WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2021-0033

1. Sökande

Sökanden är Statens Skolverk, Sverige, företrädd av Ports Group AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är P.G., Kina.

3. Domännamn och förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnen <sklverket.se>, <skolerket.se> och <skolveret.se> (”Domännamnen”).

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. WIPO Center skickade en inbjudan till Sökanden att komplettera sin ansökan den 14 oktober 2021. Sökanden inkom med sin komplettering samma dag. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 14 oktober 2021. Innehavaren lämnade inte in ett svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna svar den 15 november 2021.

Sökanden har begärt att ansökan ska prövas enligt Påskyndat Förfarande vid uteblivet svar från Innehavaren.

Sökandens ansökan om tvistlösningsförfarande avser tre domännamn mot en och samma innehavare. Ansökan stödjer sig på samma rättighet med rättsgrund i Sverige och handläggas därför i ett förfarande.

WIPO Center utsåg Jon Dal som ensam tvistlösare i detta ärende den 18 november 2021. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om opartiskhet och oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Yrkanden

Sökanden yrkar att Domännamnen ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har inte inkommit med något svar.

5. Parterna har anfört

5.1 Sökanden

Sökanden är Statens Skolverk, en statlig enhet skapad 1991 och som är förvaltningsmyndigheten för det offentliga skolväsendet för barn, ungdomar och vuxna samt för förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Sökanden är verksam under varumärket SKOLVERKET.

Så fort Sökanden fick kännedom om registreringen av Domännamnen påbörjades arbetet med att söka en lösning. Domännamnen registrerades 14 augusti 2020. Sökanden skickade ett varningsbrev till Innehavaren den 21 september 2021. Innehavaren har inte, trots påminnelse, hört av sig och Sökanden har inte haft något annat alternativt än att lämna in en ansökan om alternativt tvistlösningsförfarande.

A. Domännamnen är identiska med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökanden är innehavare av en svensk varumärkesregistrering med nr 251303 för SKOLVERKET (fig), registrerad 3 september 1991, för varor och tjänster i klasserna 9, 16 och 25. Sökanden äger även ett flertal domännamn med varumärket SKOLVERKET, såsom <skolverket.se> och <skolverket.com>.

Domännamnen <skolveret.se>, <sklverket.se> och <skolerket.se> består av lydelserna ”skolveret”, ”sklverket” och ”skolerket” med ett tillägg av toppdomänen ”.se”. Den svenska nationella toppdomänen ”.se” är ett tekniskt krav som ska bortses när man jämför ett domännamn med ett kännetecken. Domännamnet <skolveret.se> består av varumärket SKOLVERKET i sin helhet förutom att den andra bokstaven ”k” saknas. Domännamnet <sklverket.se> består av varumärket SKOLVERKET i sin helhet förutom att bokstaven ”o” saknas. Domännamnet <skolerket.se> består av varumärket SKOLVERKET i sin helhet förutom att bokstaven ”v” saknas. Domännamnen måste anses vara identiska eller likande Sökandens varumärkesrättighet.

B. Domännamnen har registrerats eller använts i ond tro

Domännamnen skapades 14 augusti 2020, dvs. långt efter att Sökandens varumärke registrerades. Domännamnen pekar för närvarande mot en länkfarm och MX records har skapats för Domännamnen.

Eftersom Sökanden saknar möjlighet att påverka hur Innehavaren använder Domännamnen för hemsida och e-post riskerar Sökandens varumärke och verksamhet att skadas allvarligt. Sökanden gör gällande att Innehavaren har registrerat Domännamnen i syfte att kunna utge sig för att vara Sökanden och för att kunna lura allmänheten. Varumärket SKOLVERKET måste anses vara välkänt och har hög kännedomsgrad i Sverige. En sökning på ”skolverket” via en sökmotor ger bara resultat kopplade till Sökandens verksamhet. Det är därmed uppenbart att Domännamnen registrerades med kännedom om Sökandes verksamhet och rättigheter till varumärket SKOLVERKET. Denna slutsats förstärks ytterligare av det faktum att Innehavaren har registrerat tre olika felstavade versioner av varumärket SKOLVERKET som Domännamn. Domännamnen måste därmed anses har registrerats i ond tro.

Innehavaren har valt att ignorera Sökandens varningsbrev och behålla Domännamnen, med vetskap om att de kränker Sökandens rättigheter. Domännamnen pekar mot en länkfarm från vilken Innehavaren sannolikt får intäkter. En potentiell användning av Domännamnen skulle i vilket fall som helst utgöra en otillbörlig renommésnyltning på Sökandens välkända varumärke SKOLVERKET, genom att använda varumärkets goda rykte för att locka internetanvändare till en webbplats. Det är därmed Sökandens bestämda uppfattning att Innehavaren använder Domännamnen i ond tro.

C. Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnen

Med tanke på omständigheterna kring registrering av Domännamnen och det faktum att Innehavaren har valt att inte svara på varningsbrevet har det inte framkommit något som stödjer att Innehavaren skulle ha någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnen. Domännamnen är inte äldre än Sökandens varumärke och Sökanden har inte godkänt dess registrering som uppenbart gör intrång i Sökandens rättigheter. Innehavaren äger inga varumärkesrättigheter för termen ”skolverket”. Varumärket SKOLVERKET är välkänt i Sverige och det är osannolikt att Innehavaren någonsin skulle kunna använda Domännamnen på ett bona fide sätt som inte skulle kränka Sökandens rättigheter och ge Innehavaren ett berättigat intresse till Domännamnen. Innehavaren saknar rätt eller berättigat intresse till Domännamnen och det tredje rekvisitet är därmed uppfyllt.

D. Bevisning

Sökanden har som bevisning bl.a. åberopat utdrag från det svenska varumärkesregistret, kopia på varningsbrev och skärmdumpar från Innehavarens webbsidor.

5.2 Innehavaren

Innehavaren har inte inkommit med något svar.

6. Diskussion och slutsatser

Enligt Registreringsvillkoren ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om:

A. domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och

B. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

C. innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

För att den som ansökt om tvistlösning ska nå framgång med sin ansökan måste samtliga tre villkor vara uppfyllda.

A. Domännamnen är identiska med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Domännamnen är olika felstavningar av ordet ”Skolverket”. Sökanden är innehavare av en svensk varumärkesregistrering för SKOLVERKET (fig) där figurmomentet endast utgörs av att ordet är skrivet i skrivstil. Det första villkoret är härmed uppfyllt.

B. Domännamnen har registrerats eller använts i ond tro

Baserat på vad som framkommit i ärendet finner tvistlösaren att Innehavaren har registrerat och använder Domännamnen i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Baserat på vad som framkommit i ärendet finner tvistlösaren att Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnen.

7. Beslut

Domännamnen <skolveret.se>, <sklverket.se> och <skolerket.se> ska överföras till Sökanden.

Jon Dal
Datum: 26 november 2021