About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2021-0021

1. Sökande

Sökanden är Aktiebolaget Fastator, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är D.C., Storbritannien.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <fastators.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. WIPO Center skickade en inbjudan till Sökanden den 9 juni 2021 för att komplettera sin ansökan. Sökanden kompletterade sin ansökan den 17 juni 2021. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 17 juni 2021. Innehavaren lämnade inte in ett svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 19 juli 2021.

WIPO Center utsåg Per Carlson som ensam Tvistlösare i detta ärende den 26 juli 2021. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden är ett svenskt aktiebolag vilket bedriver verksamhet som består i bl.a. att förvalta fast och lös egendom. Aktiebolaget Fastator registrerades hos Bolagsverket den 30 mars 2005.

Innehavaren är antecknad som innehavare av domännamnet <fastators.se>, registrerat den 12 maj 2021. Webbplatsen som domännamnet leder till är under konstruktion och således inaktiv.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <fastators.se> skall överföras.

Innehavaren har förelagts att svara på ansökan men har, som ovan redovisats, inte låtit sig avhöra.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har till grund för sitt yrkande om överföring åberopat att det för Innehavaren registrerade domännamnet <fastators.se> är identiskt med eller liknar bolagets företagsnamn samt att domännamnet registrerats och använts i ond tro och att Innehavaren varken har någon rätt till eller något berättigat intresse av domännamnet.

Sökanden har till utveckling av grunderna för sin talan anfört bl.a. att domännamnet <fastators.se> använts i samband med försök till e-postbedrägeri, där avsändaren i en e-postkorrespondens utgett sig för att representera en anställd hos Sökanden och därvid försökt byta kontouppgifter på en faktura samt att domännamnet registrerats samma dag som bedrägeriförsöket gjordes.

7. Diskussion och Slutsatser

Ett domännamn skall enligt 7.2 i Registreringsvillkoren överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet, om

1. domännamnet är identiskt med eller liknar bl a ett näringskännetecken (b), vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt,

2. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Det i ärendet aktuella domännamnet <fastators.se> är nära nog identiskt med dominanten i Sökandens företagsnamn Aktiebolaget Fastator, som är skyddat i Sverige.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Till att börja med kan det konstateras att domännamnet <fastators.se> knappast har kommit till utan Sökandens företagsnamn Aktiebolaget Fastator som förebild. Av större betydelse är emellertid att någon den 12 maj 2021, och således samma dag som domännamnet registrerades, i en pågående e-postkorrespondens angående betalningen av en faktura, med användning av domännamnet i e-postadressen utgett sig för att vara den ursprungliga avsändaren (som använde en e-postadress innehållande domännamnet <fastator.se>) och därvid begärt att fakturan skulle betalas till ett annat bankkonto än det som angavs på fakturan. Vid dessa förhållanden kan hållas för visst att domännamnet <fastators.se> registrerats och använts i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Innehavaren har, som ovan redovisats, inte har yttrat sig i ärendet och har följaktligen inte åberopat någon omständighet som innebär att Innehavaren har en rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet.

8. Beslut

Domännamnet <fastators.se> skall överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Domännamnet <fastators.se> har konstaterats vara nära nog identiskt med dominanten i Sökandens företagsnamn Aktiebolaget Fastator. Omständigheterna är sådana att det kunnat hållas för visst att domännamnet har registrerats och använts i ond tro. Innehavaren, som inte yttrat sig i ärendet, har inte åberopat någon omständighet som som innebär att Innehavaren har en rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet.

Per Carlson
Datum: 20 augusti 2021