About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2019-0051

1. Sökande

Sökanden är Videoslots Ltd., Malta, företrädd av Nordic Gambling AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är J. M., Simbat Entertainment Systems Ltd., Nederländerna.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <videoslots.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 13 december 2019. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 12 december 2019.

WIPO Center utsåg Petter Rindforth som ensam Tvistlösare i detta ärende den 17 januari 2020. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden är innehavare av Europeiska Unionen (”EU”) varumärket Nr. 015321847 VIDEOSLOTS (fig), ansökt den 8 april 2016, och registrerat den 20 september 2016 för tjänster i klasserna 35 och 38.

Domännamnet <videoslots.se> skapades den 1 februari 2008.

Sökanden har begärt att ärendet ska behandlas som Påskyndat förfarande.

5. Yrkanden

Sökanden har begärt att domännamnet <videoslots.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har inte bemött Sökandens yrkande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden är innehavare av EU-varumärket VIDEOSLOTS (fig), och domännamnet <videoslots.se> är därmed ordmässigt identiskt med Sökandens varumärke. Sökanden är också innehavare av domännamnet <videoslots.com> och bedriver verksamhet i Sverige via nämnda webbplats under licens avseende kommersiellt onlinespel utfärdad av svenska Spelinspektionen.

Innehavaren har en adress registrerad i Nederländerna, men är rätteligen ett bolag etablerat i Seychellerna. Innehavaren bedriver spelverksamhet och riktar sig mot den europeiska marknaden utan en därför giltig licens. Innehavaren har vid ett flertal tillfällen blivit föremål för sanktioner från tillsynsmyndigheter, däribland holländska Kansspelautoriteit (KSA).

Innehavaren använder inte <videoslots.se> för någon aktiv hemsida, och har, såvitt Sökanden känner till, heller aldrig gjort det och har inte heller för avsikt att använda domännamnet. Sökanden är av uppfattningen att Innehavaren har kvar registreringen av <videoslots.se> i syfte att försvåra för Sökanden att bedriva sin verksamhet och således störa Sökandens verksamhet. Innehavarens registrering av domännamnet omöjliggör för Sökanden att registrera sitt varumärke som domännamn. Sökanden menar att Innehavaren har registrerat och använder domännamnet i ond tro och utan legitima syften.

Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till <videoslots.se>, då Innehavaren aldrig utnyttjat domännamnet i sin verksamhet och inte heller har någon svensk spellicens som skulle ge Innehavare rätt att bedriva spelverksamhet online riktad mot svenska konsumenter. Det finns ingen licensansökan. Det noteras vidare att Innehavaren inte äger något registrerat varumärke (eller någon annan rättighet) som är identiskt med eller liknar domännamnet. Domännamnet har inte använts eller registrerats för att användas i sin språkliga betydelse och domännamnet har inte använts eller registrerats för att användas i kommersiell eller privat verksamhet som inte utgör intrång i Sökandens rättigheter.

B. Innehavaren

Innehavaren har inte besvarat ansökan.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se fr.o.m. 6 februari 2019 ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om;

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar exempelvis ett varukännetecken, näringskännetecken, släktnamn eller ett konstnärsnamn som har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och;

2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och;

3. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Alla tre villkoren måste vara uppfyllda för att en sökande ska kunna vinna framgång med sin talan.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Det noteras att Sökanden är innehavare av EU-varumärket VIDEOSLOTS (fig). Vid bedömningen om ett omtvistat domännamn är identiskt med eller liknar annans rättighet med rättsgrund i Sverige, ska bortses från den svenska nationella toppdomänen “.seˮ. Ordet ”videoslots” i domännamnet <videoslots.se> är identiskt med Sökandens i Sverige gällande varumärke VIDEOSLOTS.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Domännamnet skapades den 1 februari 2008, och det finns ingenting i ärendet som indikerar att Innehavaren tillträtt som innehavare vid senare datum. Sökanden hänvisar till varumärkesrättigheter som kan hänföras tidigast till dagen för ansökan av det sedemera registrerade EU-varumärket VIDEOSLOTS, nämligen den 8 april 2016. Sökandens varumärkesrättigheter uppkom således drygt 8 år efter att <videoslots.se> registrerades. Tvistlösaren kan därmed inte se att domännamnet har registrerats i ond tro.

Frågan kvarstår om <videoslots.se> har använts i ond tro. Här noterar Tvistlösaren att Innehavaren inte har besvarat ansökan, varför Sökandens information om Innehavaren får betraktas som fakta. Det finns ingenting i Innehavarens namn som indikerar någon rättighet till ordet “videoslots”. Vidare har Innehavaren ingen rättighet att bedriva spelverksamhet mot den svenska marknaden. Innehavaren, som får anses vara en konkurrent till Sökanden med sannolik full vetskap om Sökandens existens och verksamhet, använder endast <videoslots.se> för en vilande hemsida med bl.a. kommersiell reklam för dataprogram.

Tvistlösaren drar därför slutsatsen att Innehavaren använder <videoslots.se> i syfte att hindra konkurrent, Sökanden, från att etablera sig på den svenska marknaden. Domännamnet används således i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Som noterats ovan, har Innehavaren inte någon rätt till det omtvistade domännamnet. Inte heller finns något berättigat intresse. Domännamnet <videoslots.se> har inte använts för den verksamhet domännamnet antyder under alla de 11 år som <videoslots.se> har varit registrerat. I stället används det, numera med sannolik full vetskap om Sökandens rättigheter och verksamhet, för en vilande hemsida med reklam för datarelaterade tjänster vilket inte innebär något berättigat intresse.

8. Beslut

Tvistlösaren beslutar att domännamnet <videoslots.se> ska överföras till Sökanden.

Petter Rindforth
Datum: 27 januari 2020