About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2021-0026

1. Sökande

Sökanden är A.H.K., med enskild firma Aninor, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är T.E., Sverige.

3. Domännamn och förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <filurum.se> (”Domännamnet”).

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om ansökan den 25 augusti 2021. Innehavaren lämnade in ett svar den 4 september, 2021.

Parterna gavs tillfälle att utforska möjligheten att förlikas fram till och med den 13 september 2021. Någon förlikning träffades inte och WIPO Center utsåg Jon Dal som ensam tvistlösare i detta ärende den 17 september 2021. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om opartiskhet och oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Yrkanden

Sökanden yrkar att Domännamnet överförs till Sökanden.

Innehavaren bestrider bifall till Sökandens yrkande.

5. Parterna har anfört

5.1 Sökanden

Sökanden startade nätverket Filurum som en Facebook-grupp den 28 april 2011. Medlemmarna var föräldrar till förmodat särskilt begåvade barn. Nätverket bygger på deltagarnas delaktighet, aktiviteter och evenemang som utfördes utifrån medlemmarnas kunskaper och förmågor. Innehavaren (som då var medlem i nätverket Filurum) ville bidra till nätverket och registrerade Domännamnet den 27 oktober 2013 med tillhörande hemsida. Det var då självklart enligt Sökanden, som grundare av Filurum, att denne skulle ansvara för innehåll och design. Sökanden fick tillgång till hemsidan för att lägga upp material vilket fungerade några år. Plötsligt bröts samarbetet och Sökanden kunde inte längre logga in på hemsidan. Ingen förklaring från Innehavaren har gått att få. Under åren har Sökanden, ett flertal gånger, lovats att få överta Domännamnet men löftena har varje år brutits.

A. Domännamn är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

FILURUM är registrerat som varumärke av Sökanden hos Patent- och registreringsverket, reg. nr. 613380 (ord) med registrerings datum den 3 mars 2021 och reg. nr. 612095 (fig.) med registrerings datum den 22 december 2020.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

På hemsidan <filurum.se> utger Innehavaren sig för att representera nätverket Filurum. Flera inlägg av Sökanden är publicerade utan Sökandens tillstånd och bryter mot upphovsrätten.

C. Innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Föräldranätverket Filurum är starkt kopplat till Sökanden som person, särskilt begåvade barn och föräldrar. Innehavaren är inte ens medlem i nätverket.

D. Bevisning

Sökanden åberopar som bevisning utdrag från det svenska varumärkesregistret, skärmdumpar från <filurum.se> och <filurum.nu>, epostkorrespondens mellan Sökanden och Innehavaren m.m.

5.2. Innehavaren

Innehavaren har drivit webbplatsen <filurum.se> i välgörande ändamål och utan vinstintresse i snart 10 års tid och avser fortsätta sitt arbete för begåvade barn. Vid start av hemsidan bestod filurum-gruppen på Facebook av ca 400 medlemmar. Efter senare beslut i gruppen att exkludera barn med diagnoser har vi varit oense om hemsidans innehåll.

Hemsidan har olovligen kopierats till en annan domän, <filurum.nu>, där sidorna om barn med diagnoser uteslutits. Att använda vårt material i en form där barn med diagnoser exkluderats är inte acceptabelt.

Flertalet av sidorna på <filurum.nu> är direkt kopierade från <filurum.se> utan skribentens tillstånd.

Publiceringsdatum på <filurum.se> är långt tidigare. Vi önskar att dessa sidor tas bort.

Vi önskar behålla copyright på alla de texter på <filurum.se> vi själva producerat och att de olovligen kopierade sidorna på <filurum.nu> tas bort.

Under dessa förutsättningar anser vi det möjligt att flytta över de sidorna vi själva producerat till en annan domän, och sälja <filurum.se> för en lämplig summa.

Hemsidan på <filurum.se> är till 100 procent producerad av oss och vi har drivit hemsidan i 10 år. Hemsidan och alla sidor på <filurum.se> är skapade långt innan Sökande ansökt om varumärkesskydd. Enstaka bidrag är insamlade och publicerade med tillstånd. Majoriteten av dessa är inte från medlemmar i Facebook-gruppen Filurum. Sökanden har inte bidragit till hemsidan. Sökanden har

olovligen kopierat innehåll från <filurum.se> till <filurum.nu>.

För att behålla copyright till våra texter behöver vi behålla <filurum.se>, då det tydligt framgår att dessa sidor är originalet. Sökandes avsikt är att olovligen använda sig av vårt material och hävda att det är Sökanden som är författare till texterna. Det är därför nödvändigt för oss att behålla Domännamnet för att förhindra Sökanden från att kapa vårt innehåll.

6. Diskussion och slutsatser

Enligt Registreringsvillkoren ska ett domännamn överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om:

A. domännamnet är identiskt med eller liknar ett varukännetecken eller ett näringskännetecken, vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt; och

B. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro; och

C. innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

För att den som ansökt om tvistlösning ska nå framgång med sin ansökan måste samtliga tre villkor vara uppfyllda.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Sökanden är innehavare av två varumärkesregistreringar för FILURUM (ord respektive fig.) med rättsgrund i Sverige. Domännamnet är, bortsett från tillägget ”.se” och figurmomentet i figurvarumärket, identiskt med Sökanden varumärkesregistreringar. Sökande uppfyller härmed det första villkoret.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Sökanden har uppgivit att Sökanden är grundare av nätverket Filurum, att verksamheten på Facebook har pågått sedan i vart fall 2011 samt att Innehavaren registrerade Domännamnet och byggde en hemsida för nätverket år 2013. Innehavaren har inte invänt mot denna beskrivning. Sökanden har också visat att Sökanden under den inledande perioden bidrog med artiklar och annat material till hemsidan <filurum.se>.

En tid efter att hemsidan publicerades uppstod meningsskiljaktigheter mellan Sökanden och Innehavaren och Sökanden fick inte längre möjlighet att lägga upp material på hemsidan. Sökanden har därefter vid flertal tillfällen försökt få Domännamnet överfört till sig men detta har inte Innehavaren velat medverka till.

Sökanden ansökte om varumärkesskydd för FILURUM (fig. respektive ord) den 6 november 2020 respektive den 21 januari 2021 och registrering skedde den 22 december 2020 respektive den 3 mars 2021. När Sökanden ansökte om varumärkesskydd för FILURUM bedrev Sökanden verksamhet under detta tecken på Facebook och under domännamnet <filurum.nu>. Sökandens användning av FILURUM sträcker sig vidare längre tillbaka i tiden än Innehavarens registrering och användning av Domännamnet. Sökanden kan härmed inte anses ha registrerat varumärket FILURUM i ond tro.

Sökandens varumärkesregistreringar omfattar bl.a. anordnande av utbildningar, föreläsningar och seminarier för psykologer, läkare, föräldrar m.m. i klass 41 och sociala nätverkstjänster online i klass 45. Sökandens ensamrätt till varumärkena innebär att Sökanden kan hindra andra från att använda identiska eller förväxlingsbara tecken för liknande tjänster.

Domännamnet är, i allt väsentligt, identiskt med Sökandens varumärken och används för liknande tjänster. Det föreligger risk för förväxling och Innehavarens användning av Domännamnet utgör intrång i Sökandens varumärkesrättigheter.

Sökanden har informerat Innehavaren om sina varumärkesrättigheter och krävt att verksamheten under Domännamnet ska upphöra. Sökanden har även krävt att Domännamnet ska överföras till Sökanden. Innehavaren har inte efterföljt Sökandens begäran och har krävt ersättning för att överlåta Domännamnet.

Sammantaget finner tvistlösaren att Innehavaren använder Domännamnet i ond tro. Det andra villkoret är härmed uppfyllt.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Sökanden har i god tro ansökt om och erhållit varumärkesskydd för FILURUM. Innehavarens användning av Domännamnet utgör, som ovan konstaterats, intrång i Sökandens varumärkesrättigheter. Innehavaren saknar härmed rätt och berättigat intresse till Domännamnet. Det tredje villkoret är således uppfyllt.

7. Beslut

Domännamnet ska överföras till Sökanden.

8. Sammanfattning

Sökanden är innehavare av två varumärkesregistreringar för FILURUM med rättsgrund i Sverige. Domännamnet är i allt väsentligt identiskt med Sökandens varumärken. Sökanden har registrerat varumärkena i god tro och har upplyst Innehavaren om dessa rättigheter. Innehavarens användning av Domännamnet utgör intrång i Sökandens varumärkesregistreringar. Innehavaren använder Domännamnet i ond tro och saknar rätt och berättigat intresse till Domännamnet.

Jon Dal
Datum: 22 september 2021