About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0040

1. Sökande

Sökanden är Staffanstorps Gästgivaregård AB,Sverige,företrädd av Eminent Reklambyrå, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är Global Internet Development, Domain Admin, Storbritannien.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <staffanstorpsgastis.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 6 november 2019. Innehavaren lämnade inte in ett Svar och följaktligen meddelade WIPO Center Parterna om Innehavarens uteblivna Svar den 9 december 2019.

WIPO Center utsåg Henry Olsson som ensam Tvistlösare i detta ärende den 16 december 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Sökanden innehar en registrering av näringskännetecknet ”Staffanstorps Gästgivaregård AB” och har därutöver anfört att beteckningen ”Staffanstorps Gästis” är ett väl inarbetat näringskännetecken för verksamheten och bolaget.

Innehavaren har inte kommit in med något svar på Ansökan. Sökanden har uttryckligen angett att Ansökan vid uteblivet svar inte ska prövas enligt Påskyndat Förfarande.

5. Yrkande

Sökanden har yrkat att domännamnet ska överföras till Sökanden.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Bolagsnamnet ”Staffanstorps Gästgivaregård AB” registrerades i april 2011 och Sökanden har angett att den sedan dess bedrivit restaurang-, catering- och konferensverksamhet under beteckningen ”Staffanstorps Gästis”. Verksamheten har funnits i sin nuvarande form och på samma plats i snart 150 år och beteckningen är enligt Sökanden allmänt känd i och omkring Staffanstorp och är ett väl inarbetat näringskännetecken för verksamheten och bolaget i fråga.

Enligt Sökanden började domännamnet <staffanstorpsgastis.se> användas för Staffanstorps Gästis hemsida omkring år 2009 då verksamheten hade andra ägare än nu. Någon gång under åren därefter förlorade de emellertid domännamnet, möjligen på grund av något administrativt misstag.

Enligt Sökanden har domännamnet registrerats eller använts i ond tro. Den nuvarande Innehavaren har behållit delar av Staffanstorps Gästis gamla hemsida och visar öppettider, erbjudanden och menyer som enligt Sökanden är helt felaktiga. Detta är till skada för Sökandens nuvarande verksamhet. Sökanden noterar vidare att de personer som står bakom den nuvarande Innehavaren innehar ett stort antal bolag vilka äger domäner. Exempelvis har enligt Sökanden en av delägarna ”väldigt många bolag” av vilka en del förekommer i tvistlösningsförfaranden hos WIPO. Troligen är – enligt Sökanden – Innehavarens enda avsikt med innehavet av domännamnet att sälja det till Sökanden.

Slutligen har Sökanden åberopat att Innehavaren inte har någon rätt till eller berättigat intresse i domännamnet. Enligt Sökanden har Innehavaren registrerat och använt domännamnet på ett sätt som gör intrång i Sökandens rättigheter. Innehavaren har enligt Sökanden sannolikt inte något varumärke som liknar det omtvistade domännamnet eller något berättigat intresse till namnet. Sökanden understryker att beteckningen ”Staffanstorps Gästis” aldrig kan syfta på någon annan plats eller någon annan verksamhet än Sökandens; inte heller kan det enligt Sökanden finnas något annat ställe eller någon annan verksamhet någonstans som heter eller benämns ”Staffanstorps Gästis”.

B. Innehavaren

Som tidigare nämnts har Innehavaren inte kommit in med något Svar på Ansökan.

7. Diskussion och Slutsatser

För det alternativa tvistlösningsförfarandet gäller att ett domännamn ska avregistreras eller överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet om följande tre rekvisit är uppfyllda:

1. Domännamnet är identiskt med eller liknar

a) ett varukännetecken,
b) ett näringskännetecken,
c) ett efternamn,
d) ett konstnärsnamn (om namnet inte syftar på någon sedan länge avliden),
e) en titel på annans skyddade litterära eller konstnärliga verk,
f) ett namn som skyddas genom förordning (2019:167) om vissa officiella beteckningar eller,
g) ett namn på en statlig myndighet som tas upp i det register Statistiska centralbyrån ska föra enligt SFS 2007:755 (förordning om det allmänna myndighetsregistret) eller dess vedertagna förkortning), vilket har rättsgrund i Sverige och till vilket den som begärt tvistlösningen kan visa rätt, och.

2. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och

3. innehavaren har inte någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Enligt ett ingivet registreringsbevis från Bolagsverket registrerades Sökandens aktiebolag den 6 april 2011, och det nuvarande företagsnamnet ”Staffanstorps Gästgivaregård AB” registrerades den 13 september samma år. Sökanden innehar alltså rätt till ett företagsnamn med rättsgrund i Sverige.

Beteckningen ”Gästis” är en vanligt använd beteckning för ”gästgivaregård” och den verksamhet som bedrivs där. Sökanden har anfört att denna verksamhet har bedrivits i sin nuvarande form och på samma plats i snart 150 år och att beteckningen ”Staffanstorps Gästis” är allmänt känt i och kring Staffanstorp som beteckning för verksamheten och bolaget. Det saknas anledning att inte godta Sökandens uppgifter i detta hänseende. Detta leder till slutsatsen att Sökanden får anses ha genom inarbetning förvärvat en ensamrätt till beteckningen ”Staffanstorps Gästis” enligt 2 § tredje stycket lagen (2018:1653) om företagsnamn. I enlighet med sista meningen i den nämnda bestämmelsen gäller ensamrätten inom det område där sådan inarbetning skett, d.v.s. Staffanstorp och dess omgivning.

De element som ingår i beteckningen ”Staffanstorps Gästis” ingår i en något förändrad men klart igenkännbar form i det aktuella domännamnet. Tvistlösaren drar slutsatsen att det finns en sådan likhet mellan domännamnet och Sökandens företagsnamn som anges i Registreringsvillkoren.

Enligt uppgifter från Internetstiftelsen per den 5 november 2019 är registreringens slutdatum är den 18 november 2019. Det är inte känt huruvida Innehavaren förnyat registreringen. I denna situation gäller enligt punkten 6.2 i Registreringsvillkoren att Internetstiftelsen kommer att avregistrera domännamnet efter sextio dagars deaktivering. Denna tidpunkt har ännu inte inträtt för det omtvistade domännamnet. Det föreligger inte något hinder mot att fatta beslut i fråga om Sökandens yrkanden avseende överföring av domännamnet till denne.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Domännamnet har en unik karaktär och kan knappast användas för någon annan verksamhet än den som Sökanden bedriver. Sökanden har angett att domännamnet används av Innehavaren i samband med en hemsida som innehåller föråldrad information från Sökandens gamla hemsida från år 2010, något som enligt Sökanden i hög grad stör dennes verksamhet. Sökanden har dessutom anfört att Innehavaren har ett stort antal bolag som äger domäner och Sökanden antar att Innehavarens avsikt med registreringen av det aktuella domännamnet är att söka sälja det till Sökanden.

Sökandens påståenden i denna del har lämnats obesvarade av Innehavaren vilken som tidigare har nämnts inte kommit in med något svar på Ansökan. Tvistlösaren drar av de framlagda omständigheterna den slutsatsen att domännamnet både registrerats och använts i ond tro.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

De omständigheter som har anförts i det föregående och vad Sökanden i övrigt har uttalat och som inte har motsagts av Innehavaren får enligt Tvistlösarens mening anses visa att Innehavaren inte har någon rätt till eller berättigat intresse i domännamnet.

8. Beslut

Tvistlösaren föreskriver att domännamnet <staffanstorpsgastis.se> ska överföras till Sökanden ”Staffanstorps Gästgivaregård AB”.

9. Sammanfattning

Tvistlösaren har funnit dels att Sökanden är innehavare av det registrerade näringskännetecknet ”Staffanstorps Gästgivaregård AB”, dels att det utnyttjande som sker av beteckningen ”Staffanstorps Gästis” innebär att denna beteckning har blivit ett inarbetat näringskännetecken i Staffanstorp och dess omgivning. Det omtvistade domännamnet liknar i Registreringsvillkorens mening Sökandens nu angivna näringskännetecken. Tvistlösaren har vidare funnit att Innehavaren har registrerat och använt domännamnet i ond tro i Registreringsvillkorens mening och att omständigheterna visar att Innehavaren inte har någon rätt till eller berättigat intresse i domännamnet.

De nu nämnda omständigheterna leder till att Sökandens yrkande om överföring av domännamnet till denne ska bifallas.

Henry Olsson
Datum: 23 december 2019