About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Stichting de Nationale Sporttotalisator v. Globalstars N.V.

Zaaknr. DNL2014-0023

1. Partijen

De Eiser is Stichting de Nationale Sporttotalisator uit Rijswijk, Nederland, vertegenwoordigd door Markeys, Nederland.

De Verweerder is Globalstars N.V. uit Curaçao, Koninkrijk der Nederlanden.

2. De Domeinnamen

De onderhavige domeinnamen <lottobal.nl>, <lottonederland.nl>, <lottospelletjes.nl>, <nederlandselotto.nl> zijn geregistreerd bij SIDN via TransIP BV.

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het "Instituut") op 5 juni 2014. Het Instituut heeft op 5 juni 2014 per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de onderhavige domeinnaam. In antwoord hierop heeft SIDN op 10 juni 2014 bevestigd dat de Verweerder geregistreerd staat als de domeinnaamhouder en heeft SIDN de contactgegevens van de Verweerder overgelegd. Het Instituut heeft vastgesteld dat de Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de "Regeling").

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut de Verweerder formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 12 juni 2014 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 2 juli 2014. Op 25 juni 2014 heeft Instituut op verzoek van de Eiser de procedure geschorst tot 25 juli 2014. Op 24 juli 2014 heeft het Instituut op verzoek van de Eiser de procedure hervat. De laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift was 31 juli 2014. Het Verweerschrift is bij het Instituut ingediend op 1 augustus 2014.

Op 15 augustus 2014 heeft SIDN het mediation proces aangevangen. Op 15 september 2014 heeft SIDN het mediation proces verlengd tot 13 oktober 2014. Op 17 oktober 2014 heeft SIDN het mediation proces verder verlengd tot 12 november 2014. Op 14 november 2014 heeft SIDN partijen geïnformeerd dat het geschil niet door middel van het mediation proces is opgelost.

Het Instituut heeft Gregor Vos op 25 november 2014 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

Op 28 november 2014 heeft Eiser nadere stukken overgelegd. Op 1 december 2014 heeft Verweerder nadere stukken overgelegd.

4. Feitelijke Achtergrond

Eiser, Stichting de Nationale Sporttotalisator uit Rijswijk, houdt zich bezig met het organiseren van loterijen in Nederland. Eiser is rechthebbende op een groot aantal (woord en woord/beeld)merken die het woordelement LOTTO bevatten, waaronder Beneluxmerk LOTTO met nummer 501326.

Verweerder is Globalstars N.V., een op Curaçao gevestigde onderneming die zich (onder meer) bezig houdt met het organiseren van kansspelen via internet.

Onderhavige procedure heeft betrekking op de volgende domeinnamen:

lottobal.nl geregistreerd op 23 april 2010;

lottonederland.nl geregistreerd op 28 november 2012;

lottospelletjes.nl geregistreerd op 23 april 2010;

nederlandselotto.nl geregistreerd op 25 maart 2010.

Verweerder is sinds voornoemde data houder van "de Domeinnamen".

5. Stellingen van Partijen

A. Eiser

Rechten van Eiser

Eiser beroept zich in deze procedure op de handelsnaam 'Lotto' en diverse Benelux merkregistraties die het woordelement LOTTO bevatten (al dan niet in figuratieve weergave).

Eiser stelt dat de ingeroepen merken door jarenlang intensief en wijdverbreid gebruik in verschillende media een grote mate van bekendheid hebben gekregen.

Volgens Eiser stemmen de Domeinnamen verwarringwekkend overeen met de handelsnaam en de merken van Eiser. Het feit dat de Domeinnamen naast LOTTO nog andere bestanddelen bevatten – te weten 'bal', 'spelletjes' en 'nederland(se)' – doet aan die verwarring niet af, aldus Eiser. Eiser wijst in dit verband nog op verschillende merken van Eiser die naast LOTTO andere bestanddelen bevatten, zodat de Domeinnamen zullen worden gezien als seriemerken die aan Eiser toebehoren.

Recht en/of legitiem belang Verweerder

Eiser stelt dat Verweerder geen recht of legitiem belang heeft bij de Domeinnamen aangezien Verweerder niet beschikt over een geldig recht voor het gebruik van de tekens zoals die zijn opgenomen in de Domeinnamen. Eiser stelt dat Verweerder deze tekens niet als merk heeft geregistreerd noch als handelsnaam gebruikt of onder een van de Domeinnamen bekend is geweest.

Kwade trouw Verweerder

Volgens Eiser heeft Verweerder de Domeinnnamen te kwader trouw geregistreerd nu Verweerder – na door (een vertegenwoordiger van) Eiser te zijn gesommeerd – de Domeinnamen slechts wilde overdragen na betaling van bedragen die vele malen hoger liggen dan de kosten van registratie van de Domeinnamen. Eiser verwijst in dit verband naar e-mailcorrespondentie tussen Eiser en Verweerder (die als bijlagen bij de Eis zijn overgelegd).

Eiser stelt voorts dat het gebruik van de Domeinnamen eveneens te kwader trouw is aangezien dit in strijd is met de merkrechten van Eiser.

De Geschillenbeslechter laat de door Eiser op 28 november 2014 overgelegde nadere stukken buiten beschouwing.

B. Verweerder

De Geschillenbeslechter overweegt dat Verweerder zijn verweer niet tijdig heeft ingediend. Ten overvloede wijst de Geschillenbeslechter er op dat het te laat ingediende verweer in ieder geval niet conform de daartoe in de Regeling gestelde eisen is opgesteld. De Geschillenbeslechter zal de door Verweerder betrokken stellingen om voornoemde redenen buiten beschouwing laten.

Ook de door Verweerder op 1 december 2014 overgelegde nadere stukken worden binnen het kader van de Regeling niet toegelaten.

6. Oordeel en Bevindingen

Op grond van artikel 2.1 van de Regeling dient Eiser in dit geschil te stellen en te bewijzen dat:

a. De Domeinnaam zodanig overeenstemt dat er verwarring kan ontstaan met een naar Nederlands recht beschermd merk of handelsnaam waarvan Eiser rechthebbende is, dan wel met een in een Nederlandse gemeentelijke basisadministratie geregistreerde persoonsnaam, dan wel een naam van een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon of een naam van een in Nederland gevestigde vereniging of stichting waaronder Eiser duurzaam aan het maatschappelijke verkeer deelneemt; en

b. Verweerder geen recht heeft op of legitiem belang heeft bij de Domeinnaam; en

c. De Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd en/of te kwader trouw wordt gebruikt.

A. Identiek of Verwarringwekkend Overeenstemmend

Eiser beroept zich op een groot aantal merken die steeds het element 'lotto' bevatten. Daarbij heeft (bij vrijwel al deze merken) te gelden dat 'lotto' het dominante dan wel enige element is. De Geschillenbeslechter wijst in dit verband op Beneluxmerk LOTTO (nr. 501326) ('het Merk'). In het navolgende zal het Merk worden gebruikt bij de verdere beoordeling van het onderhavige geschil.

Eiser heeft in deze procedure in voldoende mate aangetoond dat het Merk een zekere mate van bekendheid geniet. Hoewel Eiser zich eveneens beroept op een handelsnaamrecht, heeft Eiser onvoldoende aangetoond de handelsnaam 'Lotto' ook daadwerkelijk te voeren. Het overgelegde uittreksel van de kamer van koophandel is daartoe onvoldoende.

Ten aanzien van de veronderstelde verwarringwekkende overeenstemming overweegt de Geschillenbeslechter als volgt.

Volgens vaste rechtspraak onder de Regeling dient het top level domein '.nl' bij de beoordeling ten aanzien van verwarringwekkende overeenstemming buiten beschouwing worden gelaten. De Domeinnamen incorporeren het Merk volledig, zodat er sprake is van verwarringwekkende overeenstemming. De Geschillenbeslechter volgt Eiser in zijn stelling dat de toevoeging van beschrijvende bestanddelen in de Domeinnamen – 'bal', 'spelletjes' en 'nederland(se)' – onvoldoende zijn die verwarring weg te nemen.

Aldus is aan het eerste vereiste van artikel 2.1 sub a van de Regeling voldaan.

B. Recht of Legitiem Belang

Nu niet is gebleken dat Verweerder bekend is onder de naam Lotto of anderszins onder deze naam – noch onder de namen Lottobal, Lottonederland, Lottospelletjes en Nederlandselotto – enige activiteiten ontplooit en de Domeinnamen niet worden gebruikt voor het aanbieden van goederen en/of diensten (de websites zijn slechts zogenaamde parking pages waarop advertentielinks van derden worden getoond) moet worden geoordeeld dat Verweerder geen recht of legitiem belang heeft bij de Domeinnamen.

Daarmee is ook aan het vereiste van artikel 2.1 sub b van de Regeling voldaan.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

Naar het oordeel van de Geschillenbeslechter zijn de Domeinnamen te kwader trouw geregistreerd. Gezien de bekendheid van Eiser en het feit dat het Merk eerder is geregistreerd dan de Domeinnamen, moet ervan worden uitgegaan dat Verweerder bekend was met (het Merk van) Eiser ten tijde van registratie van de Domeinnamen. Bovendien acht de Geschillenbeslechter het zeer aannemelijk dat – gezien de correspondentie die Eiser heeft overgelegd – Verweerder de Domeinnamen hoofdzakelijk heeft verworven om deze te verkopen voor een bedrag dat hoger is dan de registratiekosten.

Aldus is aan het derde vereiste van de Regeling voldaan.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande en in overeenstemming met de artikelen 1 en 14 van de Regeling beveelt de Geschillenbeslechter de wijziging van de domeinnaamhouder van de domeinnamen <lottobal.nl>, <lottonederland.nl>, <lottospelletjes.nl>, <nederlandselotto.nl> zodat de Eiser in plaats van de Verweerder domeinnaamhouder wordt.

Gregor Vos
Geschillenbeslechter
Datum: 17 december 2014