About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2021-0006

1. Sökande

Sökanden är Dinotrans AB, Sverige, företrädd internt.

2. Innehavare

Innehavaren är S.B.M.R, Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <dinotrans.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. WIPO Center skickade en inbjudan till komplettering till Sökanden den 26 februari och 1 mars 2021. Sökanden inkom med komplettering av sin ansökan den 26 februari och 10 mars 2021. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 12 mars 2021. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 12 april 2021.

WIPO Center utsåg Petter Rindforth som ensam Tvistlösare i detta ärende den 15 april 2021. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden är ett svenskt registrerat aktiebolag, som enligt Bolagsverkets verksamhetsbeskrivning bedriver handel med lastbilar och entreprenadmaskiner, samt därmed förenlig verksamhet och internationella transporter. Sökandens firma/företagsnamn Dinotrans AB registrerades den 22 februari 2010.

Domännamnet <dinotrans.se> skapades den 18 november 2020.

Domänamnet resulterar i en hemsida som har falska information om Sökanden.

5. Yrkanden

Sökanden har begärt att domännamnet <dinotrans.se> ska överföras till Sökanden.

Sökanden har begärt att ärendet ska behandlas som Påskyndat förfarande.

Innehavaren har inte bemött Sökandens yrkande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden anför att det omtvistade domännamnet är identiskt med Sökandens företagsnamn och att Sökanden är det enda företaget med detta företagsamn i Sverige.

Vidare anför Sökanden att domännamnet <dinotrans.se> används i bedräglig verksamhet med koppling till föräljningssajter för fordon, och genom detta försöker erhålla betalning från olika företag för fordon som inte existerar, samt i samband med denna verksamhet söker identifiera sig som Sökanden.

Slutligen anför Sökanden att Innehavaren inte har något berättigat intresse till domännamnet.

B. Innehavaren

Innehavaren har inte besvarat ansökan.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Vid bedömningen om ett omtvistat domännamn är identiskt med eller liknar annans rättighet med rättsgrund i Sverige, ska bortses från den svenska nationella toppdomänen ”.seˮ. Vidare har den aktuella juridiska formens beteckning, i detta fall ”AB” för aktiebolag, ingen betydelse för bedömningen.

Domännamnet <dinotrans.se> är identiskt med Sökandens svenska firmarätt Dinotrans AB.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Domännamnet är identiskt med Sökandens firma, och används för för att identifiera sig som Sökanden i samband med falsk fordonsförsäljning.

I avsaknad av Innehavarens svar, kan ingen annan bedömning göras än att Innehavaren såväl har registrerat, som använt <dinotrans.se> i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Innehavaren har inte någon rätt till det omtvistade domännamnet. Inte heller finns något berättigat intresse.

Att registrera ett domännamn som är identiskt med annans firma/företagsnamn, i syfte att därigenom söka få kunder att betala för varor som inte levereras, ger inte någon rätt eller berättigat inrtresse.

8. Beslut

Tvistlösaren beslutar att domännamnet <dinotrans.se> ska överföras till Sökanden.

Petter Rindforth
Datum: 26 april 2021