À propos de la propriété intellectuelle Formation en propriété intellectuelle Sensibilisation à la propriété intellectuelle La propriété intellectuelle pour… Propriété intellectuelle et… Propriété intellectuelle et… Information relative aux brevets et à la technologie Information en matière de marques Information en matière de dessins et modèles industriels Information en matière d’indications géographiques Information en matière de protection des obtentions végétales (UPOV) Lois, traités et jugements dans le domaine de la propriété intellectuelle Ressources relatives à la propriété intellectuelle Rapports sur la propriété intellectuelle Protection des brevets Protection des marques Protection des dessins et modèles industriels Protection des indications géographiques Protection des obtentions végétales (UPOV) Règlement extrajudiciaire des litiges Solutions opérationnelles à l’intention des offices de propriété intellectuelle Paiement de services de propriété intellectuelle Décisions et négociations Coopération en matière de développement Appui à l’innovation Partenariats public-privé L’Organisation Travailler avec nous Responsabilité Brevets Marques Dessins et modèles industriels Indications géographiques Droit d’auteur Secrets d’affaires Académie de l’OMPI Ateliers et séminaires Journée mondiale de la propriété intellectuelle Magazine de l’OMPI Sensibilisation Études de cas et exemples de réussite Actualités dans le domaine de la propriété intellectuelle Prix de l’OMPI Entreprises Universités Peuples autochtones Instances judiciaires Ressources génétiques, savoirs traditionnels et expressions culturelles traditionnelles Économie Égalité des genres Santé mondiale Changement climatique Politique en matière de concurrence Objectifs de développement durable Application Technologies de pointe Applications mobiles Sport Tourisme PATENTSCOPE Analyse de brevets Classification internationale des brevets Programme ARDI – Recherche pour l’innovation Programme ASPI – Information spécialisée en matière de brevets Base de données mondiale sur les marques Madrid Monitor Base de données Article 6ter Express Classification de Nice Classification de Vienne Base de données mondiale sur les dessins et modèles Bulletin des dessins et modèles internationaux Base de données Hague Express Classification de Locarno Base de données Lisbon Express Base de données mondiale sur les marques relative aux indications géographiques Base de données PLUTO sur les variétés végétales Base de données GENIE Traités administrés par l’OMPI WIPO Lex – lois, traités et jugements en matière de propriété intellectuelle Normes de l’OMPI Statistiques de propriété intellectuelle WIPO Pearl (Terminologie) Publications de l’OMPI Profils nationaux Centre de connaissances de l’OMPI Série de rapports de l’OMPI consacrés aux tendances technologiques Indice mondial de l’innovation Rapport sur la propriété intellectuelle dans le monde PCT – Le système international des brevets ePCT Budapest – Le système international de dépôt des micro-organismes Madrid – Le système international des marques eMadrid Article 6ter (armoiries, drapeaux, emblèmes nationaux) La Haye – Le système international des dessins et modèles industriels eHague Lisbonne – Le système d’enregistrement international des indications géographiques eLisbon UPOV PRISMA Médiation Arbitrage Procédure d’expertise Litiges relatifs aux noms de domaine Accès centralisé aux résultats de la recherche et de l’examen (WIPO CASE) Service d’accès numérique aux documents de priorité (DAS) WIPO Pay Compte courant auprès de l’OMPI Assemblées de l’OMPI Comités permanents Calendrier des réunions Documents officiels de l’OMPI Plan d’action de l’OMPI pour le développement Assistance technique Institutions de formation en matière de propriété intellectuelle Mesures d’appui concernant la COVID-19 Stratégies nationales de propriété intellectuelle Assistance en matière d’élaboration des politiques et de formulation de la législation Pôle de coopération Centres d’appui à la technologie et à l’innovation (CATI) Transfert de technologie Programme d’aide aux inventeurs WIPO GREEN Initiative PAT-INFORMED de l’OMPI Consortium pour des livres accessibles L’OMPI pour les créateurs WIPO ALERT États membres Observateurs Directeur général Activités par unité administrative Bureaux extérieurs Avis de vacance d’emploi Achats Résultats et budget Rapports financiers Audit et supervision

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2017-0032

1. Sökande

Sökanden är IFLAMO Sverige AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är B. L., Quadrant Consult Bendik Lovas, Løvås, Norge.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <chillbean.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 18 december 2017.

Innehavaren har beretts tillfälle att svara på ansökan, men har inte inkommit med något svar. WIPO Center har den 18 januari 2018 underrättat parterna om att Innehavaren inte svarat på Sökandens ansökan.

WIPO Center utsåg Per Carlson som ensam Tvistlösare i detta ärende den 7 februari 2018. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att villkoren i paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfyllda.

4. Bakgrund

IFLAMO Sverige AB (Sökanden) bedriver en verksamhet som består i import och försäljning av fritidsartiklar. Bolaget är innehavare av det svenska nationella varumärket CHILLBEAN i figur (nr 539581), registrerat den 12 maj 2017 för möbler och inredningsartiklar, luftmadrasser och loungemöbler i klass 20, efter en ansökan som ingavs den 15 mars 2017.

Quadrant Consult Bendik Lovas Løvås är ett norskt s k “enkeltpersonforetak”, som kan liknas vid en enskild firma. Quadrant Consult Bendik Lovas Løvås (Innehavaren) är sedan den 15 maj 2016 registrerad innehavare av domännamnet <chillbean.se>.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <chillbean.se> skall överföras till Sökanden.

Innehavaren har inte angivit sin inställning till yrkandet om överföring.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har till grund för sitt yrkande åberopat, som det får förstås, att det för Innehavaren registrerade domännamnet <chillbean.se> är identiskt med eller liknar bolagets varumärke CHILLBEAN i figur samt att Innehavaren har låtit registrera domännamnet i ond tro och att Innehavaren varken har någon rätt till eller något berättigat intresse av domännamnet.

Till utveckling av grunderna har Sökanden anfört i huvudsak följande.

Sökanden är innehavare av varumärket CHILLBEAN i figur och använder idag webbadressen “www.chillbean.se”. B. L., som med sin firma är innehavare av domännamnet <chillbean.se>, är en före detta kollega i det norska bolaget IFLAMO Norge, vilket nyligen har försatts i konkurs.

Syftet med registreringen av domännamnet <chillbean.se> var att överföra namnet till det svenska bolaget när det grundats. B. L. personligen fick uppdraget, eftersom IFLAMO Norge ännu inte fått ett bank-konto. Av någon anledning lät han registrera domännamnet på sin firma, utan att upplysa Sökanden om detta.

Innehavaren B. L. vägrar nu att lämna ifrån sig domännamnet till Sökanden. Innehavaren påstår att han har rätt till ersättning för jobb som han menar att han har utfört, vilket saknar betydelse för rätten till domännamnet. Innehavaren håller domännamnet som gisslan för att pressa Sökanden på pengar.

Sökanden har aldrig använt någon annan adress än just “www.chillbean.se” i sin verksamhet och bygger hela sin verksamhet runt detta domännamn. Innehavaren är medveten om att Sökandens webbplats är avgörande för Sökandens framtida verksamhet.

Sökanden är rädd för att Innehavaren ska missbruka “www.chillbean.se” för att skada Sökandens varumärke. Det är också möjligt att Innehavaren kan komma att släcka ner eller förändra webbplatsen och därmed hindra Sökanden i bolagets verksamhet.

7. Diskussion och Slutsatser

Ett domännamn skall enligt 7.2 i Registreringsvillkoren, överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet, om

1. domännamnet är identiskt med eller liknar bl a ett varumärke med rättsgrund i Sverige till vilket den som begärt tvistlösningsförfarandet kan visa rätt,

2. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. innehavaren av domännamnet saknar rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Innehavarens domännamn <chillbean.se> är identiskt med märkesordet CHILLBEAN i Sökandens varumärke CHILLBEAN i figur, till vilket Sökanden har visat rätt. Domännamnet liknar därmed, vid en helhetsbedömning, domännamnet.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Enligt vad utredningen visar, har Innehavaren låtit registrera domännamnet <chillbean.se> på uppdrag av Sökanden, på villkor att därefter överföra det till Sökanden. Enligt grunderna för 7.2.1 i Registreringsvillkoren måste Innehavaren, genom att inte överföra domännamnet till Sökanden trots anfordran därom, anses ha försatt sig i ond tro med avseende på registreringen.

C. Innehavaren inte har någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet

Innehavaren har inte yttrat sig över ansökan och har följaktligen inte anfört någon omständighet som konstituerar en rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet.

8. Beslut

Domännamnet <chillbean.se> skall överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Innehavarens domännamn <chillbean.se> liknar Sökandens registrerade varumärke CHILLBEAN i figur. Innehavaren har låtit registrerat domännamnet på uppdrag av Sökanden under förutsättning av att det skulle överföras till denne. Innehavaren har enligt grunderna för 7.2.1 i Registreringsvillkoren, genom att inte överföra domännamnet till Sökanden trots anfordran därom, försatt sig i ond tro med avseende på registreringen. Sökanden, som inte svarat på ansökan, har inte anfört någon omständighet som ger en rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet.

Per Carlson
Datum: 27 februari 2018