About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2019-0030

1. Sökande

Sökanden är J. W., Sverige, företrädd av A. J., Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är Domain Admin, Domain Synergies, Storbritannien.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <johannawestman.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 29 juli 2019. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 30 juli 2019.

WIPO Center utsåg Petter Rindforth som ensam Tvistlösare i detta ärende den 11 september 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden är en i Sverige etablerad TV-kock och barnboksförfattare.

Domännamnet <johannawestman.se> skapades den 26 juni 2018. Det omtvistade domännamnet pekar aktivt mot en hemsida som utger sig för att vara Sökandens hemsida.

Sökanden har begärt att ärendet ska behandlas som Påskyndat förfarande.

5. Yrkanden

Sökanden har begärt att domännamnet <johannawestman.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har inte bemött Sökandens yrkande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden är etablerad TV-kock och kokboksförfattare med flertalet publicerade kokböcker för barn.

Domännamnet <johannawestman.se> innehades tidigare av Sökanden, men har övertagits av annan part som nu pekar domännamnet mot en hemsida som ger sken av att tillhöra Sökanden, men med innehåll som påstår att Sökanden förespråkar spel på internetcasinon och poker online.

Innehavaren, som är känd sedan tidigare i domäntvister, har ingen koppling till Sökanden.

Innehavarens användning av Sökandens namn och kännedom, i syfte att sprida reklam för spelbolag, har skadat Sökandens goda rykte och lett till förlorade arbetstillfällen.

B. Innehavaren

Innehavaren har inte besvarat ansökan.

7. Diskussion och Slutsatser

Enligt “Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se fr.o.m. 6 februari 2019” ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om;

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar exempelvis ett varukännetecken, näringskännetecken, släktnamn eller ett konstnärsnamn som har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och;

2. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och;

3. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till Domännamnet.

Alla tre villkoren måste vara uppfyllda för att en sökande ska kunna vinna framgång med sin talan.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Vid bedömningen om ett omtvistat domännamn är identiskt med eller liknar annans rättighet med rättsgrund i Sverige, ska bortses från den svenska nationella toppdomänen “.seˮ. Vidare ska hänsyn tas till det faktum att rättighet bestående av två eller flera fristående ord av rent tekniska skäl som domännamn måste skrivas samman med bindestreck eller som ett ord.

Sökanden har enligt 23 § lag (2016:1013) om personnamn genom sitt efternamn en sådan rätt som avses i Registreringsvillkoren punkt 7.2 (c).

Vidare är Sökanden med sitt fullständiga namn (förnamn och efternamn) i Sverige känd och allmänt omtalad författare och TV-personlighet, och har därmed genom sitt namn sådan rätt som motsvarar rätten till konstnärsnamn i Registreringsvillkoren punkt 7.2 (d).

Domännamnet <johannawestman.se> är identiskt med Sökandens konstnärsnamn, och liknar Sökandens efternamn.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Domännamnet är identiskt med Sökandens kombinerade för- och efternamn (konstnärsnamn), och används för en hemsida som utger sig vara Sökandens hemsida, dock med tillägg av argument för, och länkar till, olika spelsiter.

Det framstår därför som uppenbart att Innehavaren både registrerat och använder <johannawestman.se> i ond tro. SeG.B. vs. H.Y., WIPO ärendeDSE2018-0056, (<gunillabradley.se>), “Det kan hållas för visst att Innehavarens domännamn inte kan ha tillkommit utan Sökandens personnamn som förebild (res ipsa loquitur).”

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Innehavaren, baserad i Storbritannien, har inte någon rätt till det omtvistade domännamnet. Inte heller finns något berättigat intresse.

8. Beslut

Tvistlösaren beslutar att domännamnet <johannawestman.se> ska överföras till Sökanden.

Petter Rindforth
Datum: 20 september 2019