À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Påskyndat Förfarande

Ärendenummer: DSE2017-0033

1. Sökande

Sökanden är N. A. F., Sverige, företrädd av F. G., Promotor Media Stockholm AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är M. K., Tyskland.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <nassimalfakir.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 4 december 2017. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 5 januari 2018.

WIPO Center utsåg Gunnar Karnell som ensam Tvistlösare i detta ärende den 6 februari 2018. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Innehavarens domännamn registrerades den 19 oktober 2017.

Sökanden hade då under ett tiotal år, ”som en medieprofil” med namnet N. A. F., genom medverkan i många skilda kultursammanhang, t.ex. såsom programledare i egna program, i populära TV- & radio-produktioner, föreläsningar runt omkring i Sverige, utgivning av egna musikalbum etc., blivit en välkänd person med namnet som kännetecken för sin verksamhet.

5. Yrkande

Sökanden yrkar att domännamnet <nassimalfakir.se> ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har under de senaste tio åren etablerat sig som en “medieprofil” med stort genomslag i en bred målgrupp, som sträcker sig från barn till åldringar, t.ex. som programvärd, programledare i TV/radio, musiker, röst åt filmkaraktärer samt böcker och musikalbum. NASSIMALFAKIR är ett unikt kännetecken, namn och varumärke. Under perioden 16 februari 2011 till 10 maj 2014, alltså före Innehavarens registrering för sig av domännamnet <nassimalfakir.se>, har Sökanden, “(genom sitt skivbolag Universal Music AB), varit innehavare av domänen <nassimalfakir.se>”.

Långvarig inarbetning och stor medial uppmärksamhet har gett Sökanden rättsgrund i Sverige för sitt yrkande i detta ärende.

Innehavaren, som inte har varit kontaktbar för Sökanden, vare sig över dess hemsida eller eljest, har handlat i ond tro när den registrerade eller använde domännamnet <nassimalfakir.se>, identiskt med eller liknande Sökandens kännetecken. Det har skett ”i syfte att dra fördel av Sökandens kännetecken/varumärke för att driva trafik till sin egen kommersiella hemsida”. På denna hemsida, “www.nassimalfakir.se”, förekommer, med bildutbud av skor och priser, texten “12/4/2017 Billiga Pajar Skor&Rampage Skor och produktion,ASVälkommen till Skor online-shop är ditt bästa val│nassimalfakir.se”.

Innehavaren har varken någon rätt eller något berättigat intresse till domännamnet. Inget tyder på att Innehavaren skulle ha ett varumärke eller annan rättsgrund, identisk med eller liknande domännamnet. Det används i en verksamhet som gör intrång i Sökandens rätt genom användning av Sökandens namn och inarbetade varumärke.

B. Innehavaren

Sökandens ansökan har inte besvarats av Innehavaren.

7. Diskussion och Slutsatser

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar ett konstnärsnamn, vilket genom omfattande bruk blivit allmänt känt till att ha rättsgrund i Sverige och till vilket Sökanden kan visa rätt (se paragraf 7.2 Registreringsvillkoren).

B. Vad som har anförts i ärendet visar att Innehavarens domännamn har registrerats eller använts i ond tro.

C. Mot bakgrund av vad som så anförts i ärendet finner Tvistlösaren att Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

8. Beslut

Domännamnet <nassimalfakir.se> ska överföras till Sökanden.

Gunnar Karnell
10 februari 2018