About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Overstappen.nl Holding B.V. v. M. Abouri

Zaaknr. DNL2019-0014

1. Partijen

Eiser is Overstappen.nl Holding B.V. uit Amsterdam, Nederland, vertegenwoordigd door Russchen Advocatuur, Nederland.

Verweerder is de heer M. Abouri uit Leiden, Nederland, zelf-vertegenwoordigd.

2. De Domeinnaam

De onderhavige domeinnaam <easyswitchen.nl> is geregistreerd bij SIDN via Realtime Register (de “Domeinnaam”).

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het “Instituut”) op 9 mei 2019. Het Instituut heeft op dezelfde dag per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de Domeinnaam. In antwoord hierop heeft SIDN op 10 mei 2019 bevestigd dat Verweerder geregistreerd staat als de domeinnaamhouder en heeft SIDN de contactgegevens van Verweerder overgelegd. Het Instituut heeft vastgesteld dat de Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de “Regeling”).

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut Verweerder formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 16 mei 2019 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 5 juni 2019. Het Verweerschrift is bij het Instituut ingediend op die dag.

Op 7 juni 2019 heeft SIDN het mediation proces aangevangen. Op 16 augustus 2019 heeft SIDN partijen bevestigd dat het geschil niet door middel van het mediation proces is opgelost.

Het Instituut heeft Remco M.R. van Leeuwen op 2 september 2019 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

4. Feitelijke Achtergrond

Eiser is rechthebbende op het woordmerk EASYSWITCH, ingeschreven in de Europese Unie op 28 februari 2011 onder nummer 009315458 voor onder meer “business information, research and consultancy; business information, in particular relating to comparative prices and quality of goods and services; analysis of business information” in klasse 35 en diensten in de klassen 38 en 42 (het “Merk”).

Eiser heeft de handelsnaam “EasySwitch Financiële Diensten” ingeschreven in het Handelsregister.

Eiser heeft aan haar dochtervennootschap Overstappen.nl Homeservices B.V. een licentie verleend voor het gebruik van het Merk en toestemming verleend om de handelsnaam EasySwitch te gebruiken. Overstappen.nl Homeservices B.V. heeft de handelsnaam EasySwitch ingeschreven in het Handelsregister.

Eiser is houder van de op 18 juli 2008 geregistreerde domeinnaam <easyswitch.nl>. Eiser dan wel Overstappen.nl Homeservices B.V. is beheerder van de website “www.easyswitch.nl” waarop diensten worden aangeboden aan particulieren die willen overstappen naar een andere energieleverancier. Daarbij wordt een vergelijking gegeven van de energieprijzen van verschillende leveranciers.

De Domeinnaam is geregistreerd op 17 september 2018. De Geschillenbeslechter stelt vast dat het Instituut ten tijde van het indienen van de Eis heeft geconstateerd dat geen bereikbare website aan de Domeinnaam was gekoppeld. Op de (huidige) website gekoppeld aan de Domeinnaam (de “Website”) wordt vermeld dat EasySwitchen een informatietechnologiebedrijf is dat zich richt op Supply Chain Management; EasySwitchen houdt zich bezig met het verbeteren van processen en samenwerkingen met leveranciers en afnemers om een betere functionaliteit van deelnemende bedrijven in de keten te creëren; via het EasySwitchen platform worden organisaties ontzorgd.

5. Stellingen van Partijen

A. Eiser

Eiser stelt dat de Domeinnaam (vrijwel) identiek is aan het Merk, de handelsnaam en de domeinnaam <easyswitch.nl>, omdat enkel de letters “en” aan het einde van “easyswitch” zijn toegevoegd.

Eiser stelt voorts dat Verweerder statutair bestuurder is van Nederlands Bespaar Platform B.V., de vennootschap die gebruik maakt van de Domeinnaam, dat deze vennootschap zich begeeft op dezelfde markt als Eiser en dat via de Website diensten worden aangeboden die vergelijkbaar zijn aan de diensten die door Eiser worden aangeboden en waarvoor het Merk is ingeschreven. De Domeinnaam stemt op verwarringwekkende wijze overeen met het Merk. Verwarring heeft zich ook in de praktijk voorgedaan, doordat bij herhaling telefonisch klachten zijn ingediend bij Eiser die zien op de dienstverlening door Verweerder, aldus Eiser.

Eiser betoogt dat er geen sprake is van een recht of legitiem belang van Verweerder bij de Domeinnaam. Eiser stelt dat de domeinnaam <easyswitch.nl> in 2008 is geregistreerd en dat de handelsnaam EasySwitch en het Merk sinds 2010 worden gebruikt. Verweerder heeft de Domeinnaam op 17 september 2018 geregistreerd. De naam van de onderneming van Verweerder is het Nederlands Bespaar Platform B.V. Er bestaat voor deze onderneming geen enkele noodzaak om de Domeinnaam te gebruiken, aldus Eiser. Eiser stelt voorts dat jaarlijks aanzienlijk is geïnvesteerd in de marketing van het Merk en de handelsnaam EasySwitch, waardoor deze (algemene) bekendheid hebben verworven bij het (relevante) publiek. Eiser is marktleider op het gebied van dienstverlening aan particulieren bij het overstappen naar een andere energieleverancier. Verweerder heeft zich in 2018 op dezelfde markt begeven als Eiser, kan geacht worden bekend te zijn met het bestaan van EasySwitch en heeft met de Domeinnaam doelbewust willen meeliften op de bekendheid en de reputatie van het Merk en de handelsnaam EasySwitch, aldus Eiser.

Tot slot stelt Eiser dat de registratie en/of het gebruik van de Domeinnaam door Verweerder eveneens te kwader trouw is aangezien de Domeinnaam wordt gebruikt om commercieel voordeel te behalen door internetgebruikers naar de Website te leiden met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan met het Merk en de handelsnaam EasySwitch van Eiser. Bovendien worden op de Website dezelfde kleuren wit, oranje en blauw gebruikt als op de website “www.easyswitch.nl”, hetgeen de verwarring versterkt. In reactie op de sommatiebrief van Eiser heeft Verweerder aangeboden de Domeinnaam over te dragen tegen betaling van EUR 10.000,- (exclusief btw).

B. Verweerder

Verweerder stelt dat Nederlands Bespaar Platform B.V. het merk EasySwitchen gebruikt om een platform te exploiteren waar callcenters producten kunnen verkopen aan particulieren en bedrijven. Via het platform kunnen zij door middel van agent- en supervisor accounts en een backoffice verschillende producten van leveranciers aanbieden aan hun klantenbestand. Bij een overstap ontvangt de klant een bevestigingsmail met de contactgegevens van EasySwitchen. Het callcenter ontvangt een vergoeding per netto order. De focus van EasySwitchen ligt op het aansluiten, managen en ontzorgen van callcenters.

Verweerder stelt voorts dat zij met de Domeinnaam niet meelift op de bekendheid en de reputatie van het Merk en de handelsnaam EasySwitch van Eiser. Volgens Verweerder is “switchen” al jarenlang jargon binnen outbound telemarketing voor energieproducten. Zo probeert elk callcenter een “switch” op te bouwen van klanten die zij jaarlijks kunnen “switchen” van energieleverancier. Nederlands Bespaar Platform B.V. is houder van meerdere domeinnamen die beginnen met “easy” gevolgd door een (generieke) aanduiding. Het idee om “easy” merken te voeren is vanwege de vraag naar makkelijke oplossingen en overgenomen van de easyGroup Ltd., die houder is van de domeinnamen <easyJet.com> en <easyEnergy.com>. De oranje kleur van EasySwitchen is niet identiek aan de oranje kleur van “www.easyswitch.nl”. De kleurcode van de oranje kleur van EasySwitchen is identiek aan die van “www.easyenergy.com”. Omdat de aanduiding EasySwitchen uit twee woorden bestaat is ervoor gekozen om beide woorden met een begin-hoofdletter te schrijven, aldus Verweerder.

De reden waarom Verweerder, in reactie op de sommatiebrief van Eiser, haar direct het aanbod heeft gedaan om de Domeinnaam over te nemen is omdat er op dat moment tegenvallende resultaten waren met de verkoop van zakelijke energiecontracten en er geen vooruitzichten waren om verder te gaan met de dienstverlening. Inmiddels is ingezet op een andere koers. Daardoor is dit aanbod komen te vervallen, aldus Verweerder.

6. Oordeel en Bevindingen

Op grond van artikel 2.1 van de Regeling moet een vordering tot wijziging van de domeinnaamhouder, zodanig dat de eiser in plaats van de verweerder de domeinnaamhouder wordt, voldoen aan drie cumulatieve vereisten:

(a) de domeinnaam is identiek aan of stemt zodanig overeen dat er verwarring kan ontstaan met:

I. een naar Nederlands recht beschermd merk of handelsnaam waarvan eiser rechthebbende is; dan wel

II. een in een Nederlandse gemeentelijke basisadministratie geregistreerde persoonsnaam, dan wel een naam van een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon of een naam van een in Nederland gevestigde vereniging of stichting waaronder eiser duurzaam aan het maatschappelijke verkeer deelneemt;

(b) de domeinnaamhouder heeft geen recht op of legitiem belang bij de domeinnaam; en

(c) de domeinnaam is te kwader trouw geregistreerd of wordt te kwader trouw gebruikt.

A. Identiek of Verwarringwekkend Overeenstemmend

Eiser heeft genoegzaam aangetoond rechthebbende te zijn op het Merk met gelding in Nederland.

De Domeinnaam bestaat uit het Merk met daaraan de toevoeging “en”, waardoor het zelfstandig naamwoord “easyswitch” verandert in het werkwoord “easyswitchen”. Op grond van sectie 1.7 van de WIPO Overview of WIPO Panel Views on Selected UDRP Questions, Third Edition1 , geldt dat de Geschillenbeslechter een zij-aan-zij vergelijking uitvoert tussen de domeinnaam en de tekstuele componenten van het relevante merk om te beoordelen of het merk herkenbaar is in de domeinnaam. De toevoeging van “en” is geen beletsel voor het vaststellen van verwarrende overeenstemming met het Merk. De Geschillenbeslechter acht de Domeinnaam verwarringwekkend overeenstemmend met het Merk.

Volgens Eiser heeft de inschrijving in het Handelsregister van de handelsnaam EasySwitch Financiële Diensten plaatsgevonden op 18 mei 2010 en voert zij deze handelsnaam. Eiser heeft geen bewijs van het voeren van de handelsnaam EasySwitch Financiële Diensten in het onderhavige geding gebracht. De Geschillenbeslechter heeft met eigen onderzoek ook niet kunnen vaststellen dat de handelsnaam EasySwitch Financiële Diensten daadwerkelijk wordt gevoerd. De Geschillenbeslechter heeft wel geconstateerd dat op de website van haar dochtervennootschap Overstappen.nl Homeservices B.V., zijnde “www.easyswitch.nl”, de handelsnaam EasySwitch.nl wordt gebruikt. De Domeinnaam is eveneens vrijwel identiek aan deze handelsnaam, omdat de Domeinnaam de handelsnaam in het geheel omvat als gevolg waarvan de Domeinnaam ook op verwarringwekkende wijze overeenstemt met de handelsnaam EasySwitch.nl.

Op grond van het voorgaande is aan het eerste vereiste van artikel 2.1 van de Regeling voldaan.

B. Recht of Legitiem Belang

Niet gesteld of gebleken is dat Verweerder eigen merk- of handelsnaamrechten heeft ten aanzien van de Domeinnaam of dat Verweerder algemeen bekend is onder de Domeinnaam. Eveneens is niet gesteld of gebleken dat Verweerder een licentie of anderszins toestemming van Eiser heeft verkregen om de Domeinnaam te registreren.

Dat “switchen” “al jarenlang jargon binnen outbound telemarketing voor energieproducten” zou zijn, is door Verweerder gesteld maar niet onderbouwd. Zelfs als dat het geval zou zijn, vormt dat geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam, daar de toevoeging van de term “easy” de Domeinnaam verwarringwekkend maakt met de hierboven vastgestelde rechten van Eiser. Dat Nederlands Bespaar Platform B.V. de houder zou zijn van meerdere domeinnamen die beginnen met “easy” gevolgd door een (beschrijvende) aanduiding maakt dit in het onderhavige geval niet anders.

Daarmee staat vast dat Verweerder geen eigen recht of legitiem belang heeft bij de Domeinnaam. Aldus is aan het vereiste van artikel 2.1 sub b van de Regeling voldaan.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

Gezien de, mede door Verweerder niet betwiste, mate van bekendheid (van het Merk en de handelsnaam EasySwitch.nl) van Eiser en de inhoud van het Verweerschrift, stelt de Geschillenbeslechter vast dat Verweerder bekend was of bekend had moeten zijn met (het Merk en/of de handelsnaam EasySwitch.nl van) Eiser ten tijde van de registratie van de Domeinnaam en deze hoofdzakelijk heeft gekozen om in het kielzog te kunnen varen van diens bekendheid en reputatie en daarmee te kunnen profiteren van Eisers goodwill.

De Geschillenbeslechter overweegt hierbij ook dat Nederlands Bespaar Platform B.V. (mede) in dezelfde economische sector actief is als Eiser en via de Website diensten worden aangeboden die vergelijkbaar zijn aan de diensten die door Eiser worden aangeboden en waarvoor het Merk is ingeschreven. Dit blijkt ook uit de door Verweerder als bijlagen 5, 6, 7, 8 en 9 overgelegde samenwerkingsovereenkomsten met onder meer aanbieders van energieproposities en haar stelling dat, toen zij aan Eiser aanbood om de Domeinnaam over te nemen, er tegenvallende resultaten waren met de verkoop van zakelijke energiecontracten.

Gelet op de door Eiser aangevoerde, en door Verweerder niet of onvoldoende weersproken, stellingen en het overgelegde bewijs, is de Geschillenbeslechter van oordeel dat de Domeinnaam wordt gebruikt om commercieel voordeel te behalen door internetgebruikers naar de website van Verweerder te leiden, met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan door gebruikmaking van het Merk dan wel de handelsnaam EasySwitch.nl van Eiser.

Bij deze overweging neemt de Geschillenbeslechter in aanmerking dat Verweerder de gelegenheid om Eisers stellingen in de Eis te weerleggen grotendeels onbenut heeft gelaten en dat Verweerder direct na ontvangst van de sommatiebrief van Eiser heeft aangeboden de Domeinnaam over te dragen tegen betaling van EUR 10.000,- (exclusief btw).

Alle omstandigheden in overweging nemend, acht de Geschillenbeslechter zowel de registratie als het gebruik van de Domeinnaam te kwader trouw in de zin van artikel 2.1 sub c van de Regeling.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande en in overeenstemming met de artikelen 1 en 14 van de Regeling beveelt de Geschillenbeslechter de wijziging van de domeinnaamhouder van de domeinnaam <easyswitchen.nl> zodat Eiser in plaats van Verweerder domeinnaamhouder wordt.

Remco M.R. van Leeuwen
Geschillenbeslechter
Datum: 12 september 2019


1 Gezien het feit dat de Regeling tot op zekere hoogte gebaseerd is op de Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (“UDRP”), zijn zaken op grond van zowel de Regeling als ook de UDRP relevant voor de onderhavige procedure (zie bijvoorbeeld Aktiebolaget Electrolux v.Beuk Horeca B.V., WIPO Zaaknr. DNL2008-0050).