WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2021-0029

1. Sökande

Sökanden är Revyarna i Torsås AB,Sverige, företrädd internt.

2. Innehavare

Innehavaren är P.S., Sverige.

3. Domännamnen och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnen <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se> [xn--torssrevyn-45a.se].

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. WIPO Center skickade en inbjudan till kompletering av ansökan den 22 september 2021. Sökanden skickade in en komplettering den 22 september 2021. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 23 september 2021. Innehavaren lämnade in ett svar den 22 oktober 2021.

WIPO Center utsåg Petter Rindforth som ensam Tvistlösare i detta ärende den 3 november 2021. Tvistlösaren har lämnat in en deklaration om opartiskhet och oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

Med anledning av särskilda skäl och i enlighet med paragraf 22 i Förfarandereglerna, utsträcktes beslutsdatumet den 7 december 2021 till den 10 december 2021.

4. Bakgrund

Sökanden, ett svenskt aktiebolag, innehar sedan den 4 december 2019 den registrerade firman Revyarna i Torsås AB (företagsnamnet).

Domännamnet <revyarna.se> registrerades den 13 februari 2012 och domännamnet <torsåsrevyn.se> registrerades den 7 januari 2016. Båda domännamnen innehas av P.S. som tidigare varit verkställande direktör i Sökanden, samt samverkat med företrädare för Sökanden i en ideell förening under namnet Revyerna i Torsårs.

Domännamnet <torsåsrevyn.se> hänvisade tidigare till domännamnet <revyarna.se>. Båda domännamnen är numera inaktiva.

5. Yrkanden

Sökanden har begärt att domännamnen <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har bestridit Sökandens yrkande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden anger att de omtvistade domännamnen <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se> är identiska med rättigheter i form av inarbetade varumärken samt företagsnamn som Sökanden har bättre rätt till.

Torsårsrevyn är kännetecknet för en ideell förening som fanns under åren 1983 – 2011. År 2012 bildades Revyarna i Torsås ideella förening, som framförde föreställningar från samma scen som Torsårsrevyn. Både Torsårsrevyn och Revyarna i Torsås är inarbetade varumärken och välkända inom revybranschen i Sverige. Sökanden ägs sedan den 1 november 2019 av den ideella föreningen. Sökanden anser sig därför ha bättre rätt till båda de omtvistade domännamnen.

Domännamnen har registrerats och använts i ond tro, då den ideella föreningen vid styrelsesammanrträde i mars 2021 beslöt att byta producent från Innehavaren, vilken sedan dess hävdat att den ideella föreningen endast har nyttjanderätt till de omtvistade domännamnen. Båda domännamnen, <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se>, har dock sedan år 2012 betalats av den ideella föreningen. Innehavaren har även varit verkställande direktör i Sökanden, men anmälde sin avgång den 17 maj 2021 i samband med att styrelsen beslutat att avbryta pågående planering för arrangörskap av Revy-SM.

Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till domännamnen <revyarna.se> och/eller <torsåsrevyn.se>, då Innehavaren inte längre är kassör eller medlem i den ideella föreningen, ej heller verkställande direktör för Sökanden. Innehavaren har meddelat Sökanden att Innehavaren avser avveckla sitt användande av domännamnet <revyarna.se> under en tid av ca två år. Innehavaren är inte ensam om att ha arbetat för att marknadsföra och driva utvecklingen, utan detta har skett tillsammans med andra företrädare för föreningen och Sökanden. Då Sökanden avser fortsätta verksamheten, har Sökanden bättre rätt till domännamnen <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se>.

B. Innehavaren

Innehavaren beskriver inledningsvis arbetet inom den ideella föreningen, där Innehavaren varit aktiv producent under många år och samverkat med medlemmar i produktionen.

Innehavaren framhåller att den aktivitet, historik och bevisning som Sökanden anför avser den ideella föreningen, och inte Sökanden.

Innehavaren är för närvarande utesluten ur den ideella föreningen, på grund av påstådd illojalitet, ett beslut som enligt Innehavaren flera medlemmar tagit starkt avstånd från. Enligt Innehavaren beror tvisten på att medlemmar är oeniga om den ideella föreningens framtida inriktning och verksamhet.

Innehavaren anför vidare att den ideella föreningen den 18 maj 2021 fattade ett inriktningsbeslut på att likvidera Sökanden, då Sökanden startades enbart för att driva det sedan avbokade arrangemanget av Revy‐SM i Karlskrona.

Sökanden har aldrig erlagt någon ersättnnig för de omtvistade domännamnen.

Innehavaren registererade domännamnet <torsåsrevyn.se> redan år 1999 för en annan ideell förening, Torsåsrevyns. Torsåsrevyns är nerlagd och har ingen koppling till Sökanden. Nämnda domännamn har ingen annan koppling till Sökanden, den ideella föreningen eller domännamnet <revyarna.se>, än att Innehavaren lät domänmanet <torsåsrevyn.se> peka mot domännamnet <revyarna.se>.

Innehavaren är beredd att överlåta båda domännamnen <torsåsrevyn.se> och <revyarna.se> till den ideella föreningen, så snart nämnda förening etablerat ett registratorkonto för domänadress.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt “Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se fr.o.m. 1 november 2021” ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om;

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar exempelvis ett - varukännetecken, näringskännetecken eller ett släktnamn som har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och;
2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och;
3. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Alla tre villkoren måste vara uppfyllda för att en sökande ska kunna vinna framgång med sin talan.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökandens firma är Revyarna i Torsås AB, registrerad den 4 december 2019 enligt av Sökanden visat registreringsbevis utfärdat av Bolagsverket.

Det noteras att den distinktiva delen av Sökandens firma är ”revyarna”, följd av generisk geografisk benämning ”i Torsås”, direkt följt av benämningen för typ av juridisk person (”AB”, förkortning av aktiebolag).

Det är Tvistlösarens uppfattning att de omtvistade domännamnet <revyarna.se> liknar Sökandens firmarätt, vilken har rättsgrund i Sverige.

Beträffande det omtvistade domännamnet <torsåsrevyn.se>, konstaterar Tvistlösaren att de direkta visuella skillnaderna mot Sökandens firma är större. Det omtvistade domännamnet innehåller dock uppenbara, men delvis omskrivna, delar av Sökandens firma, Revyarna i Torsås AB, nämligen den geografiska benämningen Torsås, samt ordet ”revyn” som i sig efterliknar ordet ”Revyarna” i Sökandens firma. Kombinationen <torsåsrevyn.se> är därför assosiativt - och därmed indirekt - likt Sökandens firma. Således är det Tvistlösarens uppfattning att även de omtvistade domännamnet <torsåsrevyn.se> liknar Sökandens firmarätt, vilken har rättsgrund i Sverige.

Det faktum att de omtvistade domännamnen <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se>, registrerades av Innehavaren innan Sökandens firma registrerades, har ingen betydelse i denna del, men kommer att belysas närmare nedan i avsnitt B och C.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Baserat på båda parters inlagor är det otvetydligt påvisat att Innehavaren registrerade domännamnet <revyarna.se> närmare åtta (8) år, och domännamnet <torsåsrevyn.se> närmre tre (3) år, innan Sökandens firma registrerades. Det finns ingenting i övrigt som tyder på att domännamnen <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se> registrerades i ond tro. Det är vidare otvetydligt att både Innehavaren och representanter för Sökanden samverkat aktivt under flera år i en ideell förening, samt att Innehavaren tills nyligen varit verkställande direktör för Sökanden. Användningen av domännamnet <revyarna.se> har skett i syfte att marknadsföra verksamheten av den ideella föreningen. Nämnda användning har uppenbarligen skett under ett antal år, utan någon invändning från vare sig den ideella föreningen eller - vid tidpunkten för bildandet – av Sökanden. Av de fakturor som Sökanden redovisat framgår också tydligt att dessa är utställda till Innehavaren, antingen privat eller som företrädare (kassör) för den ideella föreningen.

Innehavaren har även bekräftat att domännamnet <torsåsrevyn.se>, som det får förstås på initiativ av Innehavaren, pekade mot domännamnet <revyarna.se> i syfte att marknadsföra den ideella föreningens verksamhet.

Frågan är således om de omtvistade domännamnen har använts i ond tro.

Sökanden har redovisat samtliga styrelseprotokoll från den ideella föreningen under perioden den 20 maj 2014 t.o.m den 25 maj 2020. Tvistlösaren konstaterar att i inget av dessa protokoll hanteras frågan om ägenderätt och/eller betalning av de omtvistade domännamnen. Vidare avslutas vissa protokoll med, som det får förstås, en utförlig och detaljerad lista över ansvarsfördelningen inom den ideella föreningen. Ansvaret för <revyarna.se> och/eller <torsåsrevyn.se> är dock inte angivet, vilket ytterligare talar för att den ideella föreningen, i varje fall under nämnda period, inte ansett sig ha ansvar för, eller ägenderätt till, de omtvistade domännamnen.

Av ingivet material från Sökanden och Innehavaren framkommer att den ideella föreningens medlemmar samverkat på olika sätt i syfte att säkerställa den ideella föreningens verksamhet. Som exempel på sådan åtgärd var bildandet av Sökanden, för att säkerställa ekonomisk och administrativ förutsättning för visst projekt, som dock, vad som framgår av dokumentationen i ärendet, efter beslut i den ideella föreningen inte fullföljdes.

Sökanden har angivit att den ideella föreningen under våren 2021 tagit beslut att den ideella föreningen ska vara innehavare av sju (7) domännamn, däribland <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se>. Innehavaren har bekräftat sin vilja att göra nämnda överföring av de omtvistade domännamnen till den ideella föreningen. Även om av Sökanden anfört dokument inte är signerat eller daterat, och därför snarare får tolkas som en sammanställning från Sökanden över nämnda beslut, får Innehavarens inlaga tolkas som att Innehavaren godtar nämnda överföring, dock under särskilda villkor.

Det är i ärendet otvetydligt att både <revyarna.se> och <torsåsrevyn.se> i princip sedan start enbart använts för att marknadsföra den ideella föreningens verksamhet, och därmed även – under viss tid – den verksamhet som bedrivs av, eller avsetts att bedrivas av, Sökanden. Det finns som ovan angivits ingenting i av Sökanden anfört material som tyder på att de omtvistade domännamnen formellt har ägts av vare sig den ideella föreningen eller Sökanden.

Dokumentationen i ärendet, i form av kopior på fakturor/bokföringsunderlag, visar emellertid att i varje fall en stor del av fakturor för upprätthållande av det omtvistade domännamnet <revyarna.se> har betalats av den ideella föreningen, och att denna betalning skett av Innehavaren i sin egenskap av kassör i den ideella föreningen. Vidare informerar Innehavaren att anledningen till att Innehavaren formellt står som ägare till det omtvistade domännamnet <revyarna.se> är att Innehavaren ”hade ett domänkonto sedan tidigare”. Tvistlösaren tolkar detta som att den ideella föreningen informellt från start uppfattat sig som innehavare, eller i varje fall indirekt - via sin kassör, tillika Innehavare – varit innehavare av <revyarna.se>, och att det faktum att Innehavaren formellt stått som innehavare enbart skett på basis av odokumenterad med faktisk intern ansvarsfördelning inom den ideella föreningen.

Sökanden är tydligt kopplad till den ideella föreningen, då Sökanden är bildad/registrerad efter beslut av den ideella föreningen, verksamheten avser del av den verksanhet som bedrivs av den ideella föreningen, samt att Innehavaren varit verkställande direktör i Sökanden och kassör i den ideella föreningen.

Från av Sökanden ingivet material framgår att <revyarna.se> sedan maj 2021 enbart är länkad till en hemsida med information om inställd revyfestival och hur återbalning av inköpta biljetter kan ske. Vidare framgår att Innehavaren, sedan sin avgång som kassör i den ideella föreningen, respektive som verkställande direktör i Sökanden, omöjliggjort för den ideella föreningen och/eller Sökanden att uppdatera nämnda hemsida, liksom att få ta del av och hantera e-mail kopplade till <revyarna.se>. Detta har skadat såväl den ideella föreningen, som Sökanden, och – då Innehavaren inte längre agerar på uppdrag av den ideella föreningen och/eller Sökanden, får anses som användning i ond tro. Denna slutsats styrks ytterligare av det faktum att Innehavaren angivit att e-mailen som är kopplad till <revyarna.se>, och därmed till den ideella föreningens och/eller Sökandens verksamhet, av Innehavaren anses ”personligt” och att kontaktnätet kopplat till e-mailen under en tvåårsperiod kommer att överföras av Innehavaren till annan domän.

Beträffande <torsåsrevyn.se> är detta domännamn inte lika starkt kopplat Sökanden. Det finns ingenting i ärendet som tydligt visar att <torsåsrevyn.se> använts på ett otillbörligt sätt efter Innehavarens avgång från sina respektive poster hos den ideella föreningen och/eller Sökanden. Det omtvistade domännamnet <torsåsrevyn.se> har visserligen använts för att marknadsföra den ideella föreningens och – under begränsad tid - Sökandens verksamhet, men har viss koppling till verksamhet som Innehavaren bedrivit innan den ideella föreningen och Sökanden bildades.

Således är det därmed påvisat att domännamnet <revyarna.se> använts i ond tro, i varje fall sedan Innehavarens uppdrag och anställning hos den ideella föreningen, respektive Innehavaren, avslutats.

Beträffande <torsåsrevyn.se> är det däremot inte påvisat att domännamnet har använts i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Beträffande det omtvistade domännamnet <torsåsrevyn.se>, har Sökanden enbart hänvisat till att nämnda domännamn har sitt ursprung i en ideell förening utan direkt koppling till Sökanden, samt att domännamnet <torsåsrevyn.se> sedan pekats mot <revyarna.se> i samband med verksamhet som bedrivs av den ideella föreningen. Tvistlösaren drar därmed slutsatsen att Sökanden inte kan påvisa något berättigat intresse till <torsåsrevyn.se>.

Frågan är dock om Innehavaren har ett berättigat intresse. Av dokumentationen i ärendet framgår att Innehavaren i princip alltid använt <torsåsrevyn.se> för att marknadsföra den verksamhet som bedrivs av den ideella föreningen. Domännamnet har därför, som det får tolkas av bägge parters inlagor, kommit att förknippas med just den ideella föreningens verksamhet. Mot bakgrund av detta ifrågasätter Tvistlösaren om Innehavaren, efter sin avgång från såväl Sökanden som den ideella föreningen, sedan våren 2021 har något berättigat intresse till <torsåsrevyn.se>.

Beträffande det omtvistade domännamnet <revyarna.se> har Innehavaren själv klargjort att det närmast är den ideella föreningen som har ett berättigat intresse, och Innehavaren har uttryckt sin vilja att överlåta bägge omtvistade domännamnen till den ideella föreningen när vissa administrativa krav har uppfyllts. Således har Innehavaren, i varje fall sedan våren 2021, inte längre något berättigat intresse till <revyarna.se>.

8. Beslut

Tvistlösaren beslutar att domännamnet <revyarna.se> ska överföras till Sökanden.

Tvistlösaren beslutar vidare att ansökan om överföring av domännamnet <torsåsrevyn.se> [xn--torssrevyn-45a.se] till Sökanden ska lämnas utan bifall, mot bakgrund av att inte samtliga tre (3) villkor för överföring är uppfyllda.

9. Sammanfattning

Parterna har samverkat i en ideell förening under längre tid, och bägge domännamnen har registrerats i syfte att marknadsföra kulturell verksamhet. Nämnda verksamhet under domännamnet <torsåsrevyn.se> har upphört att existera, men domännamnet har använts med koppling till <revyarna.se>. Sökanden registrerades av den ideella förenigen för viss verksamhet under domännamnet <revyarna.se>. Bägge domännamnen registrerads av Innehavaren i god tro långt innan Sökanden registrerades, och har även använts i god tro fram till våren 2021 då Innehavaren lämnade sina upppdrag hos bl a Sökanden och därefter använt <revyarna.se> i ond tro. Innehavaren har inte längre något berättigat intresse till de bägge domännamnen.

Petter Rindforth
Datum: 7 december 2021