About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

Alternativt Tvistlösningsförfarande

Ärendenummer: DSE2019-0029

1. Sökande

Sökanden är Power & Tower Holding AB, Sverige.

2. Innehavare

Innehavaren är T. N., RAIRE Invest AB (publ), Sverige.

3. Domännamn och Förfarandet

Alternativt Tvistlösningsförfarande avseende domännamnet <powertower.se>.

Ansökan har lämnats in i enlighet med Registreringsvillkor gällande för toppdomänen .se (“Registreringsvillkoren”) och Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen “.se” (“Förfarandereglerna”).

WIPO Arbitration and Mediation Center (“WIPO Center”) verifierade att Ansökan uppfyllde de formella kraven som återfinns i Registreringsvillkoren och Förfarandereglerna. I enlighet med paragraf 13 i Förfarandereglerna, meddelade WIPO Center formellt Innehavaren om Ansökan den 6 augusti 2019. Innehavaren skickade ett e-postmeddelande till WIPO Center den 9 augusti 2019 men lämnade inte in ett fullständigt Svar.

WIPO Center utsåg Per Carlson som ensam Tvistlösare i detta ärende den 16 september 2019. Tvistlösaren har lämnat in en Deklaration om Opartiskhet och Oavhängighet, vilket krävs för att WIPO Center ska kunna säkerställa att paragraf 1 i Förfarandereglerna är uppfylld.

4. Bakgrund

Power & Tower Holding AB bedriver en verksamhet som består i bl a förvaltning av bolag.

T. N., RAIRE Invest AB är innehavare av domännamnet <powertower.se>.

5. Yrkanden

Sökanden har yrkat att domännamnet <powertower.se> skall överföras till Sökanden.

Innehavaren har bestritt yrkandet om överföring.

6. Parterna har anfört

A. Sökanden

Sökanden har till grund för sitt yrkande åberopat, som det får förstås, att det för Innehavaren registrerade domännamnet <powertower.se> liknar bolagets firma Power & Tower Holding AB samt att Innehavaren har låtit registrera domännamnet i ond tro och att Innehavaren varken har någon rätt till eller något berättigat intresse av domännamnet.

Sökanden har till utveckling av grunderna anfört bl a, att Innehavaren registrerade domännamnet under en period där denne arbetade som konsult åt Sökanden, att Innehavaren registrerade domännamnet för Sökandens räkning, men att denne inte överfört domännamnet till Sökanden trots påstötning om detta.

B. Innehavaren

Innehavaren har anfört följande. ”Jag bestrider att vi skall utan ersättning lämna ifrån oss en domän. Power and Tower har på ett bedrägligt sätt lurat Raire Invest och Thony Norelli på miljonbelopp. Vi arbetar utifrån hypotesen att ett fullbordat bedrägeri är utfört. Med bakgrund av det kommer inga domäner att återgå, vi är i vår fulla rätt till densamma.”

7. Diskussion och Slutsatser

Ett domännamn skall enligt 7.2 i Registreringsvillkoren överföras till den som begärt tvistlösningsförfarandet, om 1. domännamnet är identiskt med eller liknar b) ett näringskännetecken med rättsgrund i Sverige till vilket den som begärt tvistlösningsförfarandet kan visa rätt, 2. domännamnet har registrerats eller använts i ond tro, och 3. innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet.

A. Domännamnet är identiskt med eller liknar en rättighet vilken har rättsgrund i Sverige och till vilken den som begärt tvistlösningen kan visa rätt

Innehavarens domännamn <powertower.se> liknar i känneteckensrättslig mening Sökandens företagsnamn Power & Tower Holding AB.

B. Domännamnet har registrerats eller använts i ond tro

Av Innehavarens egna uppgifter framgår, att bolaget vid sin registrering av domännamnen kände till Sökandens registrerade firma. Vidare måste Innehavaren vid sin registrering anses ha haft en avsikt att begränsa Sökandens rätt att använda sin firma. Vid denna bedömning har Innehavaren varit i ond tro i den mening som avses i Registreringsvillkoren (jfr EU-domstolens dom i mål C-529/07 Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli). Vad Innehavaren anfört om att Innehavaren har en fordran på Sökanden ändrar inte detta förhållande.

C. Innehavaren inte har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet

Innehavaren har inte påstått, och än mindre visat, att Innehavaren har någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet som sådant.

8. Beslut

Domännamnen <powertower.se> skall överföras till Sökanden.

9. Sammanfattning

Innehavarens domännamn <powertower.se> liknar Sökandens företagsnamn Power & Tower Holding AB. Innehavaren har vid registreringen av domännamnen varit i ond tro och har varken någon rätt till eller berättigat intresse av domännamnet.

Per Carlson
Datum: 6 oktober 2019