WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0036

1. Sökande

Sökanden är AB Ängelholmshem, Sverige, företrädd av Vamo Varumärkesombudet AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är C. P., Privacy Services Inc, Belize.

3. Domännamn och förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <engelholmshem.se> (”Domännamnet”).

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 20 september 2019. Innehavaren lämnade inte in ett svar och följaktligen meddelade WIPO Center parterna om Innehavarens uteblivna svar den 22 oktober 2019.

WIPO Center utsåg Jon Dal som ensam tvistlösare i detta ärende den 30 oktober 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Yrkanden

Sökanden yrkar att Domännamnet ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har inte inkommit med något svar.

5. Parterna har anfört

5.1. Sökanden

Sökanden är ett allmännyttigt bostadsbolag som ägs av Ängelholms kommun. Med strax över 3 000 lägenheter runt om i Ängelholms kommun, samt en omsättning på drygt 400 miljoner kronor, är Sökanden den största aktören på bostadsmarknaden i Ängelholm. Firman AB Ängelholmshem registrerades den 13 oktober 1950 och Sökanden registrerade domännamnet <angelholmshem.se> den 26 augusti 1997.

Den 3 maj 2019 ansökte Sökanden om varumärkesskydd för figurvarumärket ÄNGELHOLMSHEM och registrering erhölls den 24 maj 2019 under registreringsnummer 602066.

Den 14 februari 2010 registrerade Innehavaren Domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökanden gör gällande att Domännamnet är mycket likt, och i det närmsta identiskt med, ordalydelsen i Sökandens svenska registrerade varumärke ÄNGELHOLMSHEM. Sökanden är som nämnts även innehavare av firmaregistrering AB Ängelholmshem, vilken på samma sätt som varumärket är mycket likt Domännamnet.

Så när som på begynnelsebokstaven ingår varumärkets och firmans lydelse i sin helhet i Domännamnet, varför likhet samt förväxlingsbarhet föreligger. Att varumärket även innehåller figurativa element förändrar inte den bedömningen. Det bör i sammanhanget även framhållas att Domännamnet, i vilket första bokstaven är "e", utgör den äldre stavningen av stadsnamnet Ängelholm samt att denna äldre stavning är vanligt förekommande i andra bolagsnamn och domännamn knutna till Ängelholm. Exempelvis har Ängelholms kommun registrerat domännamnet <engelholm.se>. Det sagda påvisar att inte bara visuell och fonetisk likhet är för handen mellan varumärket, firman och Domännamnet, utan även den konceptuella likheten är påfallande.

Det bör även nämnas att det i resultatlistan vid en sökning via sökmotorn Google, står "Ängelholmshem" som rubrik för Domännamnet, vilket ökar risken för förväxling ytterligare.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Sökanden anser att Innehavaren har registrerat och använder Domännamnet i ond tro.

Sökandens svenska firmaregistrering AB Ängelholmshem registrerades den 13 oktober 1950, domännamnet <angelholmshem.se> den 26 augusti 1997 och varumärket" Ängelholmshem" den 24 maj 2019. Den 14 februari 2010 registrerade Innehavaren Domännamnet.

Besökare som skriver in <engelholmshem.se> i webbläsarens adressfält pekas till en annan webbsida, nämligen <associated-press.org/aftonbladet/>, vilken liknar kvällstidningen Aftonbladets hemsida genom användning av Aftonbladets logotyp och snarlik layout. Den "fejkade" webbsidan innehåller en rad nyhetsartiklar som på ett tydligt sätt uppmuntrar besökarna att investera i kryptovalutan Bitcoin. Artiklarna på hemsidan är skrivna på svenska och riktar sig uppenbart till svenska läsare. De enda fungerande länkarna på hemsidan omdirigerar besökaren till en ny webbsida där besökaren uppmanas att köpa Bitcoins.

Det ter sig uppenbart att Innehavaren i ond tro har registrerat Domännamnet med vetskap om att dess hemsidesanvändning kommer att påverka och störa Sökandens verksamhet, eftersom besökaren sannolikt inte är ute efter att köpa Bitcoins när denne söker på ordet "engelholmshem". Genom att, avsiktligt eller av misstag, stava Ängelholmshem med ett "e" istället för ett "a" som första bokstav hamnar besökaren oönskat på domänen ”associated-press.org/aftonbladet/”. Innehavaren utnyttjar således Sökandens goda renommé och kännetecken för att i kommersiellt syfte driva trafik till sin egen websida, vilket skadar Sökandens anseende.

Vidare kan påpekas att Sökanden varit verksam sedan 1950 samt att Sökanden marknadsfört sig under domännamnet <ängelholmshem.se> sedan 1997. Eftersom Innehavaren använder sig av stadsnamnet Engelholm/Ängelholm får denne antas ha för avsikt att locka besökare från, eller intresserade av, staden Ängelholm. Det verkar föga troligt att Innehavaren, beaktat att Domännamnet så tydligt pekar ut en stad, inte skulle känna till varken domännamnet <angelholmshem.se> eller den 70 år gamla firman som utgör stadens största fastighetsbolag.

Beaktat samtliga ovan presenterade omständigheter menar Sökanden att Domännamnet registrerats och använts i ond tro, i syfte att dra nytta av det kännetecken och höga anseende som Sökanden innehar.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Sökanden anser att Innehavaren varken har rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Vad Sökandens utredningar visat har Innehavaren ingen legal rättighet att lägga till grund för en eventuell hävdad rätt till Domännamnet. Varken varumärken eller firmanamn av lydelsen "engelholmshem" har påträffats.

Det bör här även framhållas att den enda användningen som Innehavaren gjort av Domännamnet är att leda besökare vidare till framförallt webbsidan ”www.associated-press.org”, men ibland även ”www.givemethisoffer.com” för att sedan pekas vidare till förstnämnda webbsida. Vid upprepade sökningar på <engelholmshem.se> pekas besökaren dock till ett antal olika sidor. Ofta till andra webbsidor som framstår som nyhetssajter, men med fokus på investeringar i Bitcoin. Även webbsidan ”www.textifier.net/” är vanligt förekommande.

D. Bevising

Sökanden har som bevisning åberopat bl.a. bolagsregistreringsbevis för AB Ängelholmshem, skärmbilder från sökning på <engelholmshem.se> och skärmbild från Sökandens hemsida.

5.2 Innehavaren

Innehavaren har inte inkommit med något svar.

6. Diskussion och Slutsatser

Enligt Registreringsvillkoren ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om:

A. domännamnet är identiskt med eller liknar ett varukännetecken eller ett näringskännetecken; vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och

B. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

C. innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

För att den som ansökt om tvistlösning ska nå framgång med sin ansökan måste samtliga tre villkor vara uppfyllda.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökanden innehar firman AB Ängelholmshem. Domännamnet liknar Sökandens firma och Sökanden uppfyller det första villkoret.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Sökanden har uppgivit att Innehavaren pekar om besökare som söker på <engelholmshem.se> till en annan webbsida/webbsidor som marknadsför investeringar i kryptovalutan Bitcoin. Marknadsföringen riktar sig till svenska läsare. Innehavaren utnyttjar på detta sätt Sökandens goda renommé och kännetecken för att driva trafik till sin egen webbsida vilket skadar Sökandens anseende.

Det Sökanden anfört visar att Innehavaren har registrerat och använder Domännamnet i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Det har inte framkommit något i ärendet som visar att Innehavaren har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

7. Beslut

Domännamnet <engelholmshem.se> ska överföras till Sökanden.

8. Sammanfattning

Domännamnet liknar Sökandens firma. Innehavaren har registrerat och använder domännamnet för att driva trafik till sin egen webbsida och utnyttjar på detta sätt Sökandens renommé och kännetecken till skada för Sökanden. Det har inte framkommit något som visar att Innehavaren har en rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

Jon Dal
Datum: 19 november 2019