About Intellectual Property IP Training IP Outreach IP for… IP and... IP in... Patent & Technology Information Trademark Information Industrial Design Information Geographical Indication Information Plant Variety Information (UPOV) IP Laws, Treaties & Judgements IP Resources IP Reports Patent Protection Trademark Protection Industrial Design Protection Geographical Indication Protection Plant Variety Protection (UPOV) IP Dispute Resolution IP Office Business Solutions Paying for IP Services Negotiation & Decision-Making Development Cooperation Innovation Support Public-Private Partnerships The Organization Working with WIPO Accountability Patents Trademarks Industrial Designs Geographical Indications Copyright Trade Secrets WIPO Academy Workshops & Seminars World IP Day WIPO Magazine Raising Awareness Case Studies & Success Stories IP News WIPO Awards Business Universities Indigenous Peoples Judiciaries Genetic Resources, Traditional Knowledge and Traditional Cultural Expressions Economics Gender Equality Global Health Climate Change Competition Policy Sustainable Development Goals Enforcement Frontier Technologies Mobile Applications Sports Tourism PATENTSCOPE Patent Analytics International Patent Classification ARDI – Research for Innovation ASPI – Specialized Patent Information Global Brand Database Madrid Monitor Article 6ter Express Database Nice Classification Vienna Classification Global Design Database International Designs Bulletin Hague Express Database Locarno Classification Lisbon Express Database Global Brand Database for GIs PLUTO Plant Variety Database GENIE Database WIPO-Administered Treaties WIPO Lex - IP Laws, Treaties & Judgments WIPO Standards IP Statistics WIPO Pearl (Terminology) WIPO Publications Country IP Profiles WIPO Knowledge Center WIPO Technology Trends Global Innovation Index World Intellectual Property Report PCT – The International Patent System ePCT Budapest – The International Microorganism Deposit System Madrid – The International Trademark System eMadrid Article 6ter (armorial bearings, flags, state emblems) Hague – The International Design System eHague Lisbon – The International System of Appellations of Origin and Geographical Indications eLisbon UPOV PRISMA Mediation Arbitration Expert Determination Domain Name Disputes Centralized Access to Search and Examination (CASE) Digital Access Service (DAS) WIPO Pay Current Account at WIPO WIPO Assemblies Standing Committees Calendar of Meetings WIPO Official Documents Development Agenda Technical Assistance IP Training Institutions COVID-19 Support National IP Strategies Policy & Legislative Advice Cooperation Hub Technology and Innovation Support Centers (TISC) Technology Transfer Inventor Assistance Program WIPO GREEN WIPO's Pat-INFORMED Accessible Books Consortium WIPO for Creators WIPO ALERT Member States Observers Director General Activities by Unit External Offices Job Vacancies Procurement Results & Budget Financial Reporting Oversight

WIPO Arbitration and Mediation Center

UITSPRAAK GESCHILLENBESLECHTER

Nam Kee V.O.F. v. G Meijer

Zaaknr. DNL2014-0002

1. Partijen

De Eiser is Nam Kee V.O.F. uit Amsterdam, Nederland, vertegenwoordigd door de Merkplaats B.V., Nederland.

De Verweerder is G Meijer uit Amsterdam, Nederland.

2. De Domeinnaam

De onderhavige domeinnaam <namkee.nl>, hierna “Domeinnaam”, is geregistreerd bij SIDN via Linqhost B.V.

3. Geschiedenis van de Procedure

De Eis is ingediend bij het WIPO Arbitration and Mediation Center (het “Instituut”) op 23 januari 2014. Het Instituut heeft op 23 januari 2014 per e-mail een verificatieverzoek aan SIDN gestuurd met betrekking tot de Domeinnaam. In antwoord hierop heeft SIDN op 27 januari 2014 bevestigd dat de Verweerder geregistreerd staat als de domeinnaamhouder en heeft SIDN de contactgegevens van de Verweerder overgelegd. In antwoord op een melding van het Instituut dat de Eis administratieve gebreken bevatte, heeft de Eiser op 28 januari 2014 een aangepaste Eis ingediend. Het Instituut heeft vastgesteld dat de aangepaste Eis voldoet aan de formele vereisten van de Geschillenregeling voor .nl-domeinnamen (de “Regeling”).

Overeenkomstig de artikelen 5.1 en 16.4 van de Regeling heeft het Instituut de Verweerder formeel op de hoogte gesteld van de Eis en is de procedure op 29 januari 2014 aangevangen. In overeenstemming met artikel 7.1 van de Regeling was de laatste datum voor het indienen van het Verweerschrift 18 februari 2014. De Verweerder heeft geen Verweerschrift ingediend. Dienovereenkomstig deelde het Instituut op 19 februari 2014 mee dat de Verweerder in gebreke was gebleven.

Op 5 februari 2014 heeft de Eiser nadere stukken ingediend met betrekking tot de inhoud van de website onder de Domeinnaam. De Geschillenbeslechter heeft na benoeming besloten deze nadere stukken toe te laten. De Geschillenbeslechter merkt hierbij op dat deze nadere stukken niet van doorslaggevende invloed zijn geweest op de uitkomst van de zaak en de Geschillenbeslechter tevens uit eigen waarneming de inhoud van de website onder de Domeinnaam heeft vastgesteld.

Het Instituut heeft Richard C.K. van Oerle op 26 februari 2014 benoemd als Geschillenbeslechter in deze zaak. De Geschillenbeslechter stelt vast dat de Geschillenbeslechter correct is benoemd. De Geschillenbeslechter heeft de Verklaring van Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid aan het Instituut overgelegd, zoals vereist overeenkomstig artikel 9.2 van de Regeling.

4. Feitelijke Achtergrond

Uit het dossier blijkt onder meer het volgende.

De Eiser beroept zich op handelsnaam- en merkrechten.

De Eiser is een bekende Chinese restaurantketen, met inmiddels drie vestigingen in Amsterdam. Sinds de opening van het eerste restaurant aan de Zeedijk in 1981 voert de Eiser de handelsnaam NAM KEE.

De Eiser werd een gevestigde naam in Amsterdam en omstreken. Landelijke bekendheid kreeg het restaurant door de bestseller “De oesters van Nam Kee” van schrijver Kees van Beijnum, die uitkwam in 2000 en waarin het restaurant van de Eiser een hoofdrol speelde. In 2002 volgde de filmadaptatie van het boek, welke heeft gedraaid in alle grote zalen in Nederland. In 2013 is Nam Kee uitgeroepen tot het beste Chinese restaurant in Nederland. Ook internationaal gezien wordt Nam Kee beschouwd als het beste en meest bekende Chinese restaurant van Nederland door partijen zoals Lonely Planet en Time Out. The New York Times omschrijft Nam Kee als een “city icon”.

De Eiser is houder van o.a. het Benelux merk NAM KEE, gedeponeerd op 13 september 2002 en ingeschreven onder nr. 726385 (voor waren in klasse 29 en 31 en horecadiensten in klasse 43).

De Domeinnaam is voor het eerst op 24 maart 2000 geregistreerd. De Verweerder is sinds 10 maart 2010 de houder van de Domeinnaam.

5. Stellingen van Partijen

A. De Eiser

Door een jarenlang, zorgvuldig en intensief gebruik heeft de Eiser met betrekking tot de voornoemde merken en de handelsnaam een aanzienlijke reputatie en goodwill opgebouwd en is een “algemeen bekend merk” is geworden.

De Eiser meent voorts dat de Domeinnaam overeenstemt met zijn handelsnaam en merk. Zonder de .nl toevoeging is de Domeinnaam identiek aan de handelsnaam en het merk.

De Verweerder gebruikt de Domeinnaam voor het opsommen van informatie over het restaurant van de Eiser en over de boeken en de film waar het restaurant van de Eiser een prominente rol in speelt. Daarnaast wordt de Domeinnaam gebruikt als doorgeefluik naar diverse websites van derden en zijn er op de website onder de Domeinnaam promotionele verwijzingen te vinden met betrekking tot het aanbieden van website marketing en hosting-diensten. De naam NAM KEE is niet door de Verweerder ingeschreven in het handelsregister, noch is de naam op andere wijze bij hem in gebruik. De Verweerder gebruikt de Domeinnaam alleen voor commerciële doeleinden, te weten het op misleidende wijze aantrekken van consumenten naar zijn website door te profiteren van de algemeen bekende handels- en merknaam van de Eiser. Op de website wordt onterecht de suggestie gewekt dat de informatie en activiteiten op enige wijze gelieerd zijn aan de Eiser. Als gevolg daarvan ontstaat er verwarring bij het publiek over de herkomst en bovendien doet dit afbreuk aan het door de Eiser zorgvuldig opgebouwde bedrijfsdebiet.

De Verweerder heeft de Domeinnaam geregistreerd om mee te liften op het succes en de bekendheid van het merk van de Eiser. Op de website wordt duidelijk gerefereerd aan deze bekendheid met teksten zoals “lekker chinees eten in Amsterdam op traditionele wijze” en “Nam Kee is gewoon een van de bekendste Chinese restaurants van Amsterdam.” Verder tonen captures uit verschillende jaren de promotionele aard van de website. De Domeinnaam is dus enkel geregistreerd en wordt gebruikt om commercieel voordeel te behalen door de verwarring die kan ontstaan met de bekende merk- en handelsnaam van de Eiser wat betreft de oorsprong, sponsoring, het verband met, de goedkeuring van de website, andere online locaties en producten en diensten.

Bovendien heeft de Eiser tweemaal contact gehad met de Verweerder over het overnemen van de website. In de eerste instantie wilde de Verweerder hier EUR 5.000 voor hebben. Een aantal jaar later – met een nog grotere bekendheid van de Eiser – werd dit bedrag verhoogd tot EUR 15.000. De Verweerder was op het moment van registratie op de hoogte van de bekende naam van de Eiser en probeert de Domeinnaam tegen een onredelijk hoge prijs te verkopen. De Verweerder handelt aldus te kwader trouw.

De inhoud van de website blijkt na het indienen van de Eis te zijn aangepast. Er wordt een index met informatie van bedrijven in Hong Kong getoond en informatie over Nam Kee (China) Building Materials Limited, een onderneming die in 2003 is opgeheven. Dit onderstreept dat de Verweerder geen recht of legitiem belang heeft bij de Domeinnaam en dat hij deze te kwader trouw gebruikt.

B. Verweerder

De Verweerder heeft geen Verweerschrift ingediend.

6. Oordeel en Bevindingen

Op grond van artikel 2.1 van de Regeling dient gemotiveerd gesteld te worden dat cumulatief aan de volgende drie eisen is voldaan:

a) de domeinnaam is identiek aan of zodanig overeenstemmend dat er verwarring kan ontstaan met een:

I. naar Nederlands recht beschermd merk of handelsnaam waarvan eiser rechthebbende is; dan wel

II. een in een Nederlandse gemeentelijke basisadministratie geregistreerde persoonsnaam, dan wel een naam van een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon of een naam van een in Nederland gevestigde vereniging of stichting waaronder eiser duurzaam aan het maatschappelijke verkeer deelneemt; en

b) de domeinnaamhouder geen recht heeft op of legitiem belang heeft bij de domeinnaam; en

c) de domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of te kwader trouw wordt gebruikt.

A. Identiek of Verwarringwekkend Overeenstemmend

Voldoende is aangetoond dat de Eiser houder is van het Benelux merk NAM KEE en tevens dat hij sinds 1981 zijn onderneming onder de gelijkluidende handelsnaam heeft gedreven, zodat hij zich op beide kan beroepen.

De Domeinnaam is overeenstemmend met het zowel het merk als de handelsnaam. De verschillen (de woorden worden in het merk en de handelsnaam los van elkaar geschreven en in de Domeinnaam aan elkaar; de Domeinnaam bestaat uit de aan elkaar geschreven woorden, met de toevoeging .nl) zijn dermate gering, dat beide zodanig overeenstemmend zijn, dat er verwarring kan ontstaan.

Daarmee is aan het eerste vereiste voldaan.

B. Recht of Legitiem Belang

De Eiser heeft gesteld dat de Verweerder de Domeinnaam niet alleen gebruikt voor het verschaffen van informatie over het restaurant van de Eiser, maar dat op de website ook promotionele verwijzingen zijn geplaatst met betrekking tot het aanbieden van website marketing en hosting-diensten. Voorts is er geen aanwijzing in het dossier dat de naam NAM KEE op enige andere wijze bij de Verweerder in gebruik is. De Verweerder is niet bekend onder de Domeinnaam.

De Geschillenbeslechter is van mening dat een dergelijk gebruik van de Domeinnaam geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam oplevert. Gesteld noch gebleken is dat de Verweerder op een andere wijze een recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam heeft. Eiser heeft derhalve prima facie aannemelijk gemaakt dat de Verweerder geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam heeft.

Daarmee is aan het tweede vereiste voldaan.

C. Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw

In de omstandigheden van deze zaak is het aannemelijk dat de Verweerder ten tijde van de registratie van de Domeinnaam op de hoogte was of had moeten zijn van het bestaan van de handelsnaam van de Eiser en van het feit dat de Eiser onder zijn naam duurzaam aan het maatschappelijk verkeer deelneemt. De Verweerder gebruikt de Domeinnaam voor een website met links naar andere websites van derden.

Daarnaast is de Geschillenbeslechter uit eigen waarneming van de website onder de Domeinnaam bekend geworden dat de Verweerder daarop thans geen informatie meer weergeeft over het restaurant van de Eiser, maar na het begin van deze procedure informatie weergeeft over ‘Nam Kee (China) Building Materials Limited’. Deze onderneming is, zo valt op de site te lezen, al in 2003 opgehouden te bestaan, en van enige relatie tussen de Verweerder en deze onderneming is niet gebleken. De Geschillenbeslechter ziet in deze onverklaarde wijziging een nadere aanwijzing voor het te kwader gebruiken van de Domeinnaam.

 

De conclusie van de Geschillenbeslechter is dan ook dat de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd en te kwader trouw wordt gebruikt. Daarmee is aan het derde vereiste voldaan.

7. Uitspraak

Op basis van het bovenstaande en in overeenstemming met de artikelen 1 en 14 van de Regeling beveelt de Geschillenbeslechter de wijziging van de domeinnaamhouder van de domeinnaam <namkee.nl> zodat de Eiser in plaats van de Verweerder domeinnaamhouder wordt.

Richard C.K. van Oerle
Geschillenbeslechter
Datum: 5 maart 2014