din București, România.

2. Numele de domeniu și Registrul

Numele de domeniu în litigiu <bdrthermea.ro> este înregistrat la ROTLD (“Registrul”).

3. Procedura

Plângerea în limba română a fost depusă la Centrul de Arbitraj și Mediere al OMPI („Centrul”) pe data de 4 mai 2018. Pe 4 mai 2018, Centrul a trimis prin e-mail catre Registru o cerere prin care îi solicită o verificare cu privire la numele de domeniu în litigiu. Pe data de 7 mai 2018, Registrul a transmis prin e-mail răspunsul său de verificare indicând persoana care a înregistrat numele de domeniu în litigiu și datele de contact ale acesteia care diferă de Pârâtul indicat în Plângere și de datele acestuia de contact. Ca răspuns la notificarea Centrului din 18 mai 2018 prin care o informa pe Reclamantă despre faptul că Plângerea avea deficiențe de ordin administrativ, Reclamanta a depus o modificare la Plângere la data de 25 mai 2018.

Centrul a verificat că Plângerea împreună cu Plângerea modificată îndeplinește cerințele de formă ale Politicii de Soluționare Uniformă a Litigiilor cu privire la Numele de Domenii (“Politica” sau “UDRP”), ale Regulamentului Politicii de Soluționare Uniformă a Disputelor privind Numele de Domenii (“Regulamentul”), și ale Regulilor Suplimentare OMPI pentru Politica de Soluționare Uniformă a Litigiilor cu privire la Numele de Domenii (“Regulile Suplimentare”).

În conformitate cu paragrafele 2 și 4 din Regulament, Centrul a comunicat în mod formal Plângerea Pârâtului și procedurile au început la data de 28 mai 2018. Conform Regulamentului, paragraful 5, data limită pentru transmiterea Răspunsului a fost 17 iunie 2018. Pârâtul nu a formulat niciun răspuns. Drept consecință, Centrul a notificat Pârâtul cu privire la neîndeplinirea acestei proceduri la data de 19 iunie 2018.

Centrul a numit-o pe Marilena Comănescu ca unic Membru al Completului Administrativ în acest caz la data de 25 iunie 2018. Completul Administrativ constată că a fost legal constituit. Completul Administrativ a depus Declarația de Acceptare și Declarația de Imparțialitate și Independență, așa cum solicită Centrul pentru a asigura respectarea Regulamentului, paragraful 7.

Limba de desfașurare a procedurilor este cea română.

4. Situația de fapt

Reclamanta BDR Thermea Group B.V., înființată în 2009 din fuziunea dintre societățile comerciale De Dietrich Group și Baxi Group, este un producător și distribuitor european de soluții inteligente de climatizare și producere de apă caldă sanitară, în prezent desfășurându-și activitatea în peste 82 de țări din întreaga lume și având peste 6.500 angajați. Conform susținerilor Reclamantei, în 2016 aceasta a avut un volum de vânzări anuale de peste 1,7 miliarde de Euro.

Reclamanta, direct sau prin societăți afiliate sau asociate, deține numeroase mărci înregistrate pentru denumirea BDR THERMEA în diferite jurisdicții din lume, printre care marca internațională având nr. 1038357 înregistrată pe 14 aprilie 2010 pentru servicii în clasa internațională 35, care desemnează inter alia, România.

Reclamanta deține nume de domenii care încorporeaza marca sa, precum <bdrthermea.com> înregistrat pe 26 iunie 2009 (website-ul principal), <bdrthermea.eu> înregistrat pe 26 iunie 2009 și <bdrthermea.fr> înregistrat pe 28 decembrie 2009.

Numele de domeniu în litigiu <bdrthermea.ro> a fost înregistrat de către Pârât pe data de 20 februarie 2011 și, la data depunerii Plângerii era ținut inactiv.

5. Susținerile Părților

A. Reclamanta

Reclamanta susţine că numele de domeniu în litigiu este identic cu marca sa BDR THERMEA, Pârâtul nu are drepturi sau interese legitime cu privire la numele de domeniu în litigiu şi că Pârâtul a înregistrat şi foloseşte numele de domeniu în litigiu cu rea credinţă.

B. Pârâtul

Pârâtul nu a răspuns la susținerile Reclamantei.

6. Discuții și Constatări

Paragraful 15(a) din Regulament sfătuiește Completul să “decidă o plângere pe baza declarațiilor și a documentelor depuse și în conformitate cu Politica, aceste reguli și orice alte reguli și principii de drept pe care Ie consideră aplicabile.”

În temeiul paragrafului 4(a) din Politică, un reclamant poate obţine decizie favorabilă într-o procedură administrativă în temeiul Politicii dacă dovedeşte întrunirea cumulativă a următoarelor trei circumstanţe:

(i) numele de domeniu în litigiu este identic sau similar şi duce la confuzie cu o marcă de fabrică sau de comerţ cu privire la care reclamantul are drepturi;

(ii) pârâtul nu are drepturi sau interese legitime cu privire la numele de domeniu în litigiu; şi

(iii) numele de domeniu în litigiu a fost înregistrat şi este utilizat cu rea credinţă.

Completul va analiza în continuare posibila întrunire a acestor circumstanţe.

A. Identică sau similară astfel încât să producă confuzie

Reclamanta deține marcă înregistrată pentru BDR THERMEA. Numele de domeniu în litigiu <bdrthermea.ro> reproduce identic marca Reclamantei, scrisă cu ambele cuvinte care o formează unite deoarece spațiile libere nu sunt permise din punct de vedere tehnic la înregistrarea numelor de domenii.

De asemenea, este bine stabilit în deciziile UDRP că sufixul “.ro” sau alți indicatori pentru codul de țară pentru domeniile de nivel superior (“ccTLDs”) sau indicatori pentru coduri generice pentru domeniile de nivel superior (“gTLD”), fiind o cerință tehnică pentru înregistrarea numelor de domenii, este în mod obişnuit irelevantă când evaluăm similaritatea dintre o marcă şi un nume de domeniu. A se vedea secțiunea 1.11.1 din Selecția OMPI a Opiniilor Completelor Administrative OMPI cu privire la Întrebări UDRP Selectate, Ediția a treia (“Selecția OMPI 3.0”).

Astfel, Completul constată că numele de domeniu în litigiu este identic cu marca Reclamantei, conform Politicii, paragraful 4(a)(i).

B. Drepturi sau interese legitime

Reclamanta susține că nu i-a acordat Pârâtului nicio licență sau alt drept de utilizare sau înregistrare a mărcii sale, că Pârâtul nu este cunoscut în mod obişnuit după numele de domeniu în litigiu şi că Pârâtul nu a utilizat numele de domeniu în litigiu în legatura cu o utilizarea legitimă necomercială sau echitabilă sau o oferire a bunurilor și serviciilor cu bună credință.

Conform Politicii “când reclamantul demonstrează prima facie că pârâtul nu are drepturi sau interese legitime, dovada probei la acest element cade în sarcina pârâtului care trebuie să aducă dovezi relevante prin care să demonstreze drepturile şi interesele legitime cu privire la numele de domeniu. Daca pârâtul nu reuşeşte să aducă aceste dovezi concludente, se va considera că reclamantul a dovedit acest al doilea element.” A se vedea secțiunea 2.1 din Selecția OMPI 3.0.

Pârâtul nu a răspuns susținerilor Reclamantei și nu a prezentat dovezi relevante pentru a răsturna argumentele prima facie ale Reclamantei.

Nu există nimic în dosar care să sugereze că Pârâtul a fost cunoscut vreodată prin numele de domeniu în litigiu. De fapt, nu există nicio dovadă a utilizării numelui de domeniu în litigiu de orice fel.

Numele de domeniu în litigiu reproduce în mod identic marca comercială a Reclamantei, care este o combinație fantezistă de cuvinte și o identifică pe Reclamantă.

Astfel, Completul consideră că Pârâtul nu are drepturi sau interese legitime cu privire la numele de domeniu în litigiu, conform Politicii, paragraful 4(a)(ii).

C. Înregistrat și utilizat cu rea-credință

Reclamanta deține drepturi de marcă pentru BDR THERMEA din 2010 și o utilizează pe scară largă la nivel internațional.

Numele de domeniu în litigiu a fost creat în 2011 și reproduce identic marca Reclamantei.

La momentul depunerii Plângerii, numele de domeniu în litigiu <bdrthermea.ro> direcționează către web-site inactiv.

De la începuturile UDRP, completele au decis că neutilizarea unui nume de domeniu (incluzând o pagină neagră sau "vine în curând" sau alte pagini inactive similare) nu ar împiedica o constatare de rea-credință sub doctrina deținerii pasive. Completul trebuie să examineze toate circumstanțele cauzei pentru a determina dacă Pârâtul acționează cu rea-credință. Exemplele de circumstanțe relevante care se dovedesc a fi indicii de rea-credință includ gradul de distinctivitate sau reputația mărcii Reclamantului și eșecul Pârâtului de a prezenta un răspuns sau de a furniza orice dovadă a utilizării sale cu bună credință reale sau avute în vedere pentru viitor. A se vedea secțiunea 3.3 din Selecția OMPI 3.0.

Utilizatorii de Internet care îl caută pe Reclamant ar accesa site-ul corespunzător numelui de domeniu în litigiu <bdrthermea.ro> considerând, în mod eronat, că aparține sau este cumva asociat sau aprobat de Reclamantă. În consecință, Completul constată aici aplicabile prevederile paragrafului 4(b)(iv) din Politică care prevede că utilizarea unui nume de domeniu pentru a încerca în mod intenționat "să atragă, pentru câștiguri comerciale, utilizatorii de Internet către site-ul [pârâtului] sau către o altă locație online, creând un risc de confuzie cu marca reclamantei cu privire la sursa, sponsorizarea, afilierea sau aprobarea site-ului sau a locației [pârâtului] sau a unui produs sau serviciu de pe site-ul sau locația [pârâtului]” reprezintă dovadă de înregistrare și utilizare cu rea-credință.

Marca Reclamantei BDR THERMEA este distinctivă și are reputație în domeniul său de activitate. Pârâtul a fost în mod corespunzător notificat de către Centru cu privire la începerea prezentei proceduri, dar a preferat să nu raspundă.

De asemenea, Pârâtul dezvăluit de Registru este, aparent, o persoană care lucrează în același domeniu de activitate cu Reclamanta, așa cum se prezintă în Anexa 13 la Plângerea modificată.

Pentru aceste motive, Completul consideră că Pârâtul a înregistrat și utilizează numele de domeniu în litigiu cu rea credință, conform Politicii, paragraful 4(a)(iii).

7. Decizie

Pentru toate motivele enumerate, în conformitate cu paragraful 4(i) din Politică și paragraful 15 din Regulament, Completul Administrativ decide ca numele de domeniu în litigiu <bdrthermea.ro> să fie transferat Reclamantei.

Marilena Comănescu
Unic Membru
Data: 9 iulie 2018