WIPO Arbitration and Mediation Center

İDARİ HAKEM KARARI

TRT Genel Müdürlüğü (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) v. TRT‑ Turkıye Radyo Televızyon Kurumu

Dava No. D2022-0058

1. Taraflar

Şikayet Eden, Turkticaret.Net Yazılım Hizmetleri Sanayi Ve Ticaret A.S, Türkiye tarafından temsil edilen, Türkiye’de yerleşik TRT Genel Müdürlüğü (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu)’dur.

Şikayet Edilen, Türkiye’de yerleşik TRT- Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’dur.

2. Alan Adı ve Tescil Eden Kuruluş

İhtilaflı alan adı <trtmarket.net> Nics Telekomunikasyon A.S. (“Tescil Eden Kuruluş”) tarafından tescil edilmiştir.

3. Usuli İşlemler

Şikayet 7 Ocak 2022 tarihinde WIPO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ne (“Merkez”) sunulmuştur. 7 Ocak 2022 tarihinde Merkez ihtilaflı alan adı ile ilgili olarak Tescil Eden Kuruluş’a tescil teyidi talebini göndermiştir. 8 Ocak 2022 tarihinde, Tescil Eden Kuruluş ihtilaflı alan adını tescil ettiren ve tescil ettirenin iletişim bilgileri ile, Şikayet’te belirtilen Şikayet Edilen ve Şikayet Edilen’in iletişim bilgilerinin farklı olduğunu belirtmiştir.

Merkez, 11 Ocak 2022 tarihinde Tescil Eden Kuruluş tarafından sağlanan tescil ettiren bilgilerini ve iletişim bilgilerini Şikayet Eden’e sunmuş ve Şikayet’te değişiklik yapmaya davet etmiştir. 11 Ocak 2022 tarihinde, Şikayet Eden Şikayet’te değişiklik beyanı sunmuştur. 11 Ocak 2022 tarihinde, Merkez, taraflara İngilizce ve Türkçe olarak idari işlem dili ile ilgili e-posta göndermiştir. 13 Ocak 2022 tarihinde, Şikayet Eden Türkçe’ye tercüme edilmiş Şikayet örneğini Merkez’e sunmuştur.

Merkez, Şikayet’in ve Şikayet’te değişiklik beyanının, Alan Adı Uyuşmazlıkları Çözümü Politikası (“Politika” veya “UDRP”), Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Politikası için Yeknesak Kurallar (“Kurallar”) ve Alan Adı Uyuşmazlık Çözümü Politikası için Yeknesak Kurallara Ek Kurallar (“Ek Kurallar”)’da öngörülen şekil şartlarına uygun bir Şikayet olduğunu teyit etmiştir.

Kurallar’ın 2(a) ve 4(a) maddelerine göre, Merkez, Şikayet Edilen’e usulüne uygun şekilde, Şikayet’i bildirmiştir ve idari işlem süreci 17 Ocak 2022’de başlamıştır. Kurallar’ın 5(a) maddesine göre, Cevap sunumu için son tarih 6 Şubat 2022 olarak belirlenmiştir. Şikayet Edilen tarafından Merkez’e resmi Cevap sunulmaması üzerine 8 Şubat 2022 tarihinde Cevap vermeme bildiriminde bulunulmuştur.

Merkez, 10 Şubat 2022 tarihinde İdari Hakem olarak Emre Kerim Yardımcı’yı atamıştır. İdari Hakem, atamanın uygun olduğu kararına varmıştır. İdari Hakem Heyeti, Kurallar’ın 7. maddesi uyarınca Kabul Bildirimi ve Tarafsızlık ve Bağımsızlık Beyan’ını Merkez’e sunmuştur.

4. Vakıalar

Şikayet Eden, TRT Genel Müdürlüğü (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu) (“TRT”), devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla, 1964’te kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 133. maddesinin 1993’te değiştirilmesiyle özel radyo ve televizyon yayınları serbest bırakılırken, TRT’nin özerkliği yeniden tesis edilmiştir. TRT, günümüzde 14 televizyon kanalı, 14 radyo kanalı, “www.trt.net.tr” ve 41 dilde hazırlanan “www.trtvotworld.com” web siteleri, 5 basılı dergisiyle yayın yapmaktadır. İdari Hakem, Kurallar’ın 10. paragrafı uyarınca genel yetkilerinin bir parçası olarak, Şikayet Eden hakkında kamuya açık bilgilerle sınırlı olarak İnternet araştırması yapmak suretiyle işbu yukarıdaki bilgilere ulaşmıştır.

Şikayet Eden, Aralık 2002 tarihli 2001 01415 sayılı “TRT” şekil markası gibi TRT ibaresini içeren birçok markayı Türk Patent ve Marka Kurumu (“TÜRKPATENT”) nezdinde tescil ettirmiştir. Ayrıca, Şikayet Eden, 3 Kasım 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu (“TÜRKPATENT”) nezdinde TRT MARKET ibaresi için marka başvurusunda bulunmuştur. Söz konusu marka karar tarihinde halen başvuru aşamasındadır.

Şikayet Eden, <trtmarket.com> ve <trtmarket.com.tr> de dahil olmak üzere “trt” ibaresini içeren 270 alan adına sahiptir.

Şikayet Edilen’in Türkiye’de mukim TRT- TURKIYE RADYO TELEVIZYON KURUMU ismini alan adını tescil ettiren kişi olarak tuttuğunu, ihtilaflı alan adı kayıtlarına ilişkin sözleşmenin Türkçe dilinde olduğu ve ihtilaflı alan adının 2 Mart 2010 tarihinde tescil edildiği anlaşılmaktadır.

İhtilaflı alan adına bağlı olan internet sitesinde yalnızca “Bakım ve altyapı çalışması yapılmaktadır. En kısa sürede sitemiz hizmete açılacaktır.” ibaresi yer almaktadır.

5. Tarafların İddiaları

A. Şikayet Eden

Şikayet Eden, Politika’nın 4(b)(i) maddesi uyarınca, ihtilaflı alan adının kendisine devrine karar verilmesini talep etmektedir.

Şikayet Eden, ihtilaflı alan adının tescilli TRT markalarıyla iltibas oluşturacak kadar benzer olduğunu iddia etmektedir. Şikayet Eden, “TRT MARKET” ibaresi için 3 Kasım 2021 tarihinde TÜRKPATENT nezdinde marka başvurusunda bulunulduğunu, ihtilaflı alan adının daha öncesinde Şikayet Eden’e ait olduğunu ve çizgi film ve benzeri kategorilerde lisanslı ürünlerin satıldığı bir e-ticaret sitesi olarak kullanıldığını iddia etmektedir.

Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in ihtilaflı alan adına karşılık gelen herhangi bir tescilli ticari marka veya ticaret unvanına sahip olduğunu belirleyemediğini belirtmektedir.

Ayrıca, Şikayet Eden’in iddiasına göre; ihtilaflı alan adı, Şikayet Edilen tarafından kötü niyetle tescil ettirilmiş ve kullanılmaktadır.

B. Şikayet Edilen

Şikayet Edilen, Şikayet Eden’in iddialarına cevap vermemiştir.

6. Değerlendirme ve Tespitler

Şikayet dilekçesinde, Şikayet Eden, Politika’nın 4(a) maddesi uyarınca, aşağıdaki üç şartın gerçekleştiğini kümülatif olarak ortaya koymak zorundadır:

(i) ihtilaflı alan adının, Şikayet Eden’in üzerinde hak sahibi olduğu markayla aynı veya karıştırılma ihtimali yaratacak derecede benzer olduğunu;

(ii) ihtilaflı alan adıyla ilgili olarak, Şikayet Edilen’in hiçbir hakkı veya meşru menfaati bulunmadığını; ve

(iii) ihtilaflı alan adının kötü niyetle tescil edildiğini ve kullanıldığını.

Politika’nın 4(a) maddesine göre, bütün bu şartların yerine getirilmesi konusunda ispat yükü, Şikayet Eden’dedir.

A. Aynı veya Karıştırılma İhtimali Yaratacak Kadar Benzer

Politika madde 4(a)(i) uyarınca öncelikle belirlenmesi gereken husus, Şikayet Eden’in ihtilaflı alan adı ile aynı veya karıştırılma ihtimali yaratacak derecede benzer olduğunu iddia ettiği markanın üzerinde hak sahibi olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu minvalde, Politika uyarınca ilk şartın yerine getirilmesi için, Şikayet Eden’in tescilli markasının olduğunun veya tescilsiz olarak marka hakkı elde ettiğinin ispat edilmesi gerekmektedir.

Şikayet Eden’in TRT markası, ilk defa 1964 yılında kullanılmaya başlanmış olup marka 2002 yılından beri tescillidir. Şikayet Eden’in TRT MARKET ibaresi için markası başvurusu olmasına rağmen söz konusu başvuru henüz tescil edilmemiştir ve bu sebeple değerlendirme sırasında dikkate alınmamıştır.

İdari Hakem, ihtilaflı alan adında bulunan “market” ibaresinin betimleyici olarak kullanıldığını ve bu sebeple ayırt edici bir kelime olmadığını dikkate alarak, ihtilaflı alan adı <trtmarket.net> ile Şikayet Eden’in TRT markalarının karıştırılma ihtimali yaratacak derecede benzer olduğu kanaatine varmıştır.

Ayrıca, İdari Hakem, alan adlarındaki “.net”, “.com” gibi uzantıların, ayırt edici nitelik kazandırmayacağının altını çizmektedir.

Yukarıda açıklanan sebepler çerçevesinde, İdari Hakem, Politika’ nın 4(a)(i) maddesindeki şartın yerine getirildiği kanaatine ulaşmıştır.

B. Haklar veya Meşru Menfaatler

Kural olarak ispat yükü, Şikayet Eden’dedir. Şikayet Eden, ihtilaflı alan adı üzerinde, Şikayet Edilen’in hakkı ya da meşru menfaatinin olmadığını kanıtlamak zorundadır. Şikayet Eden, Şikayet Edilen’in ihtilaflı alan adı üzerinde hakkı ya da meşru menfaatinin olmadığını ilk bakışta (prima facie) ortaya koyduğu takdirde; Şikayet Edilen, Politika’nın 4(c) maddesinde belirtilen hususlardan birini ileri sürmek suretiyle, ihtilaflı alan adı üzerindeki hak ya da meşru menfaatini ortaya koyabilir.

İdari Hakem, Şikayet Edilen’in ihtilaflı alan adı üzerinde bir hak ya da meşru bir menfaatinin bulunmadığı hususunun, Şikayet Eden tarafından yeterli şekilde ispatlandığı kararına varmıştır.

Şikayet Eden, Şikayet Edilen’e markasını kullanması için herhangi bir hak ya da lisans vermemiştir. İdari Hakem, Şikayet Edilen tarafından, Politika’nın 4(c) maddesinde belirtilen hususlar ile ihtilaflı alan adı üzerinde bir hak veya meşru menfaat belirten herhangi başka bir durumu ortaya koyan bir delil sunulmadığını tespit etmiştir.

Bu bağlamda, İdari Hakem, dosya içeriğine dayanarak, Şikayet Edilen’in TRT markasını kullanmak için yetki ya da lisansı bulunmadığı; ihtilaflı alan adının, Şikayet Edilen tarafından tanınmış hale getirilen bir isme ilişkin olmadığı ve Şikayet Edilen’in ihtilaflı alan adını, mal ve hizmetlerin iyi niyetli (bona fide) sunumunda kullanıyor olduğunun kabul edilemeyeceği kararına varmıştır.

Sonuç olarak, Şikayet Edilen tarafından Politika’nın 4(c) maddesinde yer alan haklar ve hukuki menfaatleri kanıtlanamamış olduğundan, İdari Hakem, Şikayet Eden’in Politikanın 4(a)(ii) maddesinde yer alan şartları yerine getirdiği kanısına varmıştır.

C. Kötü Niyetli Tescil ve Kullanım

İdari Hakem, Şikayet Eden’in radyo ve televizyon ile ilgili 1964 kurulan ilk ve tek devlet kurumu olduğunu dikkate alarak ihtilaflı alan adının tescili sırasında, Şikayet Edilen’in, Şikayet Eden’den haberdar olmamasının mümkün olamayacağı kanısındadır.

İhtilaflı alan adına bağlı internet sitesi aktif olmayıp internet sitesinde yalnızca bakım ve altyapı çalışması yapılmaktadır. Ayrıca, ihtilaflı alan adına bağlı internet sitesinde “En kısa sürede sitemiz hizmete açılacaktır.” ibaresi yer almasına rağmen, Şikayet Edilen ihtilaflı alan adını tescilinden itibaren hiç kullanmamış ve pasif olarak elde tutmuştur.

İdari Hakem, alan adının kullanılmamasının pasif olarak elde tutma doktrini kapsamında kötü niyet bulgusunu engellemeyeceği kanaatindedir. WIPO Overview 3.0, bölüm 3.3.

Öte yandan, Şikayet Edilen ihtilaflı alan adının tescili sırasında kimlik bilgilerini saklamış, bu sebeple Şikayet Eden kendisine ulaşamamış ve daha da önemlisi kendisine Şikayet dilekçesiyle yönetilen iddiaların hiçbirine cevap vermemiştir.

Sonuç olarak, ihtilaflı alan adı ve tescile ilişkin tüm hususları değerlendiren İdari Hakem, Şikayet Edilen’in Şikayet Eden ile karıştırılma ihtimali yaratarak İnternet kullanıcılarını kasten kendi İnternet sitesine çekmeyi amaçladığı ve Politika’nın 4(b)(iv) maddesi uyarınca ihtilaflı alan adını kötü niyetle tescil ettirdiği ve kullandığı neticesine varmıştır.

Buna göre İdari Hakem, Politika’nın üçüncü unsurunun da Şikayet Eden lehine gerçekleştiğine karar vermiştir.

7. Karar

Yukarıda belirtilen sebepler ışığında İdari Hakem, Politika’nın 4(i) ve Kurallar’ın 15 no’lu maddeleri uyarınca <trtmarket.net> ihtilaflı alan adının Şikayet Eden’e devrine karar vermiştir.

Emre Kerim Yardımcı
İdari Hakem
Tarih: 4 Mart 2022