About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2021-0030

1. Sökande

Sökanden är Karaten Bygg AB, Sverige, företrädd av JNS Klörup AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är A.B., Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <karaten.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen .se (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. WIPO Center skickade en inbjudan till Sökanden att komplettera sin ansökan den 23 september 2021. Sökanden inkom med en komplettering den 27 september 2021. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 28 september 20201. Innehavaren lämnade in ett svar den 25 oktober 2021.

Sökanden utsåg Jonas Gulliksson, Innehavaren utsåg Peter Hedberg och WIPO Center utsåg Per Carlson som Tvistlösare i detta ärende den 16 november 2021. Tvistlösarna har lämnat in en deklaration om opartiskhet och oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden är innehavare av det svenska nationella varumärket KARATEN BYGG med figur, nr 407793, registrerat efter en ansökan ingiven den 12 oktober 2009 för bl.a. konstruktions-, anläggnings- och byggnadstjänster i klass 37.

Innehavaren är sedan den 7 juli 2003 innehavare av domännamnet <karaten.se>.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <karaten.se> skall överföras till Sökanden.

Innehavaren har bestritt yrkandet.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har, som det får förstås, gjort gällande att det omtvistade domännamnet <karaten.se> liknar bolagets varumärke KARATEN BYGG med figur samt att domännamnet registrerats i ond tro och att Innehavaren inte har någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet.

Till utveckling av grunderna för sitt yrkande om överföring har Sökanden anfört i allt väsentligt följande.

Domännamnet <karaten.se> inkräktar på det registrerade varumärket KARATEN BYGG med figur, som används i den koncern som Sökanden tillhör. En Googlesökning på domännamnet <karaten.se> visar att “Karaten är ett väl inarbetat namn på Karaten bygg”.

Då inga s.k. DNS-poster finns för <karaten.se> anser vi att domännamnet enbart hålls kvar för att blockera annan relevant användning. Att det inte finns några DNS-poster för domännamnet <karaten.se> innebär också att Innehavaren saknar berättigat intresse av domännamnet.

B. Innehavaren

Innehavaren har, som det får förstås, bestritt att domännamnet liknar Sökandens varumärke. Vidare har Innehavaren bestritt att domännamnet registrerats i ond tro och att Innehavaren inte har någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet.

Till utveckling av grunderna för sitt bestridande har Innehavaren anfört sammanfattningsvis följande.

Sökandens skyddade varumärke utgörs inte av “Karaten” och inte heller av “karaten.se”. Varumärket innehåller orden KARATEN BYGG, vilket inte är samma sak som det omtvistade domännamnet <karaten.se>.

Domännamnet <karaten.se> registrerades 2003 efter noggranna undersökningar av att det inte stod i konflikt med något annat domännamn eller med något företagsnamn eller varumärke. Domännamnet – som alltså registrerades före Sökandens varumärke – har ända sedan dess använts i Innehavarens näringsverksamhet, vilken inte har någon koppling till byggbranschen.

Domännamnet <karaten.se> har använts kontinuerligt och utgör en nyckelkomponent i Innehavarens verksamhet, som huvudsakligen är nätbaserad. Hemsidan har byggts om flera gånger genom åren, vilket krävt stora resurser, både finansiellt och i form av arbetstid. Innehavarens hemsida är fungerande online och verksamheten har ljusa framtidsutsikter. Domännamnet <karaten.se> har en inarbetad position på internet och har utvecklat en kundkrets.

7. Diskussion och Slutsatser

Ett domännamn ska enligt 7.2 i Registreringsvillkoren överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet, om (1) domännamnet är identiskt med eller liknar bl.a. ett varukännetecken med rättsgrund i Sverige till vilket den som begärt tvistlösningsförfarandet kan visa rätt, (2) domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och (3) Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Innehavarens domännamn <karaten.se> liknar Sökandens varumärke KARATEN BYGG med figur.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Av uppgifterna i ärendet framgår att Innehavarens domännamn registrerades mer än sex år innan Sökandens varumärke söktes registrerat. Sökanden har gjort gällande att varumärket KARATEN BYGG är inarbetat, men inte uttryckligen påstått att det var inarbetat när Innehavaren lät registrera sitt domännamn <karaten.se>. Sökanden har för övrigt inte åberopat någon utredning som visar att varumärket då, eller senare, kommit att bli inarbetat för den verksamhet det avser. Inte heller har Sökanden åberopat någon utredning som visar att Innehavaren använt domännamnet i ond tro. Enbart det förhållandet att Innehavarens registrering av domännamnet hindrar Sökanden från att registrera sitt varumärke som domännamn innebär således inte att Innehavaren använt domännamnet i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Med hänsyn till den ovan gjorda bedömningen i frågan om ond tro saknas skäl att pröva om Innehavaren har någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet.

8. Beslut

Sökandens yrkande om överföring av domännamnet <karaten.se> lämnas utan bifall.

9. Sammanfattning

Ansökan med yrkande om överföring av domännamnet <karaten.se> har lämnats utan bifall. Domännamnet <karaten.se> har befunnits likna varumärket KARATEN BYGG med figur, men det har inte inte visats att domännamnet registrerats eller använts i ond tro. Vid denna bedömning i frågan om ond tro har det konstaterats saknas skäl att pröva om Innehavaren haft någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet.

Per Carlson
Ordförande

Jonas Gulliksson

Peter Hedberg
Datum: 10 december 2021