À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2018-0013

1. Sökande

Sökanden är Indian Motorcycle International, LLC, Amerikas Förenta Stater (“Amerika”), företrädd av Advokatbyrån Gulliksson AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är N. A., Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <indianmotorcycle.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 21 mars 2018. Innehavaren lämnade in ett Svar den 16 april 2018.

WIPO Center utsåg Gunnar Karnell som ensam Tvistlösare i detta ärende den 9 maj 2018. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden är innehavare av ett stort antal kännetecken, relaterade till alltsedan 1901 i skilda former och i skilda ägares rörelser i succession bedriven verksamhet på världsmarknaden för motorcyklar och tillbehör, bland dem varumärkena INDIAN och INDIAN MOTORCYCLES, numera Amerikas äldsta i bruk varande varumärken för motorcyklar och tillbehör, i eller utan förbindelse med bildelement. Varumärkena ingår i en omfattande uppsättning sådana, välkända världen över, bland vilka förekommer, som av Sökanden särskilt i handlingarna anförda, de båda nedan under 7 A inledningsvis nämnda.

Innehavarens domännamn <indianmotorcycle.se> registrerades den 27 oktober 2011.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <indianmotorcycle.se> ska överföras till Sökanden.

Innehavaren har bestritt bifall till Sökandens yrkande.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sedan Sökanden uppmärksammat förekomsten av domännamnet <indianmotorcycle.se> för Innehavarens hemsida invände Sökanden i brev den 25 februari 2013, med anslutande e-postmeddelande till Innehavaren, mot att denne i sitt domännamn använde Sökandens kännetecken och därtill även Sökandens upphovsrättsskyddade bilder och videoelement i samband med försäljning av motorcyklar, motorcykeldelar och tillbehör. Sökanden uppfattade att Innehavaren utan fog framställt sitt företag såsom representant för eller annorledes förbundet med Sökanden och att Innehavaren registrerat och fortlöpande använt domännamnet utan något Sökandens medgivande, men så som vore Innehavaren medgiven användning av Indian Motorcycle-varumärken. Innehavaren uppmanades att upphöra med all användning av Sökandens kännetecken och Sökanden begärde överföring av domännamnet till sig samt att Innehavaren skulle ange ett pris för överföringen.

B. Innehavaren

Innehavaren har, efter registrering för sin verksamhet av en aktiebolagsfirma 1999, verkat för alltjämt aktiv och kontinuerlig marknadsföring av INDIAN-märkta motorcyklar i press, vid mässor och andra evenemang. I samband med inköp av ett antal Indian/Kings Mountains motorcyklar från USA 2011 för försäljning ansåg Innehavaren att sådan skulle underlättas medelst en lämplig hemsida och fick domännamnet <indianmotorcycle.se> registrerat den 27 oktober 2011.

En bedömning vid tiden för registreringen hade gett Innehavaren vid handen att varumärket INDIAN inte var registrerat i Sverige eller Europa. Långt senare fann Innehavaren att hemsidan lett till förfrågningar, som trots förekommande restriktioner för motorcyklarnas avsättning hade resulterat i deras försäljning. Domännamnet hade aldrig registrerats för att säljas. 17 månader efter registreringen av domännamnet mottog Innehavaren, som aldrig utgivit sig för att vara någon representant för Sökanden, ett brev från en sådan representant, vilket Innehavaren uppfattade som hotfullt och som föranledde Innehavaren att erbjuda Sökanden att köpa domännamnet. Företrädare för Sökanden hade efterfrågat ett pris för överlåtelse av domännamnet och Innehavaren angav i brev till Sökandens ombud den 8 januari 2018 priset till
USD 50.000, grundat på Innehavarens till sin verksamhet knutna ekonomiska överväganden om “All time and maintain that have been spent plus all visitors that still are”. Uttrycket tycks åsyfta Innehavarens skilda verksamhetsformer med import, tillbehörsförsäljning och importstöd samt information till kunder från 2003 samt bl. a. service och reparationer av Indian Motorcycles 1940 - 2017. Före brevet hade Innehavaren angivit priset in natura till en eller ett antal motorcyklar, erbjudanden som Sökanden avvisat. I brevet angav Innehavaren också sin avsikt att modifiera sin hemsida till att inte göra intrång i någon Sökandens rättighet samt att han aldrig funnit sig uppfattad av någon som förbunden med Sökanden.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet, vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken Sökanden kan visa rätt

Tvistlösaren konstaterar att Sökanden till stöd för sitt yrkande om överföring av domännamnet <indianmotorcycle.se>, vad gäller likhet som rättsgrund för sitt yrkande, särskilt har anfört sitt innehav av varumärket INDIAN MOTORCYCLE, registrerat den 22 februari 2005, USPTO registreringsnummer 2927365 (“Repair and maintenace of motorcycles”), och det den 26 augusti 2013 under nummer 011695723 EUIPO-registrerade varumärket INDIAN MOTORCYCLE, avseende klasserna 12 (“Motorcyklar och konstruktionsdelar till dem”) och 25 (här exakt återgivet: “Kläder, Nämligen, Skjortor, Kavajer, Trosor, Bälten, handskar, Hattar, Stänkskydd, Fotbeklädnader”).

Handlingarna i ärendet rymmer emellertid även åtskillig argumentering rörande INDIAN, såsom ett separat eller i samband med bildrepresentation förekommande Sökandens varumärke. Sökanden har invänt mot Innehavarens användning av ordet i förening med utbudet på dess hemsida för marknadsförda produkter i bild och videos.

Sökanden har sålunda anfört att Innehavarens användning av INDIAN som varumärke gör intrång i Sökandens varumärkesrätt, också i förening med upphovsrättsskyddat bildmaterial och “copyrighted images and videos on the site”) samt att motsvarande rättsintrång sker och har skett genom Innehavarens användning av Sökandens varumärke INDIAN MOTORCYCLE.

Tvistlösaren finner att INDIAN, sett för sig som varumärke, inte utvisar likhet eller identitet med Innehavarens domännamn till att kunna ge Sökanden rättsgrund för sitt yrkande om överföring till Sökanden av domännamnet <indianmotorcycle.se>.

Emellertid finner Tvistlösaren att, oaktat samskrivningen till ett ord i domännamnet, de åtskilda orden INDIAN MOTORCYCLE i Sökandens välkända registrerade varumärke ger rättsgrund i Sverige för Sökandens yrkande beträffande varumärket såsom identiskt eller likt domännamnet.

Förfarandereglernas Villkor för Överföring 7.2 1., om rättighet med rättsgrund i Sverige är uppfyllt.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Innehavarens registrering av sitt domännamn skedde den 27 oktober 2011, d.v.s. i tiden mellan de två varumärkesregistreringar vilka Sökanden särskilt har anfört som sina registreringar för varumärket INDIAN MOTORCYCLE (se ovan under 7 A).

Tvistlösaren finner att oberoende hur det kan förhålla sig med förhållandet i tid mellan skilda registeringar så har Innehavaren vid bedrivande av sin verksamhet vid domännamnets registrering och därefter verkat på marknaden med kännedom om Sökandens varumärken och dragit ekonomisk fördel av sin inte medgivna användning av dem. Innehavaren har visserligen i januari 2018, d.v.s redan innan det aktuella tvistlösningsförfarandet inleddes, uppgivit sig vilja anpassa sin hemsida till att inte där göra intrång i Sökandens rättigheter. Under lång tid dessförinnan har Innehavaren emellertid utnyttjat Sökandens kännetecken för att “driva trafik till sin egen hemsida” för att “öka sina intäkter” och hindrat eller försvårat för Sökanden att registrera INDIAN MOTORCYCLE som domännamn, låt vara att också andra omständigheter kan ha haft motsvarande verkan. Innehavaren har erbjudit sitt domännamn till försäljning till Sökanden för ett pris som syns ha relaterats till kostnader för Innehavarens verksamhet under fortsatt obehörig användning av det omtvistade domännamnet eller till bortfall av intäkter, om användningen skulle upphöra.

Förfarandereglernas Villkor för Överföring 7.2.2., om att villkoret registrerats eller använts i ond tro är uppfyllt.

C. Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Vid Tvistlösarens helhetsbedömning, jämlikt Förfarandereglernas Villkor för Överföring 7.2.3., om en Innehavarens eventuella rätt eller berättigade intresse till sitt domännamn, utvisar handlingarna inget om någon sådan rätt eller sådant intresse.

Förfarandereglernas Villkor för Överföring 7.2.3., om avsaknad av Innehavares rätt eller berättigade intresse till domännamnet <indianmotorcycle.se> är uppfyllt.

8. Beslut

Domännamnet <indianmotorcycle.se> ska överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Bifall givet till ansökan om överföring av domännamnet <indianmotorcycle.se> till Sökanden.

Domännamnet befunnet likt eller liknande Sökandens kännetecken med rättsgrund i Sverige.

Innehavaren visad i ond tro, med ekonomisk fördel av olovlig användning av Sökandens kännetecken, oseriöst utbud av domännamnet till Sökanden samt att genom sitt förfarande ha försvårat för Sökanden att registrera sitt varumärke som domännamn.

Inga omständigheter har funnits tala för en rätt eller berättigat intresse för Innehavaren till användning av domännamnet.

Gunnar Karnell
Datum: 29 maj 2018