About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Publiekrechtelijke Rechtspersoon Kamer van Koophandel v. Evert Konink

Zaaknr. DNL2020-0016

1. Partijen

Eiser is Publiekrechtelijke Rechtspersoon Kamer van Koophandel, Nederland, vertegenwoordigd door BRight advocaten, Nederland.

Verweerder is Evert Konink, Nederland.

2. De Domeinnaam

De onderhavige domeinnaam <kvkregistratie.nl> is geregistreerd bij SIDN via Metaregistrar B.V., hierna te noemen de “Domeinnaam”.

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het “Instituut”) op 24 maart 2020. Het Instituut heeft op 24 maart 2020 per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de onderhavige Domeinnaam. In antwoord hierop heeft SIDN op 25 maart 2020 per e-mail de domeinnaamhouder en zijn contactgegevens vrijgegeven die verschillen van de in de aanvankelijk ingediende eis genoemde verweerder. Op 2 april 2020 heeft het Instituut deze informatie per e-mail aan Eiser overgelegd met het verzoek de Eis aan te passen. In antwoord op deze melding van het Instituut, heeft Eiser op 6 april 2020 een aangepaste Eis ingediend. Het Instituut heeft vastgesteld dat de aangepaste Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de “Regeling”).

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut Verweerder formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 7 april 2020 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 27 april 2020. Verweerder heeft geen Verweerschrift ingediend. Dienovereenkomstig deelde het Instituut op 30 april 2020 mee dat Verweerder in gebreke was gebleven.

Het Instituut heeft Richard C.K. van Oerle op 4 juni 2020 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

4. Feitelijke Achtergrond

Eiser is een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon. De wettelijke taken van Eiser zijn onder andere gericht op het registreren, informeren en adviseren van ondernemers, alsmede het beheer van het Handelsregister en het verschaffen van uittreksels daaruit.

Eiser voert onder andere de handelsnaam KVK en is rechthebbende op:

- Beneluxwoordmerk KVK, inschrijvingsnummer 0561939, ingeschreven in het Benelux merkenregister op 1 augustus 1995 in klasse 35, 41, en 42; en

- Beneluxwoordmerk Kamer van Koophandel, inschrijvingsnummer 0561940, ingeschreven in het Benelux merkenregister op 1 augustus 1995 in klasse 35, 41, en 42; hierna “de Merken” (of “het Merk” wanneer naar slechts één van beiden wordt verwezen) genoemd.

De Domeinnaam werd voor het eerst op 1 september 2019 geregistreerd. Op de website gekoppeld aan de Domeinnaam lijken diensten aangeboden te worden soortgelijk aan of aanvullend op de diensten die worden aangeboden door Eiser.

5. Stellingen van Partijen

A. Eiser

Eiser heeft het volgende aangevoerd.

De Domeinnaam bevat het Merk KVK. Door het gebruik van identiek hetzelfde merk en de handelsnaam KVK in de Domeinnaam gelinkt aan een website waarop identieke, dan wel soortgelijke diensten, dan wel op zijn minst aanvullende diensten, worden aangeboden, ontstaat verwarring. Het publiek zou kunnen denken dat deze website gelieerd is aan, of wordt beheerd door Eiser. Door op deze wijze de Domeinnaam te voeren, wordt afbreuk gedaan aan de reputatie van het Merk en wordt er ongerechtvaardigd voordeel getrokken uit de bekendheid van het Merk.

Verweerder beschikt niet over merk- en/of handelsnaamrechten voor de term kvk.

Verweerder heeft evenmin een (commerciële) band met Eiser, dan wel het Handelsregister. Op de website gelinkt aan de Domeinnaam worden geen bedrijfs- of contactgegevens vermeld. Er is in feite geen enkele indicatie over wie de houder is. Verweerder wekt door de informatie die wel zichtbaar is op de website, en door het gebruik van de Domeinnaam, ten onrechte de indruk dat tussen Verweerder en Eiser een verband zou bestaan. Hierdoor profiteert Verweerder ten onrechte en zonder toestemming van de door de Eiser zorgvuldig opgebouwde goede reputatie.

Ook uit het feit dat de aanmeldknop op de website niet werkt, kan worden opgemaakt dat de domeinnaamhouder geen legitiem belang heeft bij de Domeinnaam. Eiser heeft aan Verweerder geen toestemming gegeven om gebruik te mogen maken van de Merken en/of de Domeinnaam. Verweerder heeft geen recht of legitiem belang bij het voeren van de Domeinnaam, en profiteert van de bekendheid en goede reputatie die aan de Merken verbonden zijn.

Eiser heeft Verweerder meermaals zelf en via haar advocaat gesommeerd, waarop nimmer is gereageerd.

Ook is uit niets gebleken dat de Domeinnaam wordt gebruikt voor het te goeder trouw aanbieden van producten of diensten.

Verweerder gebruikt de Domeinnaam (of heeft in ieder geval de intentie om te Domeinnaam te gaan gebruiken) om commercieel voordeel te behalen door Internetgebruikers naar de website gelinkt aan de Domeinnaam te leiden, met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan met de Merken en de handelsnaam van Eiser.

Dat verweerder te kwader trouw handelt, blijkt ook uit het feit dat op de website gelinkt aan de Domeinnaam gratis inschrijvingen bij Eiser worden aangeboden. Het aanbieden van een gratis inschrijving in het Handelsregister is wettelijk niet toegestaan en tevens misleidend. Hierdoor creëert Verweerder ook verwarring, dan wel gevaar voor verwarring, omtrent de oorsprong van de website en de door Verweerder aangeboden diensten, inhoudende dat het publiek de Domeinnaam associeert met (de Merken en de handelsnaam van) Eiser. Daarnaast wordt op de website een bepaald inkomen gegarandeerd, iets wat Eiser wettelijk niet toegestaan is. Dit tast ook haar functie van neutraal orgaan aan. Het ziet er dan ook naar uit dat Verweerder met het voeren van de Domeinnaam wenst te profiteren van de bekendheid van Eiser, aldus Eiser.

B. Verweerder

Verweerder heeft geen Verweerschrift ingediend.

6. Oordeel en Bevindingen

Omdat geen Verweerschrift is ingediend bij het Instituut, dient de Geschillenbeslechter het geschil op grond van artikel 10.3 van de Regeling te beslechten op basis van de Eis. Op basis van dit artikel dient de vordering te worden toegewezen, tenzij deze aan de Geschillenbeslechter onrechtmatig of ongegrond voorkomt.

Op grond van artikel 2.1 van de Regeling dient Eiser in dit geschil gemotiveerd te stellen dat cumulatief aan de volgende drie eisen is voldaan:

a. een domeinnaam identiek is aan of zodanig overeenstemt dat er verwarring kan ontstaan met een:

I. naar Nederlands recht beschermd merk of handelsnaam waarvan eiser rechthebbende is; dan wel

II. een in een Nederlandse gemeentelijke basisadministratie geregistreerde persoonsnaam, dan wel een naam van een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon of een naam van een in Nederland gevestigde vereniging of stichting waaronder eiser duurzaam aan het maatschappelijke verkeer deelneemt; en

b. de domeinnaamhouder geen recht heeft op of legitiem belang heeft bij de domeinnaam; en

c. de domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt.

A. Identiek of Verwarringwekkend Overeenstemmend

Eiser is een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon en heeft genoegzaam aangetoond grote bekendheid te genieten in Nederland; hetzelfde geldt voor haar handelsnaam en de Merken.

De Domeinnaam bestaat, naast het country code Top-Level Domain “.nl” (dat bij de beoordeling buiten beschouwing wordt gelaten, zie onder meer Roompot Recreatie beheer B.V. v. Edoco LTD, WIPO Zaaknr. DNL2008-0008), uit het Merk KVK, c.q. de handelsnaam van Eiser. Daaraan is slechts een niet- onderscheidende aanduiding toegevoegd, als verwijzing naar activiteiten van Eiser.

De Domeinnaam stemt zodanig overeen met de naam van de publiekrechtelijke rechtspersoon, de handelsnaam en de Merken van Eiser, dat er verwarring kan ontstaan.

Daarmee is voldaan aan het vereiste van artikel 2.1 onder a, sub II van de Regeling.

B. Recht of Legitiem Belang

Verweerder heeft niet aangetoond te beschikken over merk- en/of handelsnaamrechten voor “kvk”, het kenmerkende onderdeel van de Domeinnaam, noch onder die naam bekend te zijn, en Eiser heeft Verweerder geen toestemming gegeven om gebruik te mogen van haar naam of de Merken.

Uit het feit dat de aanmeldknop op de website niet werkt, in combinatie met het feit dat op de website gelinkt aan de Domeinnaam geen bedrijfs- of contactgegevens te vinden zijn over de houder ervan, en met het feit dat Verweerder nimmer heeft gereageerd op de sommaties, noch een verweerschrift heeft ingediend waarin hij zijn belang had kunnen onderbouwen, kan worden opgemaakt dat Verweerder geen recht op, of een legitiem belang bij de Domeinnaam heeft.

Ook aan het tweede vereiste van artikel 2.1 van de Regeling is derhalve voldaan.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

De Domeinnaam wordt niet gebruikt voor het te goeder trouw aanbieden van producten of diensten.

Verweerder gebruikt de Domeinnaam om Internetgebruikers naar zijn website te lokken, met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan met de naam van de publiekrechtelijke rechtspersoon, de handelsnaam en de Merken van Eiser.

Het gebruik van de Domeinnaam, in combinatie met het aanbieden van gratis inschrijving bij Eiser en een gegarandeerd inkomen (waarvan Eiser genoegzaam aangetoond heeft dat dat niet mogelijk is) misleidt het publiek. Daardoor wordt de website gelinkt aan de Domeinnaam ten onrechte geassocieerd met Eiser, dan wel wordt ten onrechte een band met Eiser gesuggereerd, waardoor wordt geprofiteerd van de door Eiser opgebouwde goede reputatie.

Op deze grond is naar het oordeel van de Geschillenbeslechter voldoende komen vast te staan dat het gebruik van de Domeinnaam te kwader trouw is in de zin van artikel 2.1(c) van de Regeling.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande en in overeenstemming met de artikelen 1 en 14 van de Regeling beveelt de Geschillenbeslechter de wijziging van de domeinnaamhouder van de domeinnaam <kvkregistratie.nl> zodat Eiser in plaats van Verweerder domeinnaamhouder wordt.

Richard C.K. van Oerle
Geschillenbeslechter
Datum: 18 juni 2020