About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2019-0055

1. Sökande

Sökanden är Swedish Match North Europe AB, Sverige, interntföreträdd av A-L. O., Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är Arcanite Media Ltd., Domain Department, Belize.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <catch.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 6 januari 2020. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 6 februari 2020.

WIPO Center utsåg Gunnar Karnell som ensam Tvistlösare i detta ärende den 12 februari 2020. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Innehavarens domännamn <catch.se> registrerades den 3 november 2019.

Sökanden utvecklar, marknadsför och säljer med sina kännetecken produkter inom marknaden för snus och nicotinpåsar utan tobak, luktsnus, tuggtobak, cigarrer, tändstickor och tändare.

5. Yrkande

Sökanden yrkar att domännamnet <catch.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Domännamnet <catch.se> är identiskt med eller liknar ett flertal av Sökandens registrerade varumärken som består av eller innehåller ordet CATCH och ger Sökanden rättsgrund i Sverige för sitt yrkande. Såsom i tiden föregripande känneteckensregistreringar i förhållande till sökandens domännamnsregistrering anför Sökanden bl.a. sina svenska varumärkesregistreringar Nr. 182653 (ord, klass 34) registrerat 6 augusti 1982 och Nr 521028 (figur, klass 34) 5 september 2014 samt Europeiska Unionen (“EU”) varumärket med registrerings Nr. 010538874 (CATCH COLLECTION, klass 34) registrerat 16 maj 2012. Sökanden innehar ett tiotal domännamnsregistreringar med ordet CATCH som inledande orddel i varje domännamn, såsom t.ex. i <catchsnus.se>. Ordet används också framträdande i ytterligare registrerade figurmärken.

Innehavaren har registrerat och använt domännamnet <catch.se> i ond tro med kännedom om Sökandens till CATCH förbundna varumärkesrättigheter vid registreringen av sitt domännamn <catch.se>. Domännamnet används för att under detta tillhandahålla websidor i figurativ design, där under relaterade länkar eller pay-per-click (“PPC”) länkar anges sökord som t.ex. “Lån”, “Snabblån”, “Bilförsäkring”, “Fiska”, “Divine” etc., ibland med uppmaning “besök webbplats”.

Sökanden har hänvisat till tvistlösningarna i fyra tidigare WIPO-ärenden, MAJE S.A.S v. S.M.M.J., WIPO Case No. DSE2017-0031; Guideline AS v. Domain Department, Arcanite Media Ltd, WIPO Case No. DSE2018-0015; Facebook Inc. v. Bogdan Surdu and Arcanite Media Ltd, WIPO Case No. DRO2019-0001 och Andrey Ternovskiy dba Chatroulette v. Arcanite Media Ltd., WIPO Case No. DRO2019-0003, där Innehavaren i det nu aktuella ärendet frånkänts registreringsinnehav av sina domännamn till överföring efter befunnen ond tro och avsaknad av berättigat intresse. Sökanden har också till styrkande av att “Innehavaren saknar rätt eller berättigat intresse till Domännamnet samt att Domännamnet har registrerats och använts i ond tro” åberopat en skärmbild “utvisandes domännamn innehållandes kända varumärken som registrerats för Innehavaren”.

Innehavaren saknar egen rätt eller eget berättigat intresse till domännamnet <catch.se>. Innehavaren saknar anknytning till Sverige och hindrar medvetet Sökandens registrering av varumärket CATCH för domännamn i Sverige. I brev till Innehavaren den 8 december 2019 hänvisade Sökanden till sina egna varumärkesregistreringar och påkallade omedelbar överföring av domännamnet <catch.se> till Sökanden. Framställningen har inte besvarats av Innehavaren.

B. Innehavaren

Sökandens ansökan har inte besvarats av Innehavaren.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Domännamnet är identiskt med eller liknar rättigheter vilka har rättsgrund i Sverige och till vilka Sökanden har kunnat visa rätt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Mot bakgrund av vad som visats i ärendet anser Tvistlösaren att domännamnet <catch.se> har registrerats eller använts i ond tro.

C. Innehavaren icke har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Mot bakgrund av vad Sökanden obestritt har anfört ovan beträffande omständigheterna kring Innehavarens registrering och användning av domännamnet <catch.se> finner Tvistlösaren att Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet <catch.se>.

8. Beslut

Domännamnet <catch.se> ska överföras till Sökanden.

Gunnar Karnell
Datum: 18 februari 2020