About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Fitness Tips V.O.F. v. Shift Marketing

Zaaknr. DNL2014-0058

1. Partijen

Eiseres is Fitness Tips V.O.F. uit Norg, Nederland, intern vertegenwoordigd.

Verweerster is Shift Marketing uit Almere, Nederland, vertegenwoordigd door mr. J. van der Werken.

2. De Domeinnaam

De onderhavige domeinnaam <fitnesstips.nl> is geregistreerd bij SIDN via Realtime Register.

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het "Instituut") op 9 december 2014. Het Instituut heeft op 10 december 2014 per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de onderhavige domeinnaam. In antwoord hierop heeft SIDN op 12 december 2014 bevestigd dat Verweerster geregistreerd staat als de domeinnaamhouder en heeft SIDN de contactgegevens van Verweerster overgelegd. Het Instituut heeft vastgesteld dat de Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de "Regeling").

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut Verweerster formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 19 december 2014 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 8 januari 2015. Het Verweerschrift is bij het Instituut ingediend op 6 januari 2015.

Op 12 januari 2015 heeft SIDN het mediation proces aangevangen. Op 11 February 2015 heeft SIDN het mediation proces verlengd tot 9 maart 2015. Op 2 maart 2015 heeft SIDN partijen geïnformeerd dat het geschil niet door middel van het mediation proces is opgelost.

Het Instituut heeft Gregor Vos op 12 maart 2015 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

4. Feitelijke Achtergrond

Eiseres is de Nederlandse vennootschap onder firma Fitness Tips.

Eiseres beroept zich in deze procedure op de handelsnaam Fitness Tips.

Verweerster is de Nederlandse vennootschap FITsociety B.V., tevens handelend onder de handelsnaam Shift Marketing. Verweerster is houdster van de domeinnaam <fitnesstips.nl> (de "Domeinnaam"). De Domeinnaam is blijkens de SIDN gegevens op 21 mei 2013 door Verweerster verkregen.

5. Stellingen van Partijen

A. Eiseres

Eiseres voert aan dat de Domeinnaam identiek is aan haar handelsnaam Fitness Tips. Voorts is zij van mening dat Verweerster geen recht of legitiem belang heeft bij de Domeinnaam, daar zij niet bekend is onder, of gebruik maakt van de naam Fitness Tips. De Domeinnaam zou enkel worden gebruikt om door te linken naar de eigen site van Verweerster, "www.fitsociety.nl".

Tenslotte stelt Eiseres dat de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd en gebruikt. De kwade trouw zou voortvloeien uit de aankoop en het gebruik door Verweerster van de Domeinnaam nadat Eiseres was gestart met haar website "www.fitness-tips.nl" op 13 mei 2012, en na de oprichting van Fitness Tips V.O.F. op 29 juli 2013. Verweerster zou aldus het oogmerk hebben om verwarring te veroorzaken in de markt, en internetgebruikers niet naar de website van Eiseres, maar naar haar eigen website "www.fitsociety.nl" te leiden.

B. Verweerster

Verweerster heeft een Verweerschrift ingediend.

Verweerster stelt dat zij geen inbreuk maakt op de handelsnaam van Eiseres daar zij niet "naar buiten treedt" met de naam Fitness Tips V.O.F. Bovendien zou zij de Domeinnaam hebben gehouden reeds voordat Eiseres haar persoonlijke vennootschap oprichtte.

Kennelijk ter staving van haar argumenten voert Verweerster aan dat tussen partijen eerder een geschil heeft gespeeld over door Verweerster aangevoerde auteursrechtinbreuk met betrekking tot de inhoud van beider websites. Aangezien dat geschil tussen partijen niet raakt aan het huidige geschil zal de Geschillenbeslechter deze argumenten buiten beschouwing laten.

Verweerster sluit af met het aanbod aan Eiseres de Domeinnaam van haar over te kopen.

6. Oordeel en Bevindingen

De Eis zal door de Geschillenbeslechter worden getoetst aan het bepaalde in artikel 2.1 van de Regeling.

A. Identiek of Verwarringwekkend overeenstemmend

Eiseres heeft aangevoerd dat de Domeinnaam identiek is aan haar handelsnaam Fitness Tips. Verweerster heeft daartegen gesteld dat Eiseres niet "naar buiten treedt" met exact deze handelsnaam en daar aldus geen inbreuk op maakt.

In deze procedure is het aan Eiseres om te bewijzen dat zij een recht heeft op basis waarvan zij de overdracht van de Domeinnaam kan vorderen. Dat betekent dat zij aan dient te tonen dat zij haar onderneming voert onder de handelsnaam "Fitness Tips" (zie artikel 1 Handelsnaamwet). Eiseres heeft echter geen enkel bewijs overgelegd, noch blijkt uit de andere stukken in het dossier dat Eiseres daadwerkelijk de bewuste handelsnaam voert, en daarmee de vereiste rechten heeft verworven. Voor alle duidelijkheid wordt opgemerkt dat de enkele inschrijving van de naam in het handelsregister van de Kamer van Koophandel niet leidt tot een recht op een handelsnaam.

Nu niet is komen vast te staan dat Eiseres een recht heeft waarop haar vordering kan worden gebaseerd, wijst de Geschillenbeslechter reeds om deze reden de vordering af.

B. Recht of Legitiem Belang

Nu met betrekking tot het ingeroepen recht de vordering reeds niet toewijsbaar is, behoeft enig recht of legitiem belang van Verweerster geen bespreking.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

Nu met betrekking tot het ingeroepen recht de vordering reeds niet toewijsbaar is, behoeft de registratie of het gebruik te kwader trouw geen bespreking.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande wijst de Geschillenbeslechter de vordering af.

Gregor Vos
Geschillenbeslechter
Datum: 16 april 2015