About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2021-0032

1. Sökande

Sökanden är New Medic Era AB, Sverige, företrädd internt.

2. Innehavare

Innehavaren är K.H, Defiso Media AB, Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende Domännamnet <vsoftlift.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. WIPO Center skickade en begäran till komplettering till Sökanden den 7 oktober 2021. Sökanden inkom med begärd komplettering den 11 okober 2021. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 13 oktober 2021. Innehavaren lämnade in ett svar den 12 november 2021.

Sökanden utsåg Monique Wadsted, Innehavaren utsåg Peter Hedberg och WIPO Center utsåg Bengt Eliasson som Tvistlösare i detta ärende den 23 november 2021. Tvistlösarna har lämnat in en deklaration om opartiskhet och oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden lanserade den medicinska produkten för s.k. PDO-trådar under namnet V SOFT LIFT år 2015. Sökanden är exklusiv distrubitör av denna produkt och ägare av det svenska varumärket V SOFT LIFT med registreringsnummer 520616 som registrerades den 29 augusti 2014.

Innehavaren registrerade Domännamnet <vsoftlift.se> den 26 oktober 2015. Domännamnet leder till en webbsida med en hänvisning till företaget MKCareSweden AB.

Ansökan har kommunicerats med Innehavaren via e-mail och bud. Innehavaren har inkommit med ett bestridande av ansökan.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att Domännamnet <vsoftlift.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren bestrider Sökandens ansökan.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden är innehavare av svensk varumärkesregistrering med nr. 520816, registrerad den 29 augusti 2014. Det registrerade varumärket avser ordet V SOFT LFT i visst figurutförande och är registrerat för en medicinteknisk produkt, s.k. PDO-trådar. Sökanden lanserade V SOFT LIFT i Sverige 2015 och är exklusiv distributör av produkten, som används av legitimerade läkare, tandläkare och sjuksköterskor. Idag är V SOFT LIFT den mest sålda PDO-tråden i Sverige och USA. Sökanden är även innehavare av domännamnet <vsoftlift.com>.

Domännamnet <vsoftlift.se> registrerades 1 år och 2 månader efter registreringen av Sökandens varumärke. Innehavarens affärsverksamhet är att registrera domännamn i form av kända varumärken och erbjuda sina kunder trafik till en webbsida. Innehavaren har ingen verksamhet med medicintekniska produkter och utnyttjar på så sätt Sökandens goda rykte till varumärket V SOFT LIFT. Vidare stör Innehavaren Sökandens verksamhet genom att de som söker behandlingar med V SOFT LIFT hamnar på sidan kopplad till Domännamnet <vsoftlift.se>. Där hänvisas till MKCareSweden AB, som vid kontakt svarar att man inte erbjuder V SOFT LIFT behandlingar. På sidan finns också ett formulär för kontaktuppgifter, men vid samtal med en säljare hos Innehavaren meddelades att något svar ges inte till de som fyller i sina kontaktuppgifter. Innehavaren använder Domännamnet <vsoftlift.se> i ond tro genom att utnyttjat Sökandens goda rykte och marknadsposition för att driva trafik till webbsidan kopplad till Domännamnet <vsoftlift.se>

Innehavaren har inte ett berättigat intresse till Domännamnet <vsoftlift.se> .

B. Innehavaren

Sökanden är innehavare av ett figurvarumärke med texten V SOFT LIFT, men inte ett ordvarumärke med samma text.

Domännamnet har inte använts ond tro och Sökanden är inte innehavare av ett ordvarumärke, som innehåller Domännamnet <vsoftlift.se>. Domännamnet registrerades den 26 oktober 2015 och Innehavaren ifrågasätter om Sökanden nyttjat varumärket i sin verksamhet innan Domännamnet registrerades. Vidare är V SOFT LIFT en generisk beteckning för en behandlingsmetod avseende trådlyft.

Innehavaren har ett berättigat intresse till Domännamnet, vilket har använts i kommersiella verksamhet i form av en landningssida åt Innehavarens kund NUCICARE AB. Företaget ifråga bedriver verksamhet i form av specialistverksamhet, som inte gör intrång i Sökandens rättigheter.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt paragraf 7.2 i Registreringsvillkoren ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om:

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar

a) ett varukännetecken;
b) ett näringskännetecken;
c) ett släktnamn;
d) ett konstnärsnamn (om namnet inte syftar på någon sedan länge avliden);
e) en titel på annans skyddade litterära eller konstnärliga verk;
f) ett namn som skyddas genom förordning om vissa officiella beteckningar (1976:100);
g) en geografisk beteckning eller ursprungsbeteckning som skyddas genom Rådets förordning (EG) 510/2006;
h) en geografisk beteckning som skyddas genom Rådets förordning (EG) 110/2008;
i) en geografisk beteckning eller ursprungsbeteckning som skyddas genom Rådets förordning (EG) 1234/2007; eller
j) ett namn på statlig myndighet som tas upp i det register Statistiska centralbyrån ska föra enligt SFS 2007:755 (förordning om det allmänna myndighetsregistret), eller dess vedertagna förkortning, vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och

2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökandens varumärke registrerades drygt ett år innan Domännamnet registrerades. Varumärket avser enligt utdraget från varumärkesregistret texten V SOFT LIFT utan något självständigt figurmoment, men med bokstaven V i ett visst figurativt utförande. Varumärkesregistreringen ger således Sökanden ensamrätt till texten V SOFT LIFT. Vidare ska vid likhetsbedömningen mellan Domännamnet och det registrerade varumärket bortses från toppdomänen ”.se”.

Vid en likhetsbedömning kan då konstateras att Domännamnet <vsoftlift.se> är nästintill identiskt med Sökandens under nr 520816 registrerade varumärke V SOFT LIIFT. Villkoret under 7.2.1. i Registreringsvillkoren är därmed uppfyllt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Sökanden är exklusiv distributör i Sverige för den produkt som marknadsförs under varumärket V SOFT LIFT. Produkten lanserades innan registreringen av Domännamnet och på den webbsida som är kopplad till Domännamnet <vsoftlift.se> marknadsför behandlingsmetoden V SOFT LIFT med hänvisning till företaget MKCareSweden AB. Enligt Sökanden erbjuder dock inte detta företag V SOFT LIFT behandlingar.

Innehavaren å sin sida menar att begreppet V SOFT LIFT är en generisk beteckning för behandling med trådlyft.

Av de omständigheter som framkommit i ärendet finner Tvistlösarna att Innehavaren utnyttjat Sökandens varumärke för att generera trafik till den webbsida, som är kopplad till Domännamnet <vsoftlift.se>. Det måste därför anses styrkt att Domännamnet i vart fall använts i ond tro. Invändningen att V SOFT LIFT skulle vara beskrivande för behandlingsmetoden saknar relevans så länge Sökandens varumärkesregistreringen är i kraft.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Det har inte framkommit någonting i ärendet som visar att Innehavaren skulle ha någon rätt eller ett berättigat intresse till Domännamnet <vsoftlift.se>. Påståendet att Innehavarens kund NUCICARE AB inte gör intrång i Sökandens verksamhet saknar relevans i ärendet.

8. Beslut

Domännamnet <vsoftlift.se> ska överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Det omtvistade Domännamnet <vsoftlift.se> är nästintill identiskt med Sökandens rättighet (varumärkesregistrering V SOFT LIFT) i Sverige. Domännamnet har i vart fall använts i ond tro och Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Bengt Eliasson
Ordförande

Peter Hedberg

Monique Wadsted
Datum: 19 december 2021