About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0050

1. Sökande

Sökanden är Campingtillbehör 4U Norden AB,Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är R.H., Reimo-Reisemobil-Center Gesellschaft mit beschraenkter Haftung Wassersport- und Freizeitbedarf, Tyskland.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <camping4u.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 9 december 2019. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 10 januari 2020.

WIPO Center utsåg Johan Sjöbeck som ensam Tvistlösare i detta ärende den 21 januari 2020. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden åberopar det svenska figurvarumärket CAMPINGTILLBEHÖR4U.SE med registreringsnummer 534658 och registreringsdatum den 27 september år 2016.

Sökanden åberopar vidare det svenska figurvarumärket CAMPING4U.SE med registreringsnummer 603567 och registreringsdatum den 6 september år 2019.

Innehavaren registrerade det omtvistade domännamnet <camping4u.se> den 27 december år 2017.

5. Yrkanden

Sökanden yrkar att domännamnet <camping4u.se> skall överföras till Sökanden och önskade inte ett påskyndat förfarande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden bedriver sedan år 2012 handel med tillbehör till husvagnar och husbilar via sin webbshop. Sökanden är ett väl inarbetat företag på webben och är störst i Sverige inom detta segment. Innehavaren har, via hemsidan som varit kopplad till det omtvistade domännamnet <camping4u.se>, marknadsfört och sålt varor som konkurrerar med Sökanden samt även olovligen nyttjat Sökandens varumärke genom att länka till hemsidan ”www.reimo.com”. Trots uppmaning från Sökanden har Innehavaren fortsatt att vara innehavare av det omtvistade domännamnet. Innehavaren har inte något varumärke eller någon annan rättighet som innehåller eller liknar det omtvistade domännamnet.

Innehavaren har registrerat och pekat det omtvistade domännamnet mot sin egen webbshop i syfte att utnyttja Sökandes goda rykte, marknadsposition och kännetecken i Sverige samt för att störa Sökandes verksamhet. Vid en sökning på Google efter "camping4u" leder de mest relevanta sökresultaten till Sökandens webbshop och först på femte och sjätte plats leder sökresultatet till Innehavaren.

Innehavaren är ett tyskt företag utan fysisk butik eller webbshop i Sverige. Sökanden anser att Innehavaren inte har någon rätt eller något berättigat intresse till det omtvistade domännamnet <camping4u.se>. Innehavaren äger inget registrerat varumärke som liknar det omtvistade domännamnet utan använder endast domännamnet i syfte att konkurrera med Sökanden. Enligt statistik från Google har flera besökare hittat till Sökandens webbhopp genom att söka efter ”camping4u.se” eller ”camping4u”. Statistik på hur många användare som hamnar på Innehavarens konkurrerande hemsida genom motsvarande sökning eller som väljer att besöka hemsidan direkt via det omtvistade domännamnet har Sökanden inte tillgång till.

B. Innehavaren

Innehavaren har inte besvarat Sökandens Ansökan om Alternativt Tvistlösningsförfarande.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt Registreringsvillkoren skall ett domännamn avregistreras eller överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar a) ett varukännetecken, b) ett näringskännetecken, c) ett släktnamn, d) ett konstnärsnamn (om namnet icke syftar på någon sedan länge avliden), e) en titel på annans skyddade litterära eller konstnärliga verk, f) ett namn som skyddas genom förordning om vissa officiella beteckningar (1976:100), eller g) ett namn på statlig myndighet som tas upp i det register Statistiska centralbyrån ska föra enligt SFS 2007:755 (förordning om det allmänna myndighetsregistret), eller dess vedertagna förkortning, vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och

2. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. innehavaren icke har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

För att den som ansökt om tvistlösning skall nå framgång med överföring av ett domännamn måste samtliga tre villkor ovan vara uppfyllda.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Det första villkoret som skall vara uppfyllt är att det omtvistade domännamnet är identiskt med eller liknar ett kännetecken med rättsgrund i Sverige till vilket Sökanden kan visa rätt. Enligt domännamnspraxis är det brukligt, vid likhetsbedömningen mellan domännamn och kännetecken, att bortse från den till domännamnet knutna toppdomänen. Oaktat det ovan nämnda, med hänvisning till att toppdomänen ”.se” ingår i Sökandens åberopade kännetecken, kan toppdomänen icke bortses från i likhetsbedömningen mellan domännamn och kännetecken.

I det aktuella ärendet görs likhetsbedömningen mellan det omtvistade domännamnet <camping4u.se> samt Sökandens registrerade figurvarumärken CAMPINGTILLBEHÖR4U.SE och CAMPING4U.SE.

Det omtvistade domännamnet <camping4u.se> innehåller förvisso delar av texten i figurvarumärket CAMPINGTILLBEHÖR4U.SE men utelämnar termen ”tillbehör”. Då det omtvistade domännamnet och det åberopade varumärket skiljer sig åt både innehållsmässigt, visuellt samt fonetiskt gör Tvistlösaren bedömningen att skillnaderna mellan det åberopade kännetecknet CAMPINGTILLBEHÖR4U.SE och det omtvistade domännamnet <camping4u.se> är så pass påtagliga att en sådan likhet som avses i Registreringsvillkoren icke kan anses vara för handen.

När det gäller varumärket CAMPING4U.SE ingår däremot texten i sin helhet i det omtvistade domännamnet <camping4u.se>. Mot bakgrund av att detta kommer Tvistlösaren till slutsatsen att det omtvistade domännamnet liknar ett av Sökanden åberopat näringskännetecken till vilket Sökanden kan visa rätt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Vid bedömningen av huruvida det omtvistade domännamnet registrerats eller använts i ond tro görs en helhetsbedömning av samtliga i ärendet relevanta omständigheter. Det är Sökanden som har att visa förekomsten av ond tro hos Innehavaren.

Innehavaren registrerade det omtvistade domännamnet <camping4u.se> den 27 december år 2017. Enligt den bifogade bevisningen i ärendet ansökte Sökanden om figurvarumärket CAMPING4U.SE den 12 augusti år 2019 och varumärket registrerades den 6 september år 2019. Således kan konstateras att det omtvistade domännamnet är äldre än Sökandens åberopade varumärkesregistrering CAMPING4U.SE. Med hänvisning till att Sökandens åberopade varumärkesregistrering CAMPING4U.SE icke existerade vid tidpunkten då Innehavaren registrerade det omtvistade domännamnet <camping4u.se> och att det i ärendet icke finns någon bevisning eller några omständigheter som påvisar ond tro, kommer Tvistlösaren till slutsatsen att Sökanden icke visat att Innehavaren, i Registreringsvillkorens mening, registrerat det omtvistade domännamnet i ond tro.

När det gäller eventuell användning i ond tro har Sökanden uppgett att Innehavaren, sedan registreringen, pekat det omtvistade domännamnet <camping4u.se> mot Innehavarens egen hemsida ”www.reimo.com” där Innehavaren säljer tillbehör och utrustning för camping. Sökanden, som registrerade figurvarumärket CAMPING4U.SE år 2019, har gjort gällande att det framförts en uppmaning till Innehavaren att upphöra med innehavet av det omtvistade domännamnet men har underlåtit att bifoga bevisning till styrkande av detta. Baserat på Sökandens uppgifter i ärendet har Innehavarens användning av det omtvistade domännamnet varit oförändrad sedan år 2017. Det finns icke någon bevisning eller några omständigheter som indikerar att Innehavarens användning av det omtvistade domännamnet förändrats i samband med eller efter Sökandens registrering av figurvarumärket CAMPING4U.SE. De ovan nämnda faktorerna leder Tvistlösaren till slutsatsen att det i ärendet icke är visat att Innehavaren, i Registreringsvillkorens mening, använt det omtvistade domännamnet i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Sökanden har anfört att Innehavaren saknar rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet <camping4u.se>. I ljuset av Tvistlösarens slutsats att det i ärendet icke är visat att Innehavaren registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro, är det inte nödvändigt att avgöra huruvida Innehavaren har en rätt eller ett berättigat intresse till det omtvistade domännamnet. Tvistlösaren väljer dock att, för god ordnings skull, adressera frågan. Vid bedömningen huruvida Innehavaren har en rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet görs en helhetsbedömning av alla relevanta omständigheter.

Det omtvistade domännamnet <camping4u.se> består av den allmänna termen ”camping” samt den alfanumeriska formuleringen ”4U” som ofta används som förkortning för den engelska frasen ”for you”. En sökning efter ”4U” bland svenska företagsnamn ger t.ex. flera hundra sökresultat med företagsnamn som innehåller formuleringen. Eftersom användningen av formuleringen ”4U” är vanligt förekommande, både i Sverige samt utomlands, kan ”4U” icke anses vara en för Sökanden unik formulering. Innehavaren, som säljer tillbehör och utrustning för camping, har förvisso icke besvarat Ansökan men omständigheterna i ärendet indikerar att det omtvistade domännamnet kan ha registrerats på grund av dess språkliga betydelse. Ytterligare en omständighet som talar för att Innehavaren har en rätt eller ett berättigat intresse är att det omtvistade domännamnet <camping4u.se> är äldre än Sökandens varumärke CAMPING4U.SE.

Sammantaget finns det i ärendet icke några omständigheter som ger anledning till slutsatsen att Innehavaren skulle sakna rätt eller ett berättigat intresse till det omtvistade domännamnet <camping4u.se>. Således, med hänvisning till det ovan nämnda, finner Tvistlösaren att Innehavaren skall anses ha rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet.

8. Beslut

Sökandens begäran om överföring av domännamnet <camping4u.se> lämnas utan bifall.

9. Sammanfattning

Det omtvistade domännamnet liknar ett av Sökanden åberopat näringskännetecken till vilket Sökanden kan visa rätt. Det är i ärendet icke visat att Innehavaren, i Registreringsvillkorens mening, registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro. Slutligen finner Tvistlösaren att handlingarna i ärendet icke ger stöd för uppfattningen att Innehavaren skulle sakna ett berättigat intresse till domännamnet. Mot denna bakgrund skall således Sökandens begäran om överföring av domännamnet avslås.

Johan Sjöbeck
Datum: 2 februari 2020