About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Publiekrechtelijke Rechtspersoon Kamer van Koophandel v. Spain Build, Vliet B.V., Dragos Dragi

Zaaknr. DNL2020-0017

1. Partijen

Eiser is Publiekrechtelijke Rechtspersoon Kamer van Koophandel, Nederland, vertegenwoordigd door BRight Advocaten B.V., Nederland.

Verweerders zijn Spain Build, Spanje; Vliet B.V., Nederland; Dragos Dragi, Spanje.

2. De Domeinnamen

De onderhavige domeinnamen <kvk-uittreksel.nl>, <kvk-uittreksels.nl>, en <uittreksels-kvk.nl> zijn geregistreerd bij SIDN via Cronon AG, en zullen hierna gezamenlijk als “de Domeinnamen” worden aangeduid.

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het “Instituut”) op 30 maart 2020. Het Instituut heeft op 31 maart 2020 per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de onderhavige Domeinnamen. In antwoord hierop heeft SIDN op 1 april per e-mail de domeinnaamhouders en hun contactgegevens vrijgegeven die verschillen van de in de aanvankelijk ingediende eis genoemde verweerders. Op 2 april 2020 heeft het Instituut deze informatie per e-mail aan Eiser overgelegd met het verzoek de Eis aan te passen. In antwoord op deze melding van het Instituut, heeft Eiser op 6 april 2020 een aangepaste Eis ingediend. Het Instituut heeft vastgesteld dat de aangepaste Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de “Regeling”).

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut Verweerders formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 7 april 2020 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 27 april 2020. Verweerders hebben geen Verweerschrift ingediend. Dienovereenkomstig deelde het Instituut op 4 mei 2020 mee dat Verweerders in gebreke waren gebleven.

Op 21 mei 2020 deelde het Instituut mee aan Verweerders dat, hoewel de schriftelijke versie van de Melding van Eis en Aanhangig maken van de Administratieve Procedure al werd bezorgd op een postadres van Verweerder Vliet B.V., het Instituut de Melding van Eis en Aanhangig maken van de Administratieve Procedure nog eens stuurde, ditmaal met gebruikmaking van twee bijkomende e-mailadressen die betrekking hebben op de registratie van de Domeinnamen, waarvan het Instituut later heeft kennisgenomen. De nieuwe uiterste datum voor het indienen van het Verweerschrift was 26 mei 2020. Een Verweerschrift bleef nog steeds uit.

Het Instituut heeft Richard C.K. van Oerle op 4 juni 2020 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

Verzoek tot gelijktijdige behandeling

Eiser verzoekt in deze procedure te beslissen over drie Domeinnamen, die elk een andere domeinnaamhouder lijken te hebben. Eiser knoopt daartoe aan bij artikel 10(e) van de Rules for Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (“UDRP”), die in een UDRP-procedure gelden. Eiser onderbouwt het verzoek met de volgende feiten:

- de content op de websites gelinkt aan de Domeinnamen is identiek;

- op de websites gelinkt aan de Domeinnamen staat telkens een logo van [<]zakelijkuittreksel.nl[>];

- op de websites gelinkt aan de Domeinnamen staan geen contactgegevens waaruit af te leiden valt dat de contactpersoon verschillend zou zijn;

- de Domeinnamen zijn nagenoeg identiek;

- de Domeinnamen zijn op of rond dezelfde datum geregistreerd;

- de Domeinnamen hebben dezelfde administratieve contactpersoon en registrar in Berlijn.

Om proceseconomische redenen verzoekt Eiser daarom de drie Domeinnamen in één procedure te behandelen.

De Geschillenbeslechter merkt zelf op dat op de onderhavige procedure de Regeling van toepassing is, maar gezien het feit dat deze verregaand gebaseerd is op de UDRP, beschouwt de Geschillenbeslechter de UDRP en UDRP-precedent als relevant voor de huidige procedure (zie o.a. Aktiebolaget Electrolux v. Beuk Horeca B.V., WIPO Zaaknr. DNL2008-0050).

Verwezen wordt voorts naar sectie 4.11.2 van de WIPO Overview of WIPO Panel Views on Selected UDRP Questions, Third Edition (“WIPO Overview 3.0”):

“Where a complaint is filed against multiple respondents, panels look at whether (i) the domain names or corresponding websites are subject to common control, and (ii) the consolidation would be fair and equitable to all parties. Procedural efficiency would also underpin panel consideration of such a consolidation scenario.

Panels have considered a range of factors, typically present in some combination, as useful to determining whether such consolidation is appropriate, such as similarities in or relevant aspects of (i) the registrants’ identity(ies) including pseudonyms, (ii) the registrants’ contact information including email address(es), postal address(es), or phone number(s), including any pattern of irregularities, (iii) relevant IP addresses, name servers, or webhost(s), (iv) the content or layout of websites corresponding to the disputed domain names, (v) the nature of the marks at issue (e.g., where a registrant targets a specific sector), (vi) any naming patterns in the disputed domain names (e.g., <mark-country> or <mark-goods>), (vii) the relevant language/scripts of the disputed domain names particularly where they are the same as the mark(s) at issue, (viii) any changes by the respondent relating to any of the above items following communications regarding the disputed domain name(s), (ix) any evidence of respondent affiliation with respect to the ability to control the disputed domain name(s), (x) any (prior) pattern of similar respondent behavior, or (xi) other arguments made by the complainant and/or disclosures by the respondent(s).”

De Geschillenbeslechter gaat uit van de hierboven opgesomde feiten, nu de juistheid daarvan door Verweerders niet is betwist (zie artikel 10.3 van de Regeling).

De Geschillenbeslechter acht het aannemelijk dat er sprake is van gemeenschappelijke zeggenschap met betrekking tot de drie Domeinnamen, althans van onderlinge afstemming tussen Verweerders bij het registreren en het gebruiken daarvan.

Tegen een gelijktijdige behandeling is geen verweer gevoerd en de Geschillenbeslechter heeft geen reden aan te nemen dat Verweerders door een gelijktijdige behandeling in hun verdediging zouden zijn geschaad. Daarentegen heeft Eiser belang bij een efficiënte behandeling (hetgeen ook het uitgangspunt van de Regeling is).

De Geschillenbeslechter beslist daarom dat in deze procedure gelijktijdig over elk van de Domeinnamen zal worden beslist.

4. Feitelijke Achtergrond

Eiser is een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon. De wettelijke taken van Eiser zijn onder andere gericht op het registreren, informeren en adviseren van ondernemers, alsmede het beheer van het Handelsregister en het verschaffen van uittreksels daaruit.

Eiser voert onder andere de handelsnaam KVK en is rechthebbende op:

- Beneluxwoordmerk KVK, inschrijvingsnummer 0561939, ingeschreven in het Benelux merkenregister op 1 augustus 1995 in klasse 35, 41, en 42; en

- Beneluxwoordmerk Kamer van Koophandel, inschrijvingsnummer 0561940, ingeschreven in het Benelux merkenregister op 1 augustus 1995 in klasse 35, 41, en 42; hierna “de Merken” (of “het Merk” wanneer naar slechts één van beiden wordt verwezen) genoemd.

De Domeinnamen <kvk-uittreksel.nl>, <kvk-uittreksels.nl>, en <uittreksels-kvk.nl> zijn geregistreerd bij SIDN via Cronon AG op respectievelijk 9, 6, en 9 maart 2020. Op de websites gelinkt aan de Domeinnamen worden diensten aangeboden die zien op het verstrekken van bedrijfsgegevens middels een uittreksel uit het Handelsregister. De inhoud van de websites gelinkt aan de Domeinnamen is identiek. Ook komt op elke website een logo voor verwijzend naar [<]zakelijkuittreksel.nl[>].

5. Stellingen van Partijen

A. Eiser

Eiser heeft, voor zover voor de beslissing van belang, het volgende aangevoerd.

De Domeinnamen omvatten het Merk KVK. Door het gebruik van identiek hetzelfde Merk in de Domeinnamen gelinkt aan websites waarop identieke, dan wel soortgelijke diensten worden aangeboden, ontstaat verwarringsgevaar. Het publiek zou ten onrechte kunnen denken dat de websites gelieerd zijn aan of worden beheerd door Eiser en dat de uittreksels die worden verstrekt, afkomstig zijn van Eiser.

De Domeinnamen zijn allemaal op 6, respectievelijk 9 maart 2020 geregistreerd. Op het moment dat Eiser de onderliggende websites zag, realiseerde zij zich dat er misbruik werd gemaakt van haar Merken en goede naam. De websites waar de Domeinnamen aan gelinkt zijn, zijn alle drie identiek. Op deze sites wordt ook steeds eenzelfde logo met de domeinnaam [<]zakelijkuittreksel.nl[>] vermeld.

Opvallend is dat Verweerder Vliet B.V. (houder van <kvk-uittreksels.nl>) tevens houder is van de domeinnaam <zakelijkuitreksel.nl>. Vliet B.V. is Eiser reeds bekend uit een procedure van Eiser tegen een met Vliet B.V. geassocieerd persoon, die door de rechtbank Noord-Holland in kort geding is veroordeeld wegens het aanbieden van identieke diensten, namelijk het aanbieden van uittreksels onder andere onder de misleidende domeinnaam <handelsregister.nl>.

Thans levert de handelsnaam Vliet B.V. in het Handelsregister twee resultaten op, namelijk in Waddinxveen en in Heerhugowaard. Vliet B.V., gevestigd in Heerhugowaard, staat op naam van een persoon, die in de media in verband gebracht met eerder bedoeld persoon, die in de media van oplichting wordt beticht. Eerder bedoeld persoon kocht zijn uittreksels bij Eiser door middel van een bankrekening op naam van Vliet B.V., gevestigd in Heerhugowaard. Er is dus een zeer sterk vermoeden dat hij ook achter de exploitatie van de websites gelinkt aan de Domeinnamen zit.

Eiser heeft klachten ontvangen van personen die uittreksels hadden besteld via de websites gelinkt aan de Domeinnamen (en de website <zakelijkuittreksel.nl>, waar alle drie de websites aan gelieerd zijn).

Verweerders beschikken niet over merk- en/of handelsnaamrechten voor de term kvk. Ook is uit niets gebleken dat de Domeinnamen worden gebruikt voor het te goeder trouw aanbieden van producten of diensten. Er worden op de websites ook geen bedrijfs- of contactgegevens vermeld. Eiser heeft aan Verweerders geen toestemming gegeven om gebruik te mogen maken van de Merken en de Domeinnamen.

Verweerders hebben geen recht of legitiem belang bij het voeren van de Domeinnaam, zij profiteren louter van de bekendheid en goede reputatie die aan de Merken verbonden zijn.

Verweerders gebruiken de Domeinnamen (of heeft in ieder geval de intentie om te Domeinnamen te gaan gebruiken) om commercieel voordeel te behalen door Internetgebruikers naar de websites te leiden, met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan met de Merken en de handelsnaam van Eiser. Aangezien Eiser de enige instantie is die de officiële uittreksels aanbiedt, is de combinatie van het Merk KVK met het woord “uittreksels” op zichzelf al zeer verwarrend, hetgeen wordt versterkt door de content op de onderliggende websites waarop geen enkele indicatie te vinden is dat er geen link is met Eiser.

Op de websites worden uittreksels uit het handelsregister van Eiser aangeboden. Aldus bieden Verweerders, net als Eiser, diensten aan voor het verstrekken van bedrijfsgegevens uit het Handelsregister middels een uittreksel. Hierdoor creëren Verweerders verwarring, dan wel gevaar voor verwarring, omtrent de oorsprong van de website en de door Verweerders aangeboden diensten, inhoudende dat het publiek de Domeinnamen associeert met (de Merken en de handelsnaam van) Eiser. Daarnaast heeft Eiser geen enkele controle over de uittreksels die worden uitgegeven onder deze Domeinnamen en brengt dit de rechtszekerheid in gevaar. Immers, het publiek moet erop kunnen vertrouwen dat de uittreksels juist en up to date zijn. Door te doen alsof er een relatie is met Eiser, of dat de website toebehoort aan Eiser, ontstaat verwarring, die inderdaad reeds heeft plaatsgevonden. Bij Eiser zijn meerdere klachten terecht gekomen, inhoudende dat door Eiser verkeerde informatie zou zijn verstrekt. Gebleken is dat de informatie is verstrekt middels uittreksels afkomstig van <www.zakelijkuittreksel.nl>. Aangezien op alle drie de websites een link wordt gelegd met [<]zakelijkuittreksel.nl[>], is het aannemelijk dat de uittreksels die via de websites gelinkt aan de Domeinnamen worden verstrekt, ook onjuiste informatie kunnen bevatten. Door het verstrekken van foutieve informatie als zijnde afkomstig van Eiser, wordt serieus afbreuk gedaan aan de goede reputatie van Eiser.

Daarnaast wekken Verweerders met het gebruik van de Domeinnamen de indruk dat tussen Verweerders en Eiser een (commerciële) band zou bestaan, hetgeen niet het geval is. Hierdoor profiteren Verweerders ten onrechte en zonder toestemming van de door Eiser zorgvuldig opgebouwde goede reputatie. Dat Verweerders profiteren van de bekendheid van het Merk KVK, blijkt ook uit het feit dat de uittreksels worden aangeboden tegen een veel hogere prijs dan bij Eiser. Eiser concludeert dan ook dat het lijkt dat Verweerders met het voeren van de Domeinnamen wensen te profiteren van de bekendheid van Eiser.

B. Verweerders

Verweerders hebben geen Verweerschrift ingediend.

6. Oordeel en Bevindingen

Omdat geen Verweerschrift is ingediend bij het Instituut, dient de Geschillenbeslechter het geschil op grond van artikel 10.3 van de Regeling te beslechten op basis van de Eis. Op basis van dit artikel dient de vordering te worden toegewezen, tenzij deze aan de Geschillenbeslechter onrechtmatig of ongegrond voorkomt.

Op grond van artikel 2.1 van de Regeling dient Eiser in dit geschil gemotiveerd te stellen dat cumulatief aan de volgende drie eisen is voldaan:

a. een domeinnaam identiek is aan of zodanig overeenstemt dat er verwarring kan ontstaan met een:

I. naar Nederlands recht beschermd merk of handelsnaam waarvan eiser rechthebbende is; dan wel

II. een in een Nederlandse gemeentelijke basisadministratie geregistreerde persoonsnaam, dan wel een naam van een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon of een naam van een in Nederland gevestigde vereniging of stichting waaronder eiser duurzaam aan het maatschappelijke verkeer deelneemt; en

b. de domeinnaamhouder geen recht heeft op of legitiem belang heeft bij de domeinnaam; en

c. de domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt.

A. Identiek of Verwarringwekkend Overeenstemmend

Eiser is een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon en heeft genoegzaam aangetoond grote bekendheid te genieten in Nederland; hetzelfde geldt voor haar handelsnaam en de Merken.

De Domeinnamen bestaan, naast het country code Top-Level Domain “.nl” (dat bij de beoordeling buiten beschouwing wordt gelaten, zie onder meer Roompot Recreatie beheer B.V. v. Edoco LTD, WIPO Zaaknr. DNL2008-0008), uitsluitend uit het Merk KVK c.q. de (handels)naam van Eiser. Daaraan is in alle drie gevallen slechts een niet-onderscheidende aanduiding toegevoegd, als verwijzing naar de activiteiten van Eiser.

De Domeinnamen zijn verwarringwekkend overeenstemmend met de naam van de publiekrechtelijke rechtspersoon, de handelsnaam en de Merken van Eiser.

Daarmee is voldaan aan het vereiste van artikel 2.1 onder a, sub II van de Regeling voldaan.

B. Recht of Legitiem Belang

Verweerders beschikken niet over merk- en/of handelsnaamrechten voor “kvk”, dat het kenmerkende onderdeel vormt van de Domeinnamen, noch zijn zij onder die aanduiding bekend. Eiser heeft Verweerders evenmin toestemming gegeven om gebruik te mogen maken van haar naam of de Merken.

De Domeinnaam wordt niet gebruikt voor het te goeder trouw aanbieden van producten of diensten nu Verweerders verwarring stichten door het gebruik van Domeinnamen, zoals hierna onder punt C. zal worden toegelicht. Er is geen Verweerschrift ingediend waarin Verweerders hun rechtmatig belang hebben onderbouwd.

Uit deze feiten concludeert de Geschillenbeslechter dat Verweerders geen recht op, of een legitiem belang hebben bij de Domeinnamen.

Ook aan het tweede vereiste van artikel 2.1 van de Regeling is derhalve voldaan.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

Verweerders gebruiken de Domeinnamen om commercieel voordeel te behalen door Internetgebruikers naar de websites gelinkt aan de Domeinnamen te lokken. Zij maken daarbij gebruik van de verwarring die ontstaat met de naam van de publiekrechtelijke rechtspersoon, de handelsnaam en de Merken van Eiser, doordat in de Domeinnamen steeds de combinatie wordt gebruikt van de aanduiding kvk in combinatie met het woord “uittreksel(s)” en door op de websites gelinkt aan de Domeinnamen diensten aan te bieden voor het verstrekken van bedrijfsgegeven uit het Handelsregister middels een uittreksel. Eiser is echter de enige instantie die dergelijke uittreksels legitiem aanbiedt. Op de websites wordt niet duidelijk gemaakt dat er geen (commerciële) band bestaat met Eiser en zijn geen bedrijfs- of contactgegevens te vinden over de houder van de websites. Tevens misbruiken Verweerders aldus de door Eiser zorgvuldig opgebouwde goede reputatie en bekendheid.

Ook aan de derde grond van artikel 2.1 van de Regeling is derhalve voldaan.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande en in overeenstemming met de artikelen 1 en 14 van de Regeling beveelt de Geschillenbeslechter de wijziging van de domeinnaamhouder van de domeinnamen <kvk-uittreksel.nl>, <kvk-uittreksels.nl>, <uittreksels-kvk.nl> zodat Eiser in plaats van Verweerders domeinnaamhouder wordt.

Richard C.K. van Oerle
Geschillenbeslechter
Datum: 18 juni 2020