About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2021-0028

1. Sökande

Sökanden är Volvofinans Bank AB, Sverige, företrädd av Ports Group AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är Whois Manager, Whois Privacy Management Service, Amerikas förenta stater.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <volvfinans.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen “.se” (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 15 september 2021. Innehavaren lämnade inte in ett svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna svar den 18 oktober 2021.

WIPO Center utsåg Monique Wadsted som ensam Tvistlösare i detta ärende den 21 oktober 2021. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Den 8 september 2021 inkom Sökanden med en ansökan om Alternativt Tvistlösningsförfarande rörande Domännamnet.

Sökanden, VOLVOFINANS BANK AB, grundades 1959 och är dotterbolag till Volvo Personvagnar AB och AB Volverkinvest. Sökanden ingår vidare i en koncern av vilka två dotterbolag innehar företagsnamn med beteckningen ”volvo”. Enligt ingivet registreringsbevis från Bolagsverket har företaget registrerats för att bedriva bankrörelse och samt finansiell därmed förenlig verksamhet med särskilt fokus på att främja försäljningen a Volvo Cars produkter. Verksamhetsområdet innefattar bland annat kreditgivning och betalningsförmedling samt förmedling av tilläggstjänster såsom försäkringar och serviceavtal. På internet bedriver Sökanden sin verskamhet under domännamnet <volvofinans.se>. Sökandens företagsnamn registrerades den 11 september 2008.

Enligt uppgifter från Internetstiftelsen registrerade Innehavaren Domännamnet den 1 februari 2013. Domännamnet leder till en hemsida med s.k. ”pay-per-click” (”PPC”) länkar.

5. Yrkanden

Sökanden yrkar att Domännamnet <volvfinans.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har beretts tillfälle att bemöta ansökan men har inte inkommit med svar.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har i huvudsak anfört följande.

Sökanden är innehavare av företagsnamnet VOLVOFINANS BANK AB och moderbolag till Volvofinans IT AB och Volvofinans Leasing AB. VOLVOFINANS BANK AB är vidare känt inom en bred publik och fungerar som en ursprungsangivelse av företagets verksamhet. Det är framförallt orddelen ”volvofinans” som ska beaktas vid förväxlingsbedömningen eftersom det är den dominanta och särskiljande delen av namnet. Domännamnet är skrivet utan bokstaven ”o” i ordet ”volvo” vilket är ett klart fall av s.k. typosquatting. Domänamnet är visuellt, fonetiskt och konceptuellt förväxlingsbart med Sökandens företagsnamn.

Domännamnet registrerades långt efter det att Sökanden startade sin verksamhet. Detta tillsammans med Sökandens etablering på marknaden indikterar att Innehavaren haft kännedom om Sökandens verksamhet. Domännamnet leder till hemsida som består av PPC länkar. Länkarna hänvisar till Sökanden men även till Sökandens konkurrenter. Länkarna innefattar vidare lydelser relevanta för Sökandens verksamhet såsom ”lån”, ”försäkring” och ”bank”. Innehavaren drar ekonomisk vinning av hemsidan och är till skada för Sökandens verksamhet. Innehavaren har registrerat Domännamnet i ond tro.

Innehavaren har registrerat Domännamnet för att tjäna pengar på Sökandens verksamhet genom att leda trafik till sin egen hemsida eller genom annan verksamhet. Det finns inget som tyder på att innehavaren skulle ha rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Sökanden har skickat ett varningsbrev Innehavaren som inte besvarats varför Sökanden påkallat nu aktuellt tvistlösningsförfarande.

B. Innehavaren

Innehavaren har beretts tillfälle att bemöta ansökan men har inte inkommit med svar.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt paragraf 7.2 i Registreringsvillkoren för toppdomänen “.se” ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om;

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet med rättsgrund i Sverige till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och

2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Samtliga villkor måste vara uppfyllda för att Sökandens yrkande ska kunna bifallas.

Av det som framkommit i ärendet finner Tvistlösaren att följande är utrett.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökandens företagsnamn VOLVOFINANS BANK AB registrerades innan Domännamnet registrerades. Företagsnamnet är en rättighet med rättsgrund i Sverige. Den särskiljande delen av Sökandens rättighet är ”volvofinans”.

Vid förevarande likhetsbedömning ska bortses från toppdomänen “.se”.

En likhetsbedömning visar att Domännamnet är likt Sökandens företagsnamn.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Vid en första sökning pekar Domännamnet mot olika sidor, bland annat, till sidor med e-handel och nätkasinon. Vid en andra och efterföljande sökningar leder Domännamnet till en PPC hemsida med länkar som hänvisar till olika tjänster relaterade till finansiella instrument. Eftersom domännamnet är mycket likt Sökandens rättighet finns en risk att en av Sökandens intressenter, av misstag leds till Innehavarens hemsida och därigenom leds vidare till tredje part.

Omständigheterna talar starkt för att Innehavaren utnyttjar Sökandens rykte för att driva trafik till sin egen websida och därigenom bereda sig egenvinning. Det får även antas att Domännamnet stör Sökandens verksamhet. Innehavaren får således anses ha registrerat Domännamnet i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet

Det har inte framkommit någonting i ärendet som visar att Innehavaren har ett berättigat intresse till Domännamnet.

8. Beslut

Domännamnet <volvfinans.se> ska överföras till Sökanden.

Monique Wadsted
Datum: 4 november 2021